Saturday, 12 April 2014

Pemimpin PAS, Hindraf dan Malaysia Timur Masing-masing Memberi Pandangan dalam Forum Krisis Perkataan “Allah”

Pemimpin PAS, Hindraf dan Malaysia Timur
Masing-masing Memberi Pandangan
dalam Forum Krisis Perkataan “Allah”

Kenyataan Sahabat Rakyat Working Committee 12 April 2014

伊斯兰党、兴权会、东马政治领袖将在“阿拉风波”论坛各抒己见


Forum “Krisis Perkataan Allah • Hak Berperlembagaan • Kebebasan Beragama” yang dianjurkan bersama oleh kami dan Lajnah Perpaduan Nasional PAS Johor sebelum ini dijadualkan pada 13hb April (Ahad), terpaksa ditunda ke 4hb Mei (Ahad), jam 2 petang, di Auditorium, Tingkat lima Bangunan JOTIC (Bersebelahan Mahkamah Tinggi JB) kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Kami dengan ikhlas memohon maaf kepada mereka yang berminat untuk hadir ke forum ini dan masyarakat umum yang prihatin terhadap "krisis perkataan Allah" kerana tidak dapat menjemput wakil pertubuhan yang bekait langsung dengan isu ini dan wakil pertubuhan yang berkewibawaan dalam bidang berkenaan untuk hadir bersama dalam forum ini. Krisis tersebut dan peristiwa susulannya telah menarik banyak perhatian dari masyarakat bukan Islam yang merupakan hampir separuh dari jumlah populasi negara ini. Isu ini paling membimbangkan semua penganut Kristian di negara kita. Walau bagaimanapun, kami tetap berharap berpeluang untuk menjalin hubungan dan kerjasama dengan pertubuhan-pertubuhan agama dan para pemimpin mereka pada masa depan.

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dengan besar hati setuju menghantar seorang wakil untuk menjadi ahli panel dalam forum ini. (sila rujuk rencana berkaitan yang dipaparkan pada 10hb April di blog Sahabat Rakyat). Setelah perbincangan terperinci, jawatankuasa kerja forum memutuskan untuk menjemput tiga ahli panel seperti berikut. Kami berharap mereka dapat berkongsi pandangan masing-masing daripada perspektif yang lebih luas. Pertimbangan utama kami mengundang ahli panel di bawah adalah seperti berikut:

1. Dr. Shad Saleem Faruqi – Beliau merupakan profesor undang-undang dan berkhidmat sebagai penasihat undang-undang di Universiti Teknologi Mara di Shah Alam, Selangor. Beliau juga pernah berkhidmat di fakulti undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, berkhidmat separuh masa di Universiti Kebangsaan Malaysia dan sebagai profesor jemputan di Universiti Sains Malaysia. Dalam satu forum yang diadakan pada bulan lepas, beliau mengemukakan pandangan bahawa larangan ke atas penganut bukan Islam daripada mengguna perkataan Allah adalah tindakan yang melanggar Perlembagaan Persekutuan.

2. P. Waytha Moorthy – Beliau merupakan pengerusi Persatuan Hindraf Malaysia. Sebelum PRU ke-13, beliau selaku pengerusi Persatuan Hindraf telah menandatangani satu memorandum persefahaman (MoU) dengan Najib Razak yang mewakili klik hegemoni UMNO dan menyeru pengundi berbangsa India memberi sokong kepada Barisan Nasional (BN). Selepas PRU ke-13, beliau dilantik sebagai ahli Dewan Negara dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Namun, beliau meletak jawatan selepas 9 bulan kerana berasa ditipu dan diperdaya oleh Najib dan klik pemerintah BN.

3. Dr. Jeffrey Kitingan – Beliau merupakan pengerusi Parti STAR di Sabah. Beliau juga merupakan penganut Kristian dan seorang pemimpin kaum Kadazan-Dusun. Ekoran daripada keputusan Mahkamah Rayuan yang memihak kepada kerajaan dan mengumumkan larangan penggunaan perkataan “Allah” oleh penganut bukan Islam, beliau pernah berkata bahawa: “Ini bukan keputusan Mahkamah Rayuan, tetapi polisi UMNO-BN. Malaysia akan dimusnahkan dan berpecah-belah melainkan Perdana Menteri dan BN menjalankan transformasi menyeluruh dan bersikap inklusif dan inginkan pendamaian” dan “Sekiranya kerajaan persekutuan mengizinkan extremis di Semenanjung mengapi-apikan perpecahan, maka tiada alasan untuk terus mengekalkan Sabah dan Sarawak.”

Prof. Dr. Shad Saleem Faruqi semasa menerima undangan kami menyatakan bahawa beliau tidak dapat hadir untuk berucap, tetapi beliau akan mengemukakan satu makalah untuk berkongsi pendapat dengan pertubuhan, parti politik dan individu demokratik. Pengerusi Persatuan Hindraf Waytha Moorthy pula akan hadir dan menyampaikan ucapannya dalam forum ini.

Seperti biasa, kami akan meminta ahli panel menghantar artikel (tiada had perkataan) sebelum forum diadakan, supaya kami boleh menyediakan booklet untuk diedarkan kepada para hadirin forum. Selain itu, kami juga akan menghantar artikel-artikel tersebut kepada media massa dan pertubuhan dan parti politik dalam negara. Kami juga akan memaparkan artikel-artikel ini di laman web pihak penganjur untuk dilayari.

Kami dengan ikhlas menjemput rakyat semua lapisan, semua kaum dan semua agama yang prihatin terhadap keadaan hak asasi dan demokrasi negara kita untuk hadir bersama dalam forum ini. Masuk adalah percuma. Sila hubungi nombor di bawah untuk maklumat lanjut.

Setiausaha Sahabat Rakyat Working Committee
Yong Siew Lee (016 7782707)

Pautan berkenaan:
1. Mukadimah Forum “Krisis perkataan Allah • Hak berperlembagaan • Kebebasan beragama”
2. Forum "Krisis Perkataan Allah • Hak Berperlembagaan • Kebebasan beragama" berlangsung di Johor Bahru pada 4hb Mei -Semua dijemput hadir mendengar dan bersoal jawab

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)