Sunday, 20 October 2013

Mesej daripada Presidium--Sahabat Rakyat Working Committee melangkah maju ke satu era yang baru pada tahun 2013

Mesej daripada Presidium Sempena Majlis Ulang Tahun ke-12 —
  Sahabat Rakyat Working Committee  
melangkah maju ke satu era yang baru pada tahun 2013 

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) Cawangan Johor Bahru telah menubuhkan “Friends of SUARAM Working Committee” (FOS) pada tahun 2001. Pada akhir tahun 2012, SUARAM Pusat berkeputusan untuk menghentikan perlantikan penyelaras di Johor Bahru dan menamatkan pejabat urusan SUARAM di Johor Bahru atas pertimbangannya yang tertentu. FOS Working Committee, selaku sebuah pertubuhan yang aktif selama 12 tahun di Johor, memutuskan untuk meneruskan sedikit sebanyak usaha dan sumbangan terhadap perkembangan pergerakan demokrasi dan hak asasi manusia di Johor mahupun di seluruh negara secara berdikari.

Sejak awal tahun 2013, kami mula bergiat di bawah nama “Sahabat Rakyat”. Jawatankuasa kerja yang ditubuhkan oleh “Sahabat Rakyat” digelar sebagai Sahabat Rakyat Working Committee. Kesemua kerja kami ditanggung bersama oleh anggota-anggota Sahabat Rakyat Working Committee dan rakan-rakan seperjuangan secara sukarela.

Dengan itu, Sahabat Rakyat Working Committee telah secara rasminya berpisah dengan SUARAM. Dalam erti kata lain, kami telah membebaskan diri daripada kongkongan organisasi dan pemikiran demokrasi dan hak asasi aliran Barat. Kami akan terus mengorak langkah demi menggerakkan pembinaan teori demokrasi dan hak asasi sejati. Kami juga akan terus berusaha merealisasikan polisi demokrasi dan hak asasi sejati di negara kita.

Sahabat Rakyat merujuk kepada tiga dokumen berikut sebagai panduan program kerja dalam usaha gerakan demokratik dan hak asasi manusia. Dokumen-dokumen tersebut adalah :

2) “Malaysian Charter on Human Rights” yang diluluskan oleh NGO dalam negeri; dan
3) “20 tuntutan pilihan raya pertubuhan-pertubuhan masyarakat" yang diumumkan oleh pertubuhan-pertubuhan masyarakat pada 6 Mac 2013.

Kami akan terus mengambil berat terhadap isu-isu tempatan mahupun nasional. Setakat ini, kami masih bergiat aktif secara fizikal terutamanya dalam Johor.

Selama ini dalam hubungan dengan SUARAM Pusat, FOS Working Committee sentiasa berpegang kepada prinsip duduk sama rendah, bangun sama tinggi, kesamarataan, berdikari dan berusaha bersama-sama. Kami bergiat berdasarkan tiga Peraturan Kerja yang telah diluluskan sejak tahun 2009. Maka, perubahan hubungan dengan SUARAM Pusat tidak menjejaskan tugas-tugas utama kami. Sebelum ini, terdapat seorang penyelaras yang ditugaskan oleh SUARAM Pusat untuk melaksanakan tugas SUARAM di Johor Bahru. Mulai tahun 2013, Sahabat Rakyat Working Committee tidak lagi mengupah staf.

Pemilihan AJK Sahabat Rakyat Working Committee untuk penggal yang baru iaitu tahun 2013 hingga 2015 baru diadakan. Kami ingin mengucapkan penghargaan kepada setiap bekas AJK yang pernah berusaha bersama. Jasa dan usaha mereka telah menyumbang dalam kerja-kerja selama ini yang sedikit sebanyak memberi implikasi positif terhadap gerakan demokratik dan hak asasi manusia negara kita.

Di pihak yang lain, penglibatan AJK-AJK yang baru dialu-alukan. Penyertaan anda akan memperkayakan lagi persepsi di kalangan jawatankuasa kami. Ini pasti memanfaatkan perbincangan berkenaan agenda kerja Sahabat Rakyat pada masa depan. Selain itu, penyertaan anda turut membantu Sahabat Rakyat dalam pelaksanaan usaha perpaduan parti-parti politik dan NGO-NGO.

Perjuangan berperlembagaan (Constitutional struggle) masih merupakan garis juang perjuangan politik utama yang diharapkan oleh rakyat demi mengubahkan keadaan semasa selepas PRU-13. Pada masa yang sama, kami berpendapat bahawa NGO berpotensi memainkan peranan yang penting dan efektif dalam arena perjuangan berparlimen. Kami sedia bekerjasama rapat dengan NGO-NGO dan parti-parti politik semua kaum, kepercayaan dan agama yang bersetuju dengan halatuju perjuangan demokratik dan hak asasi manusia serta bertegas mempertahankan kepentingan rakyat. Kita harus juga berpegang pada prinsip saling hormat-menghormati dan kesamarataan sesama kita, di samping mencari persamaan sambil menyimpan perbezaan.

Sempena ulang tahun ke-12 Sahabat Rakyat Working Committee, kami menganjurkan forum "Pertubuhan Masyarakat•Perjuangan Berparlimen•Demokrasi dan Hak Asasi Manusia" agar isu garis juang gerakan masyarakat yang diambil oleh NGO-NGO pada masa kini dikaji sama-sama. Kami berharap idea yang lagi bernas dijana selepas forum pada hari ini. Akhir kata, kami akan bergabung tenaga dengan semua parti politik, pertubuhan dan orang ramai demokratik dalam usaha murni ini.


Artikel lain berkaitan dengan forum ini:

1. 人民之友工委会在2013年迈入新的里程碑 ——人民之友工委会成立12周年纪念主席团献词
2. 民间组织 必须掌握议会斗争; 建立联合阵线 力争民主人权
3. 自由是踩界踩出来的, 公义是抗争抗出来的
4. Mesej daripada Presidium--Sahabat Rakyat Working Committee melangkah maju ke satu era yang baru pada tahun 2013
5. Civil Society Organisations and Change: A Collaborative Approach
6. Pertubuhan Masyarakat Harus Kuasai Perjuangan Berparlimen; Membentuk Barisan Persatuan, Perjuangkan Demokrasi & Hak Asasi Manusia!
7. Liberty through Challenging Boundaries, Justice through Resisting

0 comments:

通告 Notification
Malaysia Time (GMT+8)