Saturday, 12 October 2013

Forum Khas dan Jamuan Makan Malam pada 20 Oktober 2013 Sempena Ulang Tahun Ke-12 Sahabat Rakyat Working Committee

Forum Khas dan Jamuan Makan Malam 
pada 20 Oktober 2013
Sempena Ulang Tahun Ke-12
Sahabat Rakyat Working Committee

Kenyataan akhbar Sahabat Rakyat Working Committee bertarikh 12hb Oktober 2013


Sahabat Rakyat Working Committee akan menganjurkan forum khas bertema "Pertubuhan Masyarakat (NGO)•Perjuangan Berparlimen•Demokrasi dan Hak Asasi Manusia" dan jamuan makan pada 20 Oktober 2013 (Ahad), jam 2.30 ptg hingga 7.00 ptg di Restoran Cathay, Kulai sempana sambutan ulang tahun ke-12 Sahabat Rakyat. Aktiviti ini terdiri daripada gabungan dua slot iaitu slot Forum dari pukul 2.30 ptg hingga 5.30 ptg (3 jam) dan slot jamuan dari 5.30 ptg hingga 7.00 ptg. Tetamu diminta lapor diri pada pukul 2.00 ptg supaya forum boleh bermula tepat pada waktu dan masa perbincangan mencukupi.

Wong Tack, Hew Kuan Yau, Low Sik Thong dan Zaid Kamaruddin diundang berucap

Barisan panel forum ini semuanya terkemuka dan mempunyai perwakilan tersendiri. Ahli panel dan tajuk ucapan mereka adalah : 

1. Wong Tack (Pengerusi Himpunan Hijau) – Tajuk belum ditentukan
2. Hew Kuan Yau (interlektual politik) – Mencabar batasan untuk kebebasan, melancar perjuangan untuk keadilan 
3. Low Sik Thong (Pemimpin Pertubuhan Tiong Hua) – Pertubuhan Masyarakat Harus Kuasai Perjuangan Berparlimen;Membentuk Barisan Persatuan, Perjuangkan Demokrasi & Hak Asasi Manusia!
4. Zaid Kamaruddin (Wakil Gabungan Bertindak Malaysia) – Pertubuhan Masyarakat Sivil dan perubahan – Satu pendekatan kolaboratif/usahasama (Civil Society Organisations and Change: A Collaborative Approach)

Salah seorang ahli panel (seorang pemimpin pertubuhan agama) yang turut diundang oleh Sahabat Rakyat telah menolak jemputan kami untuk berucap dan membentangkan makalah kerana kekangan masa dan jadual urusannya yang ketat. Walau bagaimanapun, kami berharap di masa depan, Sahabat Rakyat akan dapat menjalinkan hubungan dan kerjasama erat dengan pertubuhan-pertubuhan semua agama dan peminpin-pemimpin mereka. 

Ahli panel masing-masing akan memilih bahasa (antara bahasa Mandarin, Melayu dan Inggeris) yang paling selesa untuk menyampaikan ucapan mereka. Ahli panel juga akan menjawab soalan yang dikemukakan oleh para hadirin selepas ucapan. 

Program ulang tahun ini menyediakan 300 kupon dan menjemput semua yang prihatin kepada masa depan negara dan keadaan demokrasi dan hak asasi untuk menyertai program ini. Harga satu kupon adalah RM40, manakala meja VIP (10 seat) ialah RM800. Sesiapa yang berminat, sila hubungi 016-7782707 atau emel ke sahabatrakyat.my@gmail.com atau tinggalkan mesej di facebook kami (https://www.facebook.com/sahabat.rakyat.malaysia).

Senarai Ahli Jawatankuasa Sahabat Rakyat Working Committee Penggal Ke-6

Kami juga akan memperkenalkan Ahli Jawatankuasa (AJK) Sahabat Rakyat Working Committee penggal ke-6 yang akan memegang jawatan dari tahun 2013 hingga tahun 2015. Senarai AJK seperti berikut: 

Presidium: Chan Jock Lan, Wong Kwai Man, Choo Shinn Chei (3 orang)
Sekretariat: Yong Siew Lee, Fang Pei Fen, Ang Pei Shan (3 orang)
Jawatankuasa Perihal Kewangan:  Cheng Lee Whee, Goh Chee Horng, Liang Peck Kuan (3 orang)
Ahli Jawatankuasa: Mohd Nasir Prayitno, Chen Xin, Ng Tee Neng, Lee Chun How, Ngo Jian Yee, Nyam Kee Han, Lee Chen Kang, Chin Siew Chien, Kong Eng Swee, Chai Bing Nee, Ng Siew Hong, Cheng Hui, Law Swee Kah, Lam Fatt Loi, Tan Wee Tiong, Hon You Ping, Yeo Tung Siong, Lee Chen Feng (18 orang)


Anda juga boleh membaca kenyataan ini dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Mandarin.


Pautan lain:
1.  Forum "Pertubuhan masyarakat • Perjuangan berparlimen • Demokrasi dan hak asasi manusia"
2.  Forum sempena Ulang tahun ke-12 Sahabat Rakyat Working Committee: Wong Tack, Hew Kuan Yau, Low Sik Thong dan lain-lain Dijemput Berucap

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)