Saturday 16 February 2008

Undilah Parti Pembangkang Untuk Reformasi Negara

Jawatankuasa Sahabat Suaram Negeri Johor Malaysia

Seruan Kepada Semua Pengundi (17hb February 2008)

Kami dari Jawatankuasa Sahabat Suaram (FOS) Negeri Johor Malaysia, yang merupakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang aktif memperjuangkan hak asasi manusia di negeri Johor. Menjelang Pilihanraya Umum ke-12, kami menyeru kepada semua pengundi di seluruh negara supaya:

1. Undilah parti pembangkang, untuk reformasi negara

Sokonglah calon daripada DAP, PAS, PKR, PSM dan PRM dalam pilihanraya Parlimen dan Dewan Undangan Negeri. Ini adalah untuk menyuarakan kepada BN yang autokratik itu bahawa rakyat ingin mereformasikan masyarakat kita.

2. Tunjukkan rasa benci terhadap parti berkuasa dengan undi rosak

Sekiranya anda tidak bersetuju dengan parti pembangkang, tetapi memang tidak puas hati terhadap keadaan politik, ekonomi, budaya, dan sosial pada masa kini, maka anda diminta tunjukkan rasa benci terhadap pemerintahan BN dengan undi rosak.

Negara kita telah merdeka selama 50 tahun, Akan tetapi amalan demokrasi dan hak asasi manusia negara kita makin hari makin terhakis seperti berikut:

  • Sistem parlimen yang tidak demokratik dan menonjolkan sifat palsu dan menipu.
  • Pemerintahan BN sentiasa menyalahgunakan jentera negara dan menggunakan undang-undang zalim untuk menindas rakyat.
  • Media massa dikawal ketat oleh pemerintah.
  • Pegawai-pegawai kerajaan yang makin corrupt dan salah guna kuasa, serta main “politik wang” dan amalan rasuah makin berleluasa.
  • Keadilan kehakiman tidak wujud.

Yang paling serius adalah segala bidang politik, ekonomi, budaya, pendidikan dan sosial telah dilanda fahaman dan amalan perkauman. Kenaikan harga petrol yang mendadak membawa kepada kadar inflasi tinggi semakin membebankan rakyat biasa. Rasa tidak puas hati di kalangan buruh, petani, nelayan, penjaja, peniaga mahupun cendekiawan terhadap keadaan semasa semakin meningkat.

Golongan pemerintah yang diterajui oleh UMNO menggunakan pemikiran agama yang sempit untuk memerintah rakyat, dan menafikan hak kebebasan agama pelbagai kaum. Tindakan mereka yang menghalang pembangunan dan merobohkan tempat sembayang di kalangan rakyat pelbagai bangsa telah membangkitkan perasaan tidak puas hati di kalangan kaum Cina, India dan lain-lain kaum minoriti.

Kebangkitan HINDRAF merupakan hasil daripada konflik masyarakat yang makin mendalam. Dasar perkauman dan kesusahan kehidupan memaksa kaum India bangkit dan menentang, sehingga peniaga dan golongan profesional kaum itu menampil ke hadapan untuk memimpin satu perhimpunan raksasa secara aman pada 25hb November 2007.

Mereka meluahkan perasaan tidak puas hati mereka terhadap dasar-dasar tidak adil yang telah dilaksanakan sejak kemerdekaan. Namun demikian, pemerintahan BN menunjukkan sikap keangguhan dengan menggunakan ISA untuk menangkap pemimpin-pemimpin mereka, serta menggunakan kekerasan untuk menghalang perhimpunan secara aman itu.

Perbuatan itu telah menunjukkan BN berniat untuk terus melaksanakan dasar-dasar menindas dan memerah rakyat jelata pelbagai kaum.

BN meneruskan dasar perkauman

semata-mata untuk mengekalkan pemerintahan

Rakyat kita menyedari bahawa “dasar memisah-misahkan pelbagai kaum” tidak merupakan suatu gejala “semula jadi”. Sebaliknya, syak wasangka antara satu kaum sama lain, perpisahan dan konflik diakibatkan oleh golongan pemerintahan dengan menggunakan berbagai-bagai sumber masyarakat yang dikuasainya.

“Dasar memisah-misahkan pelbagai kaum” berasal dari dasar “pecah dan perintah” penjajah British. Mereka mengekalkan pemerintahan penjajahannya melalui perpisahan dan konflik kaum.

Selepas kemerdekaan, kerajaan Perikatan dan kemudiannya kerajaan BN mengekalkan dan menginstitusikan dasar “pecah dan perintah” itu sehingga hari ini. Golongan pemerintahan terus mempermainkan isu perkauman melalui media massa demi kepentingan politik mereka. Penghunusan keris oleh Ketua Pemuda UMNO Hishamuddin Hussien Onn dalam mesyuarat agung UMNO 3 tahun berturut-turut (2005, 2006 dan 2007) merupakan suatu contoh yang ketara.

UMNO, MCA dan MIC yang masing-masing menonjolkan imej “pembela Melayu”, “pembela Cina” dan “pembela India”. Ini merupakan suatu penipuan. Sebenarnya, mereka merupakan penindas rakyat pelbagai bangsa untuk memisahkan rakyat demi mengekalkan pemerintahan dan kepentingan sendiri.

Rakyat mesti jelas bahawa kerajaan BN yang diterajui UMNO adalah bersifat autokratik, korupt dan mengabaikan kepentingan rakyat. Komponen BN yang lain (terutamanya MCA dan MIC) merupakan konco-konco UMNO dalam menindas rakyat pelbagai kaum.

Tibalah masanya untuk rakyat

“bersatu memberi tamparan hebat kepada BN”

Diskriminasi kaum telah lama menerajui masyarakat kita. Dasar “Ketuanan Melayu” yang berbau perkauman itu telah lama dominasi politik, ekonomi, budaya dan pendidikan. Tibalah masanya untuk kita mencapai suatu persetujuan baru, dimana semua rakyat pelbagai kaum yang menghargai hak asasi dan demokrasi mengambil tindakan “undilah parti pembangkang, untuk reformasi negara”.

Jika anda tidak setuju dengan parti pembangkang, “tunjukkan rasa benci dengan undi rosak terhadap parti pemerintah”.Menghantar lebih ramai wakil parti pembangkang ke Parlimen dan dewan undangan negeri untuk meluahkan hasrat rakyat yang menuntut perubahan negara, mencapai perpaduan kaum tulen, menghapuskan semua diskriminasi perkauman BN, memperjuangkan hak kesamarataan semua kaum.

Sahabat SUARAM Negeri Johor dengan ini menyeru, Rakyat pelbagai kaum bersatu padu menentang perkauman! Menentang berpecahan kaum! Memberi tamparan hebat kepada BN! Membantah pemerintahan BN! Ini adalah penyelesaian terbaik bagi segala kesusahan dan masalah yang Rakyat hadapi masi kini.

Menyeru kepada para pengundi Negeri Johor bersatu,

untuk menamatkan monopoli BN di DUN dan Parlimen

Kami, Sahabat SUARAM Negeri Johor, sebuah organisasi yang berkerja untuk menegakkan hak asasi manusia di Negeri Johor, dengan ini, menyeru para pengundi seluruh Negeri Johor, bersatu memberi sokongan kuat kepada calon-calon parti-parti pembangkang, untuk mengatasi monopoli BN keatas Dun dan Parlimen Johor.

Kami menyeru kepada pengundi menghantar seberapa ramai yang boleh wakil parti pembangkang ke dalam Parlimen dan DUN supaya memberi satu tamparan yang hebat kepada BN (terutamanya UMNO). Johor merupakan tapak pengasas UMNO dan kubu kuat BN. BN menang dalam kesemua kerusi Parlimen di Johor dalam Pilihanraya tahun 1999; BN kehilangan 1 kerusi DUN dalam pilihanraya tahun 2004 kerana kesilapan teknikal, namun masih memonopoli 99% kerusi-kerusi DUN dan Parlimen.

Polisi perkauman dan diskriminasi kaum yang dilaksanakan oleh Barisan Nasional, mengalami bantahan dan tentangan yang semakin kuat dan meluas, kerana ia bertentangan dengan kepentingan kebanyakan rakyat pelbagai kaum di Malaysia. Polisi ini pasti akan ditewaskan jika Rakyat pelbagai kaum mengenali selok-belok dan muka sebenar pemerintahan BN, tidak lagi percaya kepada tipu-helah dan tawaran ‘sagu hati pilihan raya’ BN, memberi sokongan padu dan undi kepada parti pembangkang, atau membuang undi rosak dalam pilihanraya kali ini.0 comments:

通告 Notification
工委会议决:将徐袖珉除名

人民之友工委会2020年9月27日常月会议针对徐袖珉(英文名: See Siew Min)半年多以来胡闹的问题,议决如下:

鉴于徐袖珉长期以来顽固推行她的“颜色革命”理念和“舔美仇华”思想,蓄意扰乱人民之友一贯以来的“反对霸权主义,反对种族主义”政治立场,阴谋分化甚至瓦解人民之友推动真正民主改革的思想阵地,人民之友工委会经过长时间的考察和验证,在2020年9月27日会议议决;为了明确人民之友创立以来的政治立场以及贯彻人民之友现阶段以及今后的政治主张,必须将徐袖珉从工委会名单上除名,并在人民之友部落格发出通告,以绝后患。

2020年9月27日发布[ 漫画新解 ]
新冠病毒疫情下的马来西亚
舔美精神患者的状态

年轻一辈人民之友有感而作


注:这“漫画新解”是反映一名自诩“智慧高人一等”而且“精于民主理论”的老姐又再突发奇想地运用她所学会的一丁点“颜色革命”理论和伎俩来征服人民之友队伍里的学弟学妹们的心理状态——她在10多年前曾在队伍里因时时表现自己是超群精英,事事都要别人服从她的意愿而人人“惊而远之”,她因此而被挤出队伍近10年之久。

她在三年前被一名年长工委推介,重新加入人民之友队伍。可是,就在今年年初她又再故态复萌,尤其是在3月以来,不断利用部落格的贴文,任意扭曲而胡说八道。起初,还以“不同意见者”的姿态出现,以博取一些不明就里的队友对她的同情和支持,后来,她发现了她的欺骗伎俩无法得逞之后,索性撤下了假面具,对人民之友一贯的“反对霸权主义、反对种族主义”的政治立场,发出歇斯底里的叫嚣,而暴露她设想人民之友“改旗易帜”的真面目!

尤其是在新冠病毒疫情(COVID-19)课题上,她公然猖狂跟人民之友的政治立场对着干,指责人民之友服务于中国文宣或大中华,是 “中国海外统治部”、“中华小红卫兵”等等等等。她甚至通过强硬粗暴手段擅自把我们的WhatsApp群组名称“Sahabat Rakyat Malaysia”改为“吐槽美国样衰俱乐部”这样的无耻行动也做得出来。她的这种种露骨的表现足以说明了她是一名赤裸裸的“反中仇华”份子。

其实,在我们年轻队友看来,这名嘲讽我们“浪费了20年青春”[人民之友成立至今近20年(2001-9-9迄今)]并想要“拯救我们年轻工委”的这位“徐大姐”,她的思想依然停留在20年前的上个世纪。她初始或许是不自觉接受了“西方民主”和“颜色革命”思想的培养,而如今却是自觉地为维护美国的全球霸权统治而与反对美国霸权支配全球的中国人民和全世界各国(包括马来西亚)人民为敌。她是那么狂妄自大,却是多么幼稚可笑啊!

她所说的“你们浪费了20年青春”正好送回给她和她的跟班,让他们把她的这句话吞到自己的肚子里去!


[ 漫画新解 ]
新冠病毒疫情下的马来西亚
"公知"及其跟班的精神面貌

注:这“漫画新解”是与<人民之友>4月24日转贴的美国政客叫嚣“围剿中国”煽动颠覆各国民间和组织 >(原标题为<当心!爱国队伍里混进了这些奸细……>)这篇文章有关联的。这篇文章作者沈逸所说的“已被欧美政治认同洗脑的‘精神欧美人’”正是马来西亚“公知”及其跟班的精神面貌的另一种写照!
[ 漫画新解 ]
新冠病毒疫情下的马来西亚
"舔美"狗狗的角色

编辑 / 来源:人民之友 / 网络图库

注:这“漫画新解”是与《察网》4月22日刊林爱玥专栏文章<公知与鲁迅之间 隔着整整一个中国 >这篇文章有关联的,这是由于这篇文章所述说的中国公知,很明显是跟这组漫画所描绘的马来西亚的“舔美”狗狗,有着孪生兄弟姐妹的亲密关系。

欲知其中详情,敬请点击、阅读上述文章内容,再理解、品味以下漫画的含义。这篇文章和漫画贴出后,引起激烈反响,有人竟然对号入座,暴跳如雷且发出恐吓,众多读者纷纷叫好且鼓励加油。编辑部特此接受一名网友建议:在显著的布告栏内贴出,方便网友搜索、浏览,以扩大宣传教育效果。谢谢关注!谢谢鼓励!
Malaysia Time (GMT+8)

面书分享 FB SHARE