Saturday, 3 November 2012

Hindraf dan Anwar akhirnya bertemu (Berserta dengan nota editor daripadaFOS)

Hindraf dan Anwar akhirnya bertemu

Pengarang / Sumber : Koh Jun Lin / Laporan Malaysiakini edisi Bahasa Melayu


[Nota Editor] Berikut merupakan satu laporan berita mengenai pertemuan di antara pemimpin HINDRAF, P. Waythamoorthy dan N. Ganesan dengan Pemimpin de facto Parti Keadilan Rakyat, Anwar Ibrahim dan Tian Chua yang membawa hasil lumayan. Laporan ini menandakan selepas berjaya menyuarakan dakwaan terhadap kerajaan penjajah British yang menjajahkan kaum India ke Malaya dan membiarkan kaum India terus dipinggir selepas kemerdekaan Malaya kepada masyarakat antarabangsa, buat kali pertama, Waythamoorthy yang hidup dalam buangan selama 5 tahun sejak tahun 2007, dapat meluahkan aspirasi kaum India kepada pemimpin PKR – parti pembangkang terbesar di negara kita secara terus.

Laporan ini memcerminkan pemimpin PKR, dalam perbincangan, bersimpati dengan kesengsaraan tegar yang dihadapi oleh kaum India, dan menyatakan bahawa sebahagian penyelesaian yang dituntutkan oleh HINDRAF telah sedia ada dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat (PR). Sudah pasti PR akan berusaha merealisasikan penyelesaian-penyelesaian tersebut. Antara janji yang dibuat oleh PKR kepada HINDRAF adalah, sekiranya PR memerintah di kerajaan pusat, PKR akan mengemukakan satu jadual masa untuk menyelesaikan masalah rakyat kaum India yang tidak mempunyai kerakyatan secara menyeluruh. Laporan ini juga mencerminkan kebijaksanaan politik yang ditunjukkan oleh Naib presiden PKR, Tian Chua dalam perjumpaan tersebut semasa mengendalikan persoalan mengenai tuntutan kaum India, dan dalam usaha menraih sokongan kaum India dan kaum-kaum minoriti lain terhadap PKR atau PR dalam pilihanraya umum.

Pada 19 Oktober, Jawatankuasa Kerja FOS Johor dan HINDRAF Johor telah sama-sama mengeluarkan satu seruan kepada rakyat Johor menjelang PRU ke-13 yang menyeru supaya “Memecahkan Hegemoni UMNO, Menubuhkan Barisan Persatuan Demokratik; Menyatukan Rakyat Seluruh Negeri, Merealisasikan Tiga Tuntutan yang Mendesak!”. Tuntutan tersebut yang boleh disifatkan sebagai aspirasi bersama rakyat semua kaum negeri Johor mahupun seluruh negara sudah diserahkan kepada pemimpin-pemimpin 3 parti komponen PR. Seluruh rakyat semua kaum Johor sedang menanti balasan positif daripada ketiga-tiga parti PR.

Hasil perbincangan dan perkembangan lanjutan dari pertemuan antara pemimpin utama HINDRAF peringkat pusat dengan pemimpin PKR pusat pasti akan memberi pengaruh positif terhadap gerakan “membuangkan BN ke tong sampah sejarah” yang sedang berlangsung di negeri Johor.

Laporan penuh seperti dibawah:

Buat pertama kali sejak penubuhannya, Hindraf telah secara rasmi bertemu dengan pemimpin utama PKR, termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, untuk membincangkan isu-isu yang melibatkan masyarakat India.

Buat pertama kali sejak penubuhannya, Hindraf telah secara rasmi bertemu dengan pemimpin utama PKR, termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, untuk membincangkan isu-isu yang melibatkan masyarakat India.

Delegasi Hindraf diketuai oleh pengerusi pergerakan itu, P. Waythamoorthy (gambar kanan), yang dilihat mempunyai hubungan yang lebih selesa dengan Pakatan Rakyat, berbanding dengan abangnya, Uthayakumar.

Uthayakumar merupakan pemimpin de facto gerakan itu semasa ketiadaan Waythamoorthy yang tinggal dalam buangan sejak sejak Disember 2007 dan kembali ke tanahair pada 1 Ogos.

Parti-parti dalam PR, selain daripada PAS, berulang kali mengelakkan sebarang perbincangan peringkat tertinggi dengan HINDRAF yang dibawah pimpinan Uthayakumar.

Uthayakumar juga telah menubuhkan Parti Hak Asasi Manusia, yang mahu bertanding di kerusi yang kini diwakili Pakatan.

Bercakap kepada Malaysiakini kemudiannya, Waythamoorthy berkata pertemuan itu berlangsung hampir dua jam dan turut melibatkan antara lain, Naib Presiden Tian Chua dan bekas naib presiden R Sivarasa.

Waytha: Pertemuan yang berhasil

Waythamoorthy berkata walaupun belum ada sebarang persetujuan dicapai "lagi", tetapi menegaskan bahawa perbincangan tersebut "berhasil lumayan".

"Terdapat keinginan jelas bahawa PKR ingin bekerja dengan Hindraf," tambah penasihat kebangsaan Hindraf, N. Ganesan (gambar kiri), yang turut menghadiri pertemuan tersebut.

Dia berkata, isu-isu yang dibincangkan termasuk isu pekerja estet diusir dan kehilangan tempat tinggal, isu rakyat kaum India yang tidak mempunayi kerakyatan, isu pendidikan dan sebagainya.

N. Ganesan berpendapat bahawa tahap persetujuan dua pihak terlibat agak tinggi walaupun terdapat beberapa hadangan kecil yang perlu diatasi.

Apabila ditanya, Waythamoorthy memaklumkan bahawa HINDRAF juga sudah menghantar surat jemputan kepada Perdana Menteri, Najib Abdul Razak untuk membincangkan masalah masyarakat kaum India. Namun, tiada sebarang balasan diberi oleh pihak PM sehingga kini.

N. Ganesan bertambah, HINDRAF akan berjumpa dengan pemimpin-peminpin PKR buat kali kedua dalam minggu hadapan. Selain itu, mereka juga akan melawat parti komponen PR yang lain.

Kaedah bukan perkauman (Non-racial approach)

Di samping itu, Ahli Parlimen Batu Tian Chua menyatakan bahawa PKR bersimpati ke atas keadaan masyarakat kaum India tetapi menegaskan bahawa PKR berpegang kepada dasar non-racial selama ini dan akan membantu semua orang tanpa mengira latar belakang kaum dan agama.

Beliau bertambah, banyak penyelesaian yang dicadangkan oleh HINDRAF telah dirangkumi dalam manifesto Buku Jingga Pakatan Rakyat. Oleh itu, tidak syak lagi PR akan berusaha merealisasikan penyelesaian-penyelesaian tersebut
.
Menurut Ganesan, HINDRAF akan mengumumkan cadangan penyelesaian mereka terhadap masalah masyarakat kaum India pada 25 November sempena ulang ke-5 demonstrasi HINDRAF besar-besaran (30,000 pendemonstrasi) pada tahun 2007.

Tian Chua turut menyatakan perhatian PR ke atas isu kaum India tidak dilakukan semata-mata untuk meraih sokongan HINDRAF.

“Kami bukan saling menukar kepentingan politik”. “Pada pendapat saya, perhatian yang diberi oleh Waythamoorthy terhadap dilema masyarakat kaum India adalah ikhlas. Beliau berharap PR dapat berusaha menyelesaikan masalah-masalah tersebut.”

“Kami berjanji dengan beliau bahawa kami adalah ikhlas. Tidak kira sama ada HINDRAF menyokong PR atau tidak, tetap menjadi tanggungjawab kami untuk menyelesaikan masalah-masalah masyarakat kaum India” katanya lagi.

Tian Chua (Gambar kanan) berkata, antara janji yang dibuat oleh PKR kepada HINDRAF adalah sekiranya mereka memerintah kerajaan pusat, PKR akan mengemukakan satu jadual masa untuk menyelesaikan masalah rakyat kaum India yang tidak mempunyai kerakyatan dengan sepenuhnya.


Artikel berkaitan: 
1)瓦塔慕迪领队拜访公正党,形容与安华商谈成果丰硕 (http://suaramjb1.blogspot.com/2012/11/blog-post.html) 

2) PKR, Hindraf to map out plans for Indians (http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/11/02/pkr-hindraf-to-map-out-plans-for-indians/)

3) Hindraf and Anwar finally meet (http://suaramjb1.blogspot.com/2012/11/hindraf-and-anwar-finally-meet_3.html)

4)Memecahkan Hegemoni UMNO, Menubuhkan Barisan Persatuan Demokratik; Menyatukan Rakyat Seluruh Negeri, Merealisasikan Tiga Tuntutan yang Mendesak! Seruan NGO-NGO negeri Johor kepada Rakyat Sempena PRU ke-13(http://suaramjb1.blogspot.com/2012/10/memecahkan-hegemoni-umno-menubuhkan.html)

5)Hindraf-PKR entente: A stitch in time (http://www.malaysiakini.com/news/213337)

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)