Monday, 6 July 2009

AKTA HUBUNGAN ANTARA KAUM AKAN MENANGANI SIKAP PERKAUMAN

AKTA HUBUNGAN ANTARA KAUM AKAN MENANGANI SIKAP PERKAUMAN
Oleh : Dr Kua Kia Soong, Pengarah SUARAM 18 Jun 2009

Kepada sesiapa yang telah menghadiri perbincangan oleh Prof. Aneez Esmail bertajuk "Hubungan Antara Kaum di Britain" yang dianjurkan oleh KITA, UKM tanpa syak lagi, pasti bersetuju dengan keberkesanan Akta Hubungan Kaum 1976 berkenaan hubungan perkauman dan diskriminasi perkauman di Britain.

Dua puluh tahun lalu, saya ada menulis artikel di dalam akhbar The Star dengan tajuk "Keperluan Kepada Perundangan Mengenai Perhubungan Antara Kaum" (28/10/1985) berikutan berlakunya insiden yang mencemaskan berkaitan "perkauman yang diinstitusikan", yang juga merupakan hujah yang ditekankan oleh Prof Aneez. Didalam artikel tersebut, saya telah mendedahkan beberapa contoh diskriminasi bangsa dan perkauman yang boleh dijadikan perihal tersebut sekiranya akta tersebut wujud didalam negara kita.

Ianya tidak ditangani dengan tuntas yang mana sekiranya kita mempunyai perundangan seperti itu, ramai ahli politik UMNO termasuklah Perdana Menteri sekarang ini, berdepan dengan undang-undang tersebut; banyak polisi antaranya seperti pelaksanaan pengambilan pelajar "bumiputera-sahaja" ke insitusi pengajian tinggi seperti UiTM, sebenarnya boleh diisytiharkan sebagai diskriminasi perkauman sejak dahulu lagi.


Hukuman ke atas Penghasut Perkauman

Terkandung fasal di dalam Akta Hubungan Antara Kaum Britain 1976 antara lain menyebut;
"Seseorang itu didapati bersalah sekiranya dia menerbit atau mengedar bahan berbentuk tulisan yang mana mengancam, menggunakan perkataan-perkataan kasar atau mencela, atau pelaku itu menggunakan mana-mana ruang awam atau mana-mana pertemuan awam dengan menggunakan perkataan-perkataan yang mengugut, menekan atau menghina dalam keadaan dimana, berkenaan perihal yang terperinci, adalah untuk menimbulkan kegemparan keatas mana-mana kumpulan kaum"

Pada tahun 1987, disebuah rapat umum yang dianjurkan oleh Pemuda UMNO di Stadium Jalan Muda di Kuala Lumpur ada merentangkan kain pemidang yang tertera "13 Mei telah bermula", "Basahkan keris dengan darah orang Cina" dan lainnya.
Perkara ini bukanlah dicetuskan oleh pihak pembangkang. Ini disahkan didalam Kertas Putih Kerajaan Malaysia, "Menuju Pemuliharaan Perpaduan Kebangsaan", 1988. Ianya turut mendapat liputan akhbar-akhbar berbahasa Mandarin pada waktu itu.


Ulangi semula transkrip ucapan Najib 1987!

Berada diatas pentas dan mengapikan semangat perkauman di perhimpunan yang mengaibkan itu, adalah Ketua Pemuda UMNO yang juga Perdana Menteri sekarang ini. Sudah tentu, ketika di Parlimen, beliau menafikan yang beliau telah mengungkapkan perkataan-perkataan seperti yang tertera pada kain-kain pemidang itu. Berdasarkan kepada amaran yang acapkali dikeluarkan oleh pihak Polis, penganjur rapat umum tersebut mestilah bertangungjawab keatas kenyataan-kenyataan yang dipaparkan dari kain-kain pemidang tadi. Sekiranya kita mempunyai Akta Kebebasan Maklumat, kita boleh mendapatkan transkrip ucapan Ketua Pemuda UMNO dalam rapat umum itu.

Oleh kerana kita tidak mempunyai Akta Kebebasan Maklumat, Perdana Menteri berpeluang untuk membersihkan namanya dengan mengarahkan pihak berkuasa untuk menyiarkan saringan transkrip ucapan 1987nya itu. Sekurang-kurangnya, pihak Cawangan Khas harus mempunyai salinan. Mereka memaklumkan kepada saya, ketika saya dalam tahanan, yang mereka merupakan antara badan risikan yang terbaik didunia dan perpustakaan mereka mempunyai lebih banyak maklumat daripada mana-mana pusat sumber di negara ini.


Tiada Keazaman Politik

Tidakkah kita berasa hairan, mengapa Akta Kebebasan Maklumat akan menemui nasib yang sama sepertimana Akta Hubungan Antara Kaum dibawah kerajaan seperti ini?
Tiada tindakan diambil ke atas gerombolan yang membangkitkan api perkauman di dalam rapat umum tersebut. Tetapi, sasaran utama pihak polis adalah orang seperti saya yang tidak ada kena mengena dengan rapat umum perkauman itu. Lebih dari seratus orang jumlahnya daripada kami, satu-persatu ditahan tanpa bicara didalam "Operasi Lalang".
Semenjak itu, kami dituduh dan diperlakukan sebagai orang-orang yang menjelikkan dan memualkan, dan dihina oleh delegasi UMNO di dalam Perhimpunan Agung UMNO dan upacara ritual menjulang keris oleh Ketua Pemuda UMNO.

Helah Diskriminasi Kaum Secara Terang-terangan sebagai Tindakan Afirmatif

Saya masih ingat beberapa tahun yang lalu, Menteri Pendidikan cuba untuk memperlihatkan kepada khalayak didalam perhimpunan Agung UMNO dengan berkata; "Selagi beliau menjadi Menteri Pelajaran, dia tidak akan membenarkan seorang pun bukan bumiputera untuk memasuki UiTM!

Inilah realiti diskriminasi kaum di negara ini. Janganlah kita lupa tentang kisah UiTM yang mempunyai lebih kurang 100,000 orang pelajar dan ianya merupakan institusi dana awam, adalah sangat mengejutkan apabila pihak kerajaan boleh lepas tangan dengan diskriminasi kaum secara terang-terangan tersebut, yang dianggap sebagai "tindakan afirmatif"

Sekiranya kita mempunyai Akta Kebebasan Maklumat, kita boleh mendapatkan statistik mengenai diskriminasi kaum pada mana-mana bahagian dasar tersebut.

Statistik yang saya terima dari Parlimen pada tahun 1990 adalah seperti berikut; purata 90 peratus pinjaman untuk kursus sijil Politeknik, 90 peratus biasiswa untuk kursus Diploma Pendidikan, 90 peratus biasiswa/pinjaman untuk kursus Ijazah yang diambil didalam negara dan hampir semua biasiswa/pinjaman untuk kursus Ijazah luar negara diberikan kepada bumiputera.
Berdasarkan kepada pengambilan pelajar disekolah-sekolah berasrama pada tahun-tahun 80-an, 95 peratus merupakan bumiputera, pengambilan pelajar di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) hampir seratus-peratus adalah bumiputera pada tahun-tahun 80-an, adakah ini yang dipanggil sebagai tindakan afirmatif?

Adakah pihak kerajaan tidak perasan dan tidak sedar, untuk mengesahkan dan memperakui Konvensyen Menentang Diskriminasi Kaum oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sehinggalah ke hari ini?


Mahkamah Hubungan Kaum

Mahkamah Hubungan Kaum boleh menentukan dan menakrifkan kebenaran atau kesalahan tindakan-tindakan tertentu, manakala Suruhanjaya untuk Kesaksamaan Kaum akan dibentuk bagi menggerakkan usaha kearah penghapusan diskriminasi bangsa dan perkauman, mengusahakan kesaksamaan peluang dan keharmonian hubungan antara etnik, dan pemerhatian berterusan keatas hasil-hasil dari akta tersebut

Saya merumuskan didalam artikel 28/10/85 itu dengan;

"Sementara Akta Hubungan Antara Kaum mungkin lambat meresap mengakar kedasar masyarakat berbilang kaum, sekurang-kurangnya kita boleh memastikan had-had pelaksanaan polisi-polisi kerajaan digariskan dengan teliti, dan yang sama pentingnya, masyarakat Malaysia tidak diperlakukan seperti sampah perkauman, yang mana seharusnya ditolak dengan sedaya-upaya kemahuan kita. (Mitos Politik Malaysia" oleh Kua Kia Soong, Huazi, 1986 : 188)

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)