Wednesday, 19 February 2014

Klik Berkuasa Sarawak Lagi Sekali Menghalang Tan Seng Hin dari Masuk ke Miri Wajah Maharajalela dan Sifat Politik Pemerintah yang Rapuh Terdedah Sepenuhnya

Klik Berkuasa Sarawak Lagi Sekali Menghalang 
Tan Seng Hin dari Masuk ke Miri, 

Wajah Maharajalela dan Sifat Politik Pemerintah yang Rapuh Terdedah Sepenuhnya


砂州权贵再次阻止陈成兴入美里 彻底暴露其专横面目与政治脆弱

 Penterjemahan Kenyataan Media yang Dikeluarkan oleh Sahabat Rakyat 
Working Committee dalam Bahasa Mandarin pada 16 Februari 2014

Penerbangan AirAsia AK5013 yang seharusnya berlepas dari Miri ke Lapangan Terbang Antarabangsa Senai pada pukul 12:55 tengahari, 15 Febuari 2014 telah ditunda sehingga pukul 3:06 petang. Penundaan ini ekoran daripada klik berkuasa Sarawak yang hendak mengusir Tan Seng Hin keluar dari Miri seawal mungkin mengarahkan pesawat tersebut berpatah balik ke apron dari landasan pelepasan. Pesawat AirAsia AK5013 akhirnya berlepas dua jam lewat dari jadual asal kerana terpaksa menunggu Tan Seng Hin menaiki pesawat. Peristiwa ini kini menjadi topik yang hangat diperbincangkan di kalangan masyarakat Miri mahupun Sarawak.

Bekas setiausaha Persatuan Hainan Miri, Tan Seng Hin yang juga merupakan ahli jawatankuasa Sahabat Rakyat Working Committee bertolak ke Miri, Sarawak pada 15 Febuari ini untuk menghadiri majlis perkahwinan dan jamuan makan malam anak lelakinya, Tan Yih Shin di Restoran Boulevard yang akan berlangsung pada 16 Febuari. Dia telah mengatur untuk berlepas balik ke Johor Bahru menaiki penerbangan AK5013 AirAsia dari Lapangan Terbang Miri pada 12:55 tengahari 17 Febuari. Namun, dia tidak dibenarkan masuk ke Miri kerana dihalang oleh pegawai imigresen lapangan terbang Miri dibawah Peraturan Imigresen Sarawak. Pada masa yang sama, mereka memaksa Tan Seng Hin menaiki pesawat AirAsia AK5013 yang sedang bersedia berlepas dari Miri pada ketika itu. Untuk mengusir Tan Seng Hin secepat mungkin, klik berkuasa Sarawak telah mengabaikan kepentingan syarikat AirAsia dan kesemua penunggang pesawat AK5013 pada hari tersebut. Pesawat tersebut yang sudah siap sedia untuk berlepas di landasan telah diarah berpatah balik ke apron. Pesawat AK5013 akhirnya terpaksa berlepas pada pukul 3:06 petang iaitu 2 jam lewat dari jadual asal kerana menunggu Tan Seng Hin.


Tan Seng Hin ditahan oleh pegawai imigresen semasa dia tiba di Lapangan Terbang Miri. Dia sedang berunding sedaya upaya, dengan menuntut pegawai supaya tunjukkan sebab dia dihalang dari masuk ke Miri. Malah, pegawai tersebut memanggil pegawai penguatkuasa lain-lain. Mereka berniat menolak Tan Seng Hin secara paksaan dengan kerusi roda ke pesawat AirAsia yang sedang bersedia berlepas.

Sahabat Rakyat Working Committe mengemukakan tiga poin kenyataan berikut:

1. Kami berpendapat bahawa tindakan kerajaan negeri Sarawak menghalang Tan Seng Hin daripada masuk ke Sarawak dan memaksa dia meninggalkan Sarawak serta-merta merupakan satu tindakan penganiayaan politik oleh klik berkuasa. Klik berkuasa telah salahgunakan kuasa dan melanggar hak kebebasan dan demokrasi warganegara. Kes individu-individu yang tidak sependapat dan pemimpin-pemimpin parti politik dan pertubuhan yang dilarang memasuki Sarawak dibawah peraturan imigresen Sarawak sudah tidak asing lagi. Kes Tan Seng Hin kali ini merupakan satu lagi contoh kes-kes sebegini. Penggunaan Peraturan Imigresen Sarawak terhadap orang-orang yang tidak sependapat oleh klik berkuasa Sarawak semata-mata untuk melindungi kepentingan politik dan keperluan golongan pemerintah Sarawak serta mengikut perintah dan kemahuan klik berkuasa Sarawak jelas tidak menghormati dan tidak mematuhi Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang negara.

Hak rakyat Malaysia untuk menetap dan bergerak di mana-mana tempat dalam negara telah diperuntukan dalam Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang yang digunapakai di Malaysia. Perkara 13 (1) Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat juga jelas memperuntukkan bahawa “Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan bergerak dan bermastautin di dalam sempadan sesebuah negara.” Oleh yang demikian, tindakan klik berkuasa negeri Sarawak mempergunakan peraturan imigresen ataupun retorik “Sarawak mempunyai hak imigresen otonomi untuk melindungi kepentingan rakyat Sarawak dalam perihal menyertai Malaysia” untuk menghalang orang-orang yang berani bersuara benar daripada memasuki Sarawak adalah satu helah penipuan untuk memperbodohkan rakyat pelbagai kaum. Ia sebenarnya bertujuan mempertahankan kepentingan diri mereka sahaja. Wajah bermaharajalela mereka akhirnya terbongkar dengan kelakuan mereka sedemikian.

2. Selama lebih daripada 20 tahun Tan Seng Hin menetap di Miri pada abad ke-20, dia hanya melakukan aktiviti perniagaan dan tidak pernah terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang menyalahi undang-undang. Dia hanya menyertai Persatuan Hainan Miri sebagai setiausaha persatuan. Sebelum dihalau oleh kerajaan Serawak, dia turut dilantik sebagai wakil persatuan untuk menjawat jawatan pengarah (penggal 2001-2002) bagi Sekolah Menengah Pei Min -- sebuah sekolah menengah Bahasa Cina Independent di Miri. Dia tidak dapat melaksanakan tanggungjawab sebagai pengarah sekolah dan setiausaha persatuan kerana terpaksa meninggalkan Sarawak pada 6hb Januari 2001. Melainkan aktiviti masyarakat tersebut, dia tidak pernah melibatkan diri dalam mana-mana aktiviti politik mahupun terlibat dalam parti politik.

Kami berpendapat, Persatuan Hainan Miri merupakan pertubuhan sosial, Lembaga Pengarah Sekolah Pei Min pula merupakan Non-Profit organization, kedua-duanya merupakan pertubuhan bukan kerajaan (NGOs) yang juga dikenali sebagai pertubuhan masyarakat. 'Pertubuhan masyarakat' atau 'pertubuhan bukan kerajaan' merupakan organisasi yang dibentuk mengikut keperluan dan kehendak rakyat sendiri untuk mempertahankan hak asasi rakyat. Ia adalah relatif dengan organisasi kerajaan atau pertubuhan kerajaan. Di bawah sistem politik yang sedang digunapakai di negara kita, tanggungjawab pertubuhan bukan kerajaan adalah mewakili kepentingan rakyat dan massa yang diperintah. Di satu sudut, ia memantau dan memajukan tadbir urus parti pemerintah untuk kebaikan rakyat, di sudut yang lain, ia memantau dan memajukan tindakan parti pembangkang melindungi kepentingan orang ramai. Pertubuhan bukan kerajaan tidak wujud untuk "menguasai kuasa memerintah dan membentuk kerajaan". Tindakan Tan Seng Hin dihalau keluar dan dihalang masuk ke Sarawak hanya kerana dia telah membangkitkan pandangan dan cadangan yang mungkin bercanggah dengan kumpulan berkuasa United People's Party (SUPP) Sarawak berkaitan isu-isu sekolah Bahasa Cina dan pertubuhan Tiong Hua. adalah amat ironi terhadap 'sistem demokrasi' yang dilaksanakan oleh klik pemerintah.

Fong Pau Teck tampilkan diri untuk memberi sokongan kepada Tan Seng Hin pada waktu kejadian. Selepas kejadian, dia menyeru supaya kerajaan Sarawak membatalkan notis penolakan masuk ke Sarawak terhadap Tan Seng Hin.

3. Kali ini, Tan Seng Hin masuk ke Miri, Sarawak untuk menghadiri upacara dan jamuan perkahwinan anaknya. Klik berkuasa Sarawak yang bersifat angkuh menghalang beliau untuk bertemu dengan keluarga dan sahabat handai, telah menyebabkan seorang ayah yang berusia tidak dapat menghadiri majlis perkahwinan anaknya untuk menyaksi anaknya berkeluarga. Ini bukan sahaja melanggari budaya tradisi bangsa Cina malahan ia merupakan satu tindakan kejam yang tidak perikemanusian. Tan Seng Hin kini telah berusia 74 tahun. Selama lebih daripada 20 tahun dia menetap di Miri, dia hanya menjalankan aktiviti perniagaan, bukannya aktiviti politik parti; dia hanya seorang peniaga biasa dan bukannya seorang pemimpin parti politik. Kini sudah 13 tahun sejak dia dihalau keluar dari Miri pada 6hb Januari 2001, klik berkuasa Sarawak masih begitu panik dan memperbesar-besarkan isu sehingga mengusir seorang orang tua yang uzur yang sudah lama meninggal masyarakat Miri dengan serta merta. Tindakan Klik berkuasa Sarawak ini telah menunjukkan kerapuhan politik mereka. ADUN Pujut Fong Pau Teck yang berani mempertahankan keadilan rakyat mengkritik, “kes ini hanya akan menyebabkan Sarawak menjadi bahan ketawa dunia”; Beliau turut mencadang kerajaan Sarawak, “membatalkan notis penolakan masuk terhadap Tan Seng Hin, jangan membiarkan Sarawak menjadi bahan ketawa dunia.” (dipetik dari berita Seehua Daily pada 16hb Februari 2014). Biar kita tunggu dan lihat.

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)