Saturday, 23 July 2011

Mukadimah forum : "NGO Sentiasa Berdampingan Dengan Rakyat Jelata"


Mukadimah forum :
"NGO Sentiasa Berdampingan Dengan Rakyat Jelata"
Sempena ulang tahun ke-10 Jawatankuasa Sahabat SUARAM Johor


Pertubuhan Bukan Kerajaan (Non-Governmental Organizations, NGOs), adalah relatif dengan konsep kerajaan atau badan kerajaan dan dikenali sebagai "pertubuhan masyarakat" secara umum. Pertubuhan-pertubuhan ini ditubuhkan oleh rakyat mengikut keperluan dan keinginan sendiri, terutamanya merujuk kepada badan saling membantu, badan kebajikan, badan perhubungan, kelab sosial, badan sukan dan budaya dan sebagainya yang ditubuhkan oleh pelbagai kaum, di mana pertubuhan masyarakat Cina adalah antara yang paling menonjol. Sejak 1980-an, sesetengah pertubuhan masyarakat madani yang baru mula wujud dimangkin oleh perkembangan pesat NGO secara global dan juga perubahan semasa politik dan sosio-ekonomi dalam negera sejak kemerdekaan. Antaranya termasuk persatuan konsumer, badan perlindungan alam sekitar, pertubuhan hak asasi manusia, pertubuhan feminis/wanita, pertubuhan kebudayaan dan pendidikan, pertubuhan orang asli, pertubuhan rakyat tertindas dan lain-lain. Pertubuhan-pertubuhan ini ditubuh dan berkembang untuk melindungi hak asasi rakyat. Badan–badan baru ini berjaya membina imej yang jelas yang patut dimiliki oleh NGO.  

Sebelum pilihanraya 308,  Barisan Nasional (BN) bukan sahaja menguasai kerajaan persekutuan, tetapi turut memerintah di 12 kerajaan negeri. Di bawah pemerintahan BN, puak hegemoni UMNO melaksanakan pelbagai dasar diskriminasi dan penindasan kaum secara berleluasa, kroni-kroni menguasai sumber-sumber negara dan memerah rakyat,  elit politiko kaya-raya manakala rakyat hidup melarat, penyalahgunaan kuasa dan rasuah pula semakin berleluasa. Maka, sejak kemerdekaan lagi NGO telah mengambil pendirian dan posisi bertentangan dengan pemerintahan hegemoni UMNO tanpa ragu-ragu. Biasanya NGO akan seiring dengan parti pembangkang yang pro-rakyat untuk bersama-sama menentang "Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA)" dan undang-undang zalim lain yang bersifat menindas, menentang pelaksanaan dasar-dasar kerajaan BN yang mengabaikan kepentingan rakyat seperti kenaikan harga petrol, penyalahgunaan kuasa PDRM, penswastaan ​​perkhidmatan perubatan, pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris, meminta kembalikan pilihanraya majlis tempatan dan lain-lain. 

Selepas pilihanraya 308, Pakatan Rakyat yang terdiri daripada 3 parti pembangkang  utama iaitu Parti Tindakan Demokratik(DAP), Parti Keadilan Rakyat(PKR) dan Parti Islam SeMalaysia(PAS) telah berjaya memperolehi kuasa pemerintahan bagi 5 Negeri. Maka, ketiga-tiga parti ini kini menjadi parti pemerintah dalam Negeri tersebut dan berkedudukan dan berpendirian sebagai kerajaan. Samaada mereka bertindak bertentangan dengan rakyat ataupun berdampingan dengan rakyat, dasar mereka terhadap NGO dan bagaimana mereka pertimbangkan kepentingan rakyat menjadi garis ukur utama. Dengan kuasa yang ada pada kerajaan negeri, samaada Pakatan Rakyat akan memansuhkan dasar-dasar diskriminasi yang wujud dalam bidang politik, ekonomi, budaya, pendidikan, agama dan lain-lain, dan juga samaada mereka akan menunaikan hasrat rakyat untuk memulihkan pilihanraya majlis tempatan, merupakan cabaran terbesar pendirian Pakatan Rakyat dalam berdepan dengan NGO dan kepentingan asas rakyat. Selepas menjadi kerajaan negeri, Pakatan Rakyat juga telah menyerap ramai akivis yang memegang jawatan penting di NGO, maka ia bukan sahaja telah melemahkan kekuatan NGO, tetapi juga menyebabkan kedudukan dan hubungan antara NGO dengan kerajaan negeri (atau pertubuhan kerajaan negeri) menjadi kabur. Oleh itu, sudah tiba masanya untuk kita membincangkan dan meneliti peranan dan kedudukan NGO.

Pada 9hb Julai 2011, Bersih 2.0 yang terdiri daripada 62 NGO telah menganjurkan dan mengetuai “perhimpunan besar-besaran dan perarakan demokrasi 709” bagi menuntut refomasi sistem pilihanraya di Malaysia dan memperjuangkan pilihanraya yang adil dan bersih. Tetapi, kerajaan BN yang diketuai oleh Najib bukan sahaja tidak mengendahkan tuntutan Bersih 2.0 yang munasabah dan sah disisi undang-undang, yang mewakili kepentingan dan aspirasi rakyat jelata, malah sanggup mengenakan tindakan represif terhadap perhimpunan tersebut. Tindakan keras ini telah mendorong 50 ribu rakyat turun menyertai demostrasi dan perarakan tersebut. “Demostrasi dan perarakan 709” merupakan perjuangan massa yang ulung kalinya benar-benar disertai rakyat berbilang kaum. Perjuangan massa kali ini telah mengesahkan kedudukan penting NGO yang berpendirian tegas, kukuh dan benar-benar mewakili kepentingan rakyat di dalam gerakan sosial.

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) merupakan pertubuhan hak asasi manusia nasional. Ia merupakan NGO yang bebas, berotonomi dan bukan dibawah naungan mana-mana parti politik. SUARAM bersedia melibatkan diri, mengkaji atau mengkritik segala isu yang berkaitan dengan hak asasi manusia. SUARAM juga memberi perhatian kepada segala isu berkaitan hak dan kepentingan rakyat dalam bidang politik, pendidikan, ekonomi mahupun kebudayaan.  SUARAM juga memberi komitmen akan bekerjasama dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi yang berjuang untuk memelihara hak asasi manusia. SUARAM tidak kedekut untuk mengutarakan pandangan serta kritikan terhadap mana-mana individu ataupun pertubuhan yang tidak menghormati atau menindas hak asasi manusia. Kami, Jawatankuasa Sahabat SUARAM Negeri Johor (Friends of SUARAM (FOS) Working Committee, Johore), merupakan pertubuhan akar umbi SUARAM di Negeri Johor. Bagi membantah hegemoni UMNO dan fahaman perkauman dengan lebih efektif, kami, bekas ahli Partai Buruh Malaya, bekas tahanan politik, bekas aktivis kesatuan sekerja, aktivis pendidikan bahasa ibunda mandarin, demokrat, dan mahasiswa-mahasiswi telah bersama-sama menubuhkan FOS Johor pada 9hb September 2001. Tahun ini, genap 10 tahun sejarah dan perjalanan kami.

Sempena ulang tahun ke-10 FOS Johor, kami akan menganjurkan forum untuk membincangkan peranan dan posisi NGO di Malaysia kini dan masa depan di samping mengadakan jamuan makan. Kami akan mengundang 3 pemimpin atau bekas pemimpin NGO yang berpengaruh dan memainkan peranan penting dalam usaha memajukan gerakan hak asasi manusia dan demokrasi negara kita, untuk berucap, menyediakan kertas pembentangan dan menjawab soalan para hadirin dalam forum yang bertema “NGO Sentiasa Berdampingan Dengan Rakyat Jelata”. Forum akan diadakan dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris atau Bahasa Mandarin (mengikut keselesaan para panel). Ringkasan dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Mandarin disediakan. Jamuan makan akan diadakan selepas forum. Butiran aktiviti seperti di bawah :

Tarikh :            11hb September 2011 (Ahad)
Masa :              2.00ptg ~6.30ptg
                        (forum – 2.00ptg ~ 5.00ptg)
                        (jamuan makan – 5.00ptg ~ 6.30ptg)
Tempat :          Sport Club Taman Universiti, Skudai
Kupon :           RM35.00 (masuk dengan kupon, duduk ikut numbor)
                       (V.I.P seat RM1000 sebuah meja)

Kami mengalu-alukan penyertaan daripada rakyat palbagai kaum dan lapisan yang mengambil berat tentang perkembangan politik Negara. Sebarang persoalan, sila hubungi Fang Pei Fen (016-7782707).


Jawatankuasa Sahabat SUARAM Negari Johor
23 Julai 2011

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)