Wednesday, 17 December 2008

Polis Mengeluarkan Kenyataan Mengelirukan; Hentikan Gangguan Halangan Sekarang!

JERIT's reply to Deputy IGP and Selangor CPO (BM)

[kenyataan akhbar JERIT 17hb Disember 2008]


1. Timbalan KPN Tan Sri Ismail Omar: siapa perancang di sebalik Kempen Jerit? Soalan utama yang diutamakan oleh akhbar- akhbar pada 14hb Disember 2008

• Jerit atau jaringan rakyat tertindas telah wujud sejak tahun 2002. Ianya adalah gabungan 4 Persatuan iaitu Kesatuan pekerja pekerja kilang (GPKK), Kesatuan Pekerja pekerja Peladang ( JSML), Gabungan pelajar Dan anak muda (GAMP), Kesatuan Peneroka Bandar (GPBP) dan Badan Badan bukan Kerajaan.
• JERIT adalah sebuah gabungan yang aktif dan telah kerap kenyataan di petik oleh akhbar-akhbar dan media elektronik, JERIT juga mempunyai laman web (www.jerit.org) yang aktif dan telah dijemput untuk berucap dalam program-program malahan program kerajaan. Jadi adalah memeranjatkan apabila Polis baru mengetahui tentang JERIT.


2. JERIT sebuah organisasi Haram?

• JERIT adalah seperti SUARAM, Tenaganita dan kebanyakan badan-badan bukan kerajaan yang tidak didaftarkan di bawah akta pertubuhan, tetapi didaftarkan di bawah satu akta lain. Maka JERIT adalah berdaftar di bawah akta lain.Tambahan lagi JERIT adalah sebuah gabungan pelbagai persatuan seperti Persatuan Pelajar, Pekerja Kilang, Pekerja Ladang dan badan badan bukan kerajaan. Gabungan gabungan seprti JERIT, bersih atau gabungan Mansuhkan ISA tidak Perlu di daftarkan kerana ianya adalah gabungan berbagai-bagai organisasi.


3. Adakah JERIT gunakan kanak-kanak dibawah umur untuk berkempen?

Phak Penganjur telah mengambil langkah yang perlu sebagai langkah berjaga-jaga kerana adanya penyertaan pelajar-pelajar sekolah. Antara Langkah-langkahnya ialah:-

i. Taklimat kepada Ibubapa

ii. Kebenaran dari Ibubapa.

iii. Memeriksa/memastikan Tahap Kesihatan peserta.

iv. Kami telah menghalang/tidak membenarkan penyertaan kanak-kanak dibawah umur 12 tahun didalam kempen ini.

v. Selepas mendapat halangan amaran polis, kami telah menasihatkan peserta dan Ibubapa, tetapi hampir kesemua mereka telah membuat keputusan untukmeneruskan penyertaan didalam kempen ini

vi. Pihak Penganjur boleh didapati bersalahdibawah akta kanak-kanak, sekiranya kanak-kanak menyertai dengan secara paksa/tanpa rela.

vii. Semua peserta dilindungi Insurans.

viii.Banyak pertubuhan juga merasa bahawa penyertaan belia adalah baik kerana melakukan sesuatu yang berguna untulk negara semasa cuti persekolahan.

ix. Tambahan lagi, SUHAKAM dan Majlis Peguam telah menyokong kempen ini JERIT merasakan bahawa SUHAKAM dan Majlis Peguam mempunyai lebih kredibiliti dan sokongan mereka lebih bererti berbanding kenyataan Polis.


4. Adakah kempen ini digunakan untuk kepentingan Parti politik tertentu?

• Berkenaan isu ini, kami ingin menekankan bahawa kempen ini bertujuan mengetengahkan aspirasi rakyat. Di peringkat awal kempen, kami telah mengutus surat kepada parti-parti politik untuk mendapatkan sokongan. Hanya parti-parti politik dari pakatan Rakyat (PKR) dan parti Sosialis Malaysia memberikan sokongan. Banyak Badan-badan Bukan Kerajaan dan MTUC juga menyokong. Jadi apa masalahnya, sekiranya Kumpulan-kumpulan yang menyokong ini menyertai dan memberi bantuan kempen kami?
• Untuk makluman, Parti-parti politik secara keseluruhannya tidak boleh menjadi ahli gabungan kami. Walaupun begitu, individu-individu dari parti-parti politik boleh menjadi ahli JERIT.
• Ada pengasas dan ahli-ahli aktif JERIT adalah Ahli Parti Sosialis Malaysia.
• Tetapi semua keputusan JERIT dibuat secara bebas oleh Exco Kebangsaan JERIT. Tiada Parti Politik boleh mencampuri atau menghalang keputusan yang dibuat oleh JERIT.


5. Isu aktivis JERIT ditahan dibawah Akta Cetakan Dan Terbitan.

• Polis telah merekodkan keterangan dari ahli-ahli kami di kulim, segamat dam semenyih. Polis telah memberitahu kami perkara ini akan dirujuk kepada Timbalan Pendakwaraya samada untuk mendakwa kami atau tidak. Sementara itu, kami telah mendapat nasihat dan pendapat Majlis Peguam dan SUHAKAM dan kami telah menentang perkara ini melalui mahkamah. Kami percaya kebebasan untuk maklumat ialah satu hak asasi manusia. Tindakan Polis telah menghalang prinsip ini.


6. Adakah kempen ini HARAM dan mengambil bahagian didalamnya satu kesalahan jenayah?

• Walaupun Polis cuba menakut-nakutkan melalui media dan cara-cara lain, kempen ini telah mendapatkan sokongan menggalakkan dari masyarakat yang telah mendatangi petisyen-petisyen kami, menyebarkan risalah-risalah dan menyokong peserta kayuhan dengan menyediakan makanan, tempat tinggal dan mengalu-alukan mereka. Kempen in telah di sokong oleh 47 kumpulan, Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri termasuk MTUC, ALIRAN, SUHAKAM dan FOMCA. Memorandum JERIT telah diterima oleh Kerajaan Negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, N. Sembilan dan Johor.
• Setakat ini 3 Menteri Besar/ketua Menteri telah menyokong kempen ini secara peribadi iaitu Menteri Besar Selangor YAB Tan Sri Kkalid, MB Perak YAB Dato Nizam dan Ketua Menteri Pulau Pinang YAB Lim Guan Eng.


'JERIT telah bersikap sangat bertanggungjawab sejak dari mula\hari pertama. Kami telah menghantar surat melalui Fasksimili kepada semua Ketua-ketua polis negeri. Sekurang-kurangnya Pihak Polis hendaklah berhubung dengan pihak kami. Sementara itu, ada beberapa Ketua Polis Daerah yang bersimpati dan tidak menghalang kami. Mereka juga menyatakan bahawa segala tindakan mereka adalah atas arahan ( Pihak Tertentu)

Kenyataan Dari Sekreteriat JERIT.

Untuk keterangan lanjut Sila Hubungi Saudari Yong 012- 6909506 atau Saudara Nyam 016-7782707

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)