Saturday, 16 October 2010

Wakil SUARAM Melaporkan Perkembangan Aduan Mahkamah Mengenai Skandal Pembelian Submarine Dalam "Forum" dan "Jamuan" FOS Johor

Kenyataan akhbar ke-4
15hb Oktober 2010

Wakil SUARAM Melaporkan Perkembangan

Aduan Mahkamah Mengenai Skandal Pembelian Submarine

Dalam "Forum" dan "Jamuan" FOS Johor

Untuk meraikan ulangtahun ke-9 dan membincangkan tugas terkini gerakan demokrasi dan hak asasi negara kita, Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM negeri Johor akan menganjurkan aktiviti pada 17hb Oktober 2010 (Ahad), jam 2pm hingga 6.30pm, bertempat di Sports Club, Taman Universiti Skudai. Forum bertajuk “ Menentang Pemerintahan Kuku Besi, Kuburkan Rejim UMNO” akan mula tepat jam 2 petang hingga 5 petang (air minuman dibekalkan); diikuti dengan jamuan pada jam 5 petang hingga 6.30 petang.

Tiga pemimpin politik yang mempunyai perwakilan tertentu dijemput untuk membentangkan kertas perbincangan. Mursyidul Am Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM), Encik S.Arutchelvan telah mengesahkan kehadiran masing-masing dan membekalkan kertas pembentangan. Panelis akan berucap dalam Bahasa Melayu manakala penterjemahan isi penting ke Bahasa Mandarin akan disediakan semasa forum. Sesi soal jawab antara panalis dan hadirat disediakan selepas pembentangan kertas.

Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz akan membentangkan kertas bertajuk “ Kuburkan FASIS Tegakkan KEADILAN Untuk Semua”, manakala Setiausaha Agung PSM, S. Arutchelvan akan membentangkan kertas bertajuk “UMNO Rejim Menuju Fasisme”. Pihak penganjur akan mengedarkan booklet yang mengandungi kesemua kertas pembentangan sebagai bahan rujukan kajian dan perbincangan terhadap isu ini.

Wakil SUARAM Akan Melaporkan Skandal Pembelian Kapal Selam Oleh Kerajaan Malaysia.


Selain itu, wakil Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Cynthia Gabriel akan melaporkan perkembangan terkini tentang penghantaran aduan ke makamah Perancis tentang pembelian kapal selam antara Kementerian Pertahanan Malaysia dengan syarikat menjual senjata Perancis yang bernama Armaris Ini adalah kali pertama SUARAM melaporkan perkembangan kes mahkamah tentang skandal ini kepada masyarakat umum secara rasmi. Ia pasti dapat menarik perhatian orang awam yang prihatin kepada demokrasi dan hak asasi manusia.

Sesiapa yang berminat menghadiri forum dan majlis makan sempena ulang tahun ke-9 Jawatankuasa Sahabat SUARAM (FOS) Johor ini, sila hubungi Cik Fang Pei Fen (016-7782707) atau datang ke pejabat untuk membeli kupon terlebih dahulu. Pejabat Jawatankuasa Sahabat SUARAM (FOS) Johor beralamat di 8A, Jalan Ronggeng11, Taman Skudai Baru, 81300 Skudai, Johor.

Sekian terima kasih.Fang Pei Fen
Setiausahan bertindak

Jawatankuasa Sahabat SUARAM (FOS) Johor

0 comments:

通告 Notification
Malaysia Time (GMT+8)