Monday, 23 July 2012

Kerajaan Harus Membenarkan Waytha Moorthy Kembali dengan Selamat

Kerajaan Harus Membenarkan Waytha Moorthy Kembali dengan Selamat

Kenyataan FOS Johor 23 Julai 2012


Perhimpunan anjuran Hindu Rights Action Force (HINDRAF) yang disertai 30 ribu orang di Kuala Lumpur pada 25 November 2007 telah menyuarakan kemarahan masyarakat etnik India terhadap peminggiran sejak kemerdekaan dan menunjukkan ketegasan mereka untuk memperjuangkan kedudukan dan maruah bangsa. Tindakan Hindraf tersebut telah menarik perhatian dalam dan luar negara dan menggegarkan kerajaan UMNO-BN. Menimbangkan bahawa beliau mungkin akan ditahan, Waytha Moorthy selaku pemimpin utama Hindraf, meninggalkan negara ini pada hari berikutnya, supaya dapat terus memimpin perjuangan untuk kepentingan dan maruah bangsa.

Pada 13 Disember 2007, 5 pemimpin HINDRAF telah ditahan di bawah ISA seperti yang dijangka. Mereka dibebaskan secara berasingan pada bulan April dan Mei 2009. Pada 21 April 2008, apabila belayar ke UK, Waytha Moorthy diberitahu oleh Jabatan Imigresen UK bahawa “pasport dia telah dibatalkan oleh kerajaan Barisan Nasional”. Beliau terpaksa hidup dalam buangan semenjak itu.

Balasan rasmi Jabatan Imigresen UK bertarikh 23 September 2008 kepada peguam Waytha Moorthy menyatakan bahawa kerajaan BN Malaysia memaklumkan kepada pihak berkuasa British dalam surat bertarikh 14 Mac 2008 bahawa “pasport Waytha Moorthy telah dibatalkan kerana beliau menghadapi tuduhan jenayah”. Pada 2 Julai 2008, kerajaan BN sekali lagi menulis kepada pihak British untuk mendesak pihak British memulangkan pasport Waytha Moorthy kepada kerajaan Malaysia.

Setelah pasportnya dibatalkan, Waytha Moorthy memohon suaka politik dan mendapat dokumen perjalanan daripada kerajaan British yang diberikan mengikut “Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkaitan Status Pelarian”. Beliau kini bebas bergerak di seluruh dunia, kecuali Malaysia, untuk meneruskan perjuangan memelihara maruah dan hak-hak masyarakat bangsa India miskin di Malaysia.

Beliau memfailkan saman undang-undang ke atas kerajaan British di mahkamah London 2 Julai lalu. Alasan saman itu ialah: Sejak Kemerdekaan Malaya pada tahun 1957, kerajaan British meninggalkan masyarakat India dan membiarkannya diperintah oleh rejim UMNO yang bersifat perkauman. Dalam keadaan ini, kerajaan British mesti bertanggungjawab terhadap nasib masyarakat India di Malaysia.

Waytha Moorthy yang mewakili masyarakat India miskin di Malaysia telah menyebarluaskan “Institusional perkauman di Malaysia telah membawa penderitaan berpanjangan kepada masyarakat tertindas” kepada rakyat dan kerajaan seluruh dunia. Kini, sudah tiba masanya untuk beliau kembali ke negara tercintanya untuk meneruskan perjuangan revolusi neo-demokratik bersama-sama dengan rakyat tertindas.

Hindraf telah mengumum bahawa pemimpin berwawasan dan berani ini akan pulang ke Malaysia pada 1 Ogos (Rabu). Sebagai sebuah organisasi akar umbi yang memperjuangkan hak asasi manusia dan demokrasi, Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM (FOS) Johor menyokong penuh pendirian benar dan tindakan tegas Hindraf. Kami berpendapat teguh bahawa –

1. Perjuangan untuk memelihara maruah dan hak-hak masyarakat India di bawah kepimpinan Waytha Moorthy dan rakan-rakannya, adalah sebuah gerakan sosial yang menentang diskriminasi kaum dan penindasan kaum. Ia bukan aktiviti perkauman yang mencabuli hak asasi manusia atau hak-hak kaum-kaum lain, ia sudah tentu bukan aktiviti ganas yang mengancam keselamatan negara. Kerajaan BN tidak dapat mengemukakan fakta dan sebab yang meyakinkan untuk mengambil tindakan dan menahan Waytha Moorthy setakat ini. Fakta berikut merupakan penjelasan yang terbaik:

Menurut laporan media1, kedua-dua Menteri Keselamatan Dalam Negeri dahulu dan semasa Syed Hamid Albar dan Hishamuddin Hussein masih menafikan bahawa kerajaan BN telah membatalkan pasport Waytha Moorthy, walaupun kerajaan BN telah memaklumkannya kepada kerajaan British. Sehingga kini, kerajaan masih enggan mengakui perkara ini secara terbuka.

Menurut laporan Malay Mail bertarikh 6 Oktober 20092, Ketua Polis Negara (pada masa tersebut) Musa Hassan berkata, polis tidak akan mengeluarkan waran tangkap terhadap Waytha Morthy sekiranya beliau pulang ke Malaysia kerana pihak polis tidak mempunyai alasan untuk menangkap beliau.

2. Waytha Moorthy dan Hindraf telah melancarkan pelbagai perjuangan dalam bentuk dan isi yang berlainan. Walaupun mereka mengistiharkan bahawa perjuangan mereka adalah “Revolusi Neo-Demokratik”, ia bukan sahaja tidak melanggar mana-mana undang-undang negara, malah selaras dengan “Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat” dan Perjanjian-perjanjian Antarabangsa yang dipersetujui oleh Malaysia.

Perkara 13 Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat: (1) Setiap orang mempunyai hak dan kebebasan untuk bergerak dan bermastautin dalam mana-mana sempadan negara; (2) Setiap orang berhak untuk meninggalkan mana-mana negara termasuk negaranya sendiri dan kembali semula ke negaranya. Perkara 14: (1) Setiap orang mempunyai hak untuk memohon dan mendapat perlindungan politik daripada negara lain untuk mengelakkan dari penganiayaan. Perkara 19: Setiap orang mempunyai hak dan kebebasan untuk bersuara dan memberi pendapat; Hak ini termasuklah kebebasan berpegang kepada pendirian tanpa gangguan, kebebasan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui mana-mana medium dan tanpa mengira sempadan.

Walaupun tindakan kerajaan BN membatalkan (ataupun merampas) pasport Waytha Moorthy tidak mempunyai asas perundangan yang kukuh, Waytha Moorthy terus berulang-alik di banyak negara untuk meneruskan kerja-kerja yang belum selesai, dengan menggunakan dokumen perjalanan yang dikeluarkan oleh kerajaan British dibawah “Konvensyen Mengenai Status Pelarian”. Tindakan beliau adalah berpatutan, munasabah dan berdasarkan undang-undang serta mematuhi Konvensyen Antarabangsa yang diikthiraf oleh banyak negara seluruh dunia.

Oleh sebab itu, kerajaan BN patut kembalikan pasport Waytha Moorthy dan membenarkan beliau pulang ke negaranya dengan selamat pada 1 Ogos.

Kami mengalu-alukan kepulangan pemimpin berwawasan dan berani ini, untuk terus menjalankan perjuangan memelihara maruah dan hak-hak masyarakat India yang terpinggir serta hak dan kesejahteraan masyarakat yang lain, sehingga revolusi neo-demokratik yang diperjuangkan oleh pelbagai kaum membawa hasil.


0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)