Friday, 20 September 2013

Forum sempena Ulang tahun ke-12 Sahabat Rakyat Working Committee: Wong Tack, Hew Kuan Yau, Low Sik Thong dan lain-lain Dijemput Berucap 【Kemaskini pada 25 September】

Forum sempena Ulang tahun ke-12
Sahabat Rakyat Working Committee
Wong Tack, Hew Kuan Yau, Low Sik Thong
dan lain-lain Dijemput Berucap

Kenyataan akhbar Sahabat Rakyat Working Committee bertarikh 20hb September 2013
【Kemaskini pada 25 September】Gabungan Bertindak Malaysia (GBM) menerima jemputan dan melantik Naib Pengerusi En. Zaid Kamaruddin sebagai wakil dalam ForumSahabat Rakyat Working Committee, sebuah pertubuhan hak asasi manusia yang berasal dari Negeri Johor dibawah naungan "Suara Rakyat Malaysia" yang kini beroperasi secara bebas sejak Januari 2013 akan mengadakan majlis sambutan ulang tahun ke-12 pada 20hb Oktober 2013 (Ahad), 2.30-7.00 petang, di Restoran Cathay Kulai, Johor. Majlis mengandungi dua bahagian iaitu dari pukul 2.30 hingga 5.30 petang diadakan Forum, dan pukul 5.30 hingga 7.00 petang merupakan jamuan makan. Para hadirin digesa lapor diri mulai pukul 2.00 petang supaya forum akan dimulakan tepat pukul 2.30 petang dan ada masa yang secukupnya untuk sesi soal jawab.

Dalam usaha untuk mengkaji secara mendalam:

(a) Bagaimana pertubuhan-pertubuhan masyarakat memainkan peranan sentiasa mendampingi rakyat;
(b) Pada peringkat ini, bagaimanakah pertubuhan-pertubuhan masyarakat melayan dan menguasai perjuangan berparlimen (termasuk perjuangan di dalam dan di luar Parlimen);
(c) Tugas semasa pergerakan demokrasi dan hak asasi manusia negara kita,

kami telah mencadangkan tema "Pertubuhan Masyarakat • Perjuangan Berparlimen • Demokrasi dan Hak Asasi Manusia" sebagai tema forum dan jamuan makan ini.

Rakan-rakan dan parti-parti demokratik seluruh Negara, kami berharap malalui forum ini, kita semua dapat mengkaji persoalan bagaimanakah pertubuhan-pertubuhan masyarakat dapat menggerakkan perjuangan demokratik dan hak asasi manusia negera kita ke arah yang betul dengan efektif; dan, program untuk melemahkan asas pemerintahan hegemoni UMNO dan sekaligus mengebumikan pemerintah hegemoni UMNO dan sistem perkauman.

Oleh itu, kami telah mengundang Wong Tack (pengerusi Himpunan Hijau), Dr. Hew Kuan Yau (intelektual dan aktivis politik), Low Sik Thong (pemimpin pertubuhan Tiong Hua), wakil daripada pertubuhan agama dan wakil daripada Gabungan Bertindak Malaysia sebagai panelis untuk berkongsi pandangan masing-masing dengan parti politik dan pertubuhan masyarakat serta rakyat jelata seluruh negara berdasarkan tema "Pertubuhan masyarakat•Perjuangan berparlimen•Demokrasi dan hak asasi manusia".

Kami menjemput penceramah-penceramah atas sebab seperti berikut:

1. Pengerusi Himpunan Hijau, sdr. Wong Tack merupakan antara pemimpin yang cemerlang dan penting kebelakangan ini dalam perjuangan menjaga alam sekitar dan mempertahankan hak asasi serta demokrasi yang dilancarkan oleh pertubuhan-pertubuhan masyarakat.

Beliau berjaya mengambil peluang untuk berganding bahu dengan BERSIH 2.0 yang dipimpini Ambiga, sama-sama menganjurkan dan memimpin perhimpunan “Duduk Bantah 428”, yang merupakan perhimpunan terbesar dalam sejarah perjuangan rakyat Malaysia (dianggar sebanyak 200 ribu rakyat telah menyertai perhimpunan tersebut). Aksi ini menjadi satu babak penting dan membentuk model terserlah yang melihatkan usaha sama pertubuhan-pertubuhan masyarakat negara kita memberi tamparan kuat kepada kepimpinan hegemoni UMNO.

Selain itu, sebagai wakil daripada pertubuhan masyarakat (NGO), Wong Tack bertindak tegas untuk bertanding di kawasan parlimen Bentong atas tiket DAP dan bertekad untuk membawa isu anti-Lynas dan suara rakyat membantah ancaman alam sekitar ke dalam parlimen. Walaupun beliau kalah dalam pilihan raya itu, beliau telah membentuk imej bebas dan berotonomi yang amat jelas dalam perihal pertubuhan masyarakat aktif berpolitik.

2. Dr. Hew Kuan Yau telah lama mengkaji teori dan amalan sosialisme demokratik dan mempunyai pandangan tersendiri terhadap gerakan haluan kiri dan gerakan politik negara kita. Beliau pernah menyandang jawatan-jawatan penting dalam DAP seperti setiausaha agong pemuda sosialis DAP (DAPSY), pengarah biro pendidikan politik nasional dan ketua editor akhbar rasmi parti ‘The Rocket’ (edisi Mandarin) sebelum melanjutkan pengajian PhDnya di luar Negara.

Beliau bertungkus lumus berceramah di seluruh negara sepanjang PRU ke-13, untuk menjalankan pendidikan politik massa. Ceramah beliau amat disukai ramai kerana isinya mendalam tetapi mudah difahami, bahasanya hidup dan ceria, ungkapannya berjenaka dan menarik.

Selepas PRU ke-13, beliau pernah menyatakan bahawa pemimpin-pemimpin parti-parti politik maju haruslah menggenggam peluang bersejarah, menggemblengkan massa secara proaktif, untuk menentang pemerintahan hegemoni UMNO dengan mengambil garis juang penyatuan perjuangan dalam parlimen dan perjuangan massa di luar parlimen.

3. Sdr. Low Sik Thong merupakan pemimpin kanan pertubuhan Tiong Hua di negara kita. Beliau merupakan bekas pengerusi Persatuan Alumni Universiti Nanyang Malaysia, Ketua hal ehwal umum UCSCAM, timbalan presiden Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur Dan Selangor, pengarah Dong Jiao Zong Higher Learning Centre Bhd (“DJZHLC”). Selain itu, beliau juga pernah memimpin gerakan “Joint Declaration by the Chinese Guilds and Associations of Malaysia” dan jawatankuasa hak sivil.

Beliau kini sedang menyandang jawatan timbalan pengerusi Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG dan Ketua hal ehwal umum Merdeka University Berhad.

Beliau merupakan pelopor dan pengamal gagasan "memperkukuhkan parti-parti politik pembangkang untuk merealisasikan sistem dua barisan" yang selama ini berpegang teguh kepada kedudukan bebas dan berotonomi pertubuhan Tiong Hua.

Walaupun merupakan seorang peguam kanan, beliau berani menyingkirkan kongkongan fahaman legalisme dalam menyelidik persoalan hak asasi dan demokrasi negara kita. Kami berharap beliau dapat mengemukakan pandangan tersendiri yang bernas terhadap tema utama berdasarkan pengamalannya di pertubuhan Tiong Hua yang akan dirujuk oleh pelbagai pertubuhan masyarakat, parti politik dan individu demokratik.

4. Kami turut menjemput seorang pemimpin agama yang bergiat aktif di bahagian selatan Semenanjung Malaysia. Imej mendalam beliau di kalangan khalayak orang ramai adalah, dengan berasaskan pendirian agama menuntut kesaksamaan dan kebenaran, beliau berani mengkritik amalan korupsi dan penyalahgunaan kuasa kerajaan BN. Beliau bukan sahaja mengambil berat tentang masalah penindasan penganut bukan Islam, malah turut prihatin atas pelbagai masalah sosial.

Kami berharap beliau dapat memberi pandangan bernas dari sudut pertubuhan agama dan kepercayaan. Kami juga berharap bahawa forum ini dan pandangan beliau akan merangsang pertubuhan agama lain dan pemimpin mereka untuk berkongsi pendapat mereka terhadap tajuk perbincangan forum ini. Kami turut berharap dapat menjalinkan hubungan dengan pemimpin-pemimpin dan pertubuhan-pertubuhan pelbagai agama.

Sahabat Rakyat Working Committee amat bersyukur dan menghargai keputusan Sdr. Low Sik Thong, Dr. Hew Kuan Yau dan sdr Wong Tack untuk menerima jemputan sebagai panelis. Pemimpin pertubuhan agama yang kami jemput pula tidak dapat hadir kerana telah dijadualkan untuk menghadiri aktiviti di gereja. Namun begitu, kami masih berusaha untuk menjemput beliau menulis sebuah makalah khas untuk forum ini.

Selain itu, ekoran daripada saranan seorang cendekiawan yang mendapat penghormatan meluas di kalangan pertubuhan masyarakat bahawa forum kali ini harus merangkumi pandangan daripada wakil bangsa Melayu atau bangsa India, kami telah menjemput Gabungan Bertindak Malaysia (GBM) untuk melantik seorang wakil GBM samaada berbangsa Melayu atau berbangsa India untuk hadir dan turut berucap dalam forum ini. 【Kemaskini pada 25 September】Kami amat berbesar hati kerana GBM telah menerima jemputan kami. Forum ini pasti akan lebih gemilang dengan kehadiran naib pengerusi GBM En Zaid Kamaruddin selaku wakil GBM.

Kami berharap semua pemimpin dan aktivis pertubuhan masyarakat dalam Negeri Johor yang aktif dalam pergerakan hak asasi dan demokrasi dapat menghargai peluang keemasan ini untuk turut hadir bersama, bersemuka dan berbincang.

Demi meningkatkan keberkesanan dan meluaskan pengaruh forum kali ini, dan mengalakkan para panelis mengemukakan pandangan mereka secara menyeluruh, Sahabat Rakyat telah meminta para panelis untuk menghantar kertas pembentangan kepada kami sebelum forum, untuk dicetak dan diedarkan kepada para hadirin forum ini.

Selain itu, kami juga akan menghantar makalah-makalah ini kepada media massa, pertubuhan-pertubuhan masyarakat dan parti-parti politik dalam negara, disamping dimuat-naik ke laman blog kami (sahabatrakyatmy.blogspot.com) pada hari forum ini dianjurkan.

Program ulang tahun ini menyediakan 300 kupon untuk semua yang berminat untuk menyertai program ini. Harga satu kupon adalah RM40, manakala meja VIP (10 seat) ialah RM800. Sesiapa yang berminat, sila hubungi 016-7782707 atau emel ke sahabatrakyat.my@gmail.com atau tinggalkan mesej di facebook kami (https://www.facebook.com/sahabat.rakyat.malaysia).

Anda juga boleh membaca kenyataan ini dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Mandarin.

Pautan lain:
Forum "Pertubuhan masyarakat • Perjuangan berparlimen • Demokrasi dan hak asasi manusia"


0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)