Sunday, 17 June 2012

Pekerja dan Kesatuan Sekerja

Pekerja dan Kesatuan Sekerja

oleh Mohd Salleh Hj Ahmad


[Nota Editor : Artikel ini merupakan teks ucapan En. Mohd Salleh Hj Ahmad, selaku Setiausaha Eksekutif/Penyelaras Kesatuan Sekerja Elektronik (Wilayah Selatan) pada Majlis Sambutan Hari Pekerja Sedunia 2012 bertema "Pekerja Berganding, Masa Depan Terjamin!" anjuran 8 badan bukan kerajaan (NGO) di Negeri Johor iaitu Pusat Pembangunan Budaya Lim Lian Geok (Jawatankuasa Perhubungan Johor Bahru), Persekutuan Persatuan-Persatuan Bekas Pelajar-Pelajar Sekolah-Sekolah Cina Johor, Persahabatan Semparuthi, IKRAM Johor, HINDRAF Makkal Sakti Johor, Persatuan Ulama Malaysia (Johor), Persatuan Bekas Penuntut Taiwan Johor Bahru dan Jawatankuasa Kerja Sahabat Suaram (FOS) Negeri Johor pada 6 Mei 2012 di Auditorium Tingkat 5, bangunan JOTIC, JB. ]

Sejarah Kesatuan

Kaum pekerja di seluruh dunia tidak akan menyambut Hari Pekerja pada 1 Mei setiap tahun jika tidak berlaku peristiws dimana lebih 400,000 kaum pekerja dari seluruh Amerika melakukan tindakan demostrasi pada tahun 1886 bagi menuntut waktu kerja tetap 8 jam sehari. Demostrasi berlangsung selama 4 hari dan selepas itu barulah 8 jam sehari ditetapkan sebagai waktu kerja biasa dan akhirnya 1 mei diiktiraf seluruh dunia sebagai Hari Pekerja. Malaysia hanya mengiktiraf hari pekerja sebagai cuti umum pada tahun 1980.

Apa yang ingin dijelaskan, bukan saja peristiwa bermulanya 1 mei serta penetapan 8 jam waktu kerja tetap yang telah diperjuangkan oleh kaum pekerja ketika itu, tapi yang pentingnya adalah perlunya pekerja berganding bahu, bersatu untuk bersama-sama berdiri memperjuangkan hak yang harus diterima oleh kaum pekerja sebagaimana yang dilakukan oleh kaum pekerja terdahulu.

Bagaimana konsep berganding bahu dan bersatu dapat dilaksanakan bagi kaum pekerja ? Tiada cara lain, melainkan melalui Kesatuan Sekerja. Tapi apa yang jelas dari anggaran 8 juta pekerja di Malaysia, hanya sekitar 8% saja pekerja yang menyertai Kesatuan. Ini dapat dinilai sejauh mana kekuatan pergerakan Kesatuan di Malaysia.

Inilah yang dikehendaki oleh kaum modal serta pihak penguasa di Malaysia. Konsep pecah perintah warisan penjajah masih diamalkan, berbagai Undang-undang diwujudkan bagi mengekang kekuatan kaum pekerja melalui Kesatuan.

Sebenarnya di negara kita, Kesatuan Sekerja bukan lah sesuatu yang baru. Sejak 1894 lagi telah wujud kesatuan sekerja di Pulau Pinang, yaitu sebuah kesatuan yang dinamakan Kesatuan Kapitan Melayu Pulau pinang. Sementara Kesatuan sekerja bertaraf Nasional yang pertama ditubuhkan pada tahun 1946 adalah PAN MALAYAN GENERAL UNION & PAN MALAYAN FEDERATION OF TRADE UNION, yang merupakan sebuah kesatuan Sekerja yang cukup berpengaruh dan digeruni pihak penjajah.

Untuk melemahkan pergerakan kedua-dua kesatuan itu, maka penjajah telah menubuhkan sebuah kesatuan Gabungan yang bernama MTUC pada 1949. Tidak cukup dengan itu, penjajah juga telah secara terancang melakukan pembunuhan terhadap Presiden PAN MALAYAN FEDERATION OF TRADE UNION, Ganapathy dan Vice Presiden Veerasenam.

Bagi mengawal sepenuhnya pergerakan Kesatuan Sekerja, pemerintah telah memperkenalkan Akta kesatuan Sekerja 1959. Penubuhan Kesatuan Sekerja perlu berasaskan kepada sektor pekerjaan yang khusus. Ini bermakna setiap pekerja dari jenis sektor pekerjaan seperti industri kain, getah, perkhidmatan, minyak dan sebagainya, harus berada didalam jenis bidang pekerjaannya sendiri jika ingin menjadi ahli kesatuan.

Sektor Industri Elektronik

Bagi sektor elektronik, beberapa percubaan telah dijalankan untuk menubuhkan Kesatuaan Sekerja industri Elektronik bagi industri ini yang mula bertapak sejak awal tahun 70an, namun usaha tersebut gagal kerana pihak yang mengawal penubuhannya menolak dengan berbagai alasan. Pemerintah hanya meluluskan penubuhan kesatuan Sekerja Dalaman, yang jelas gagal berperanan memberi pembelaan serta mendapat taraf hidup yang lebih baik.

Kesatuan sekerja industri elektronik hanya diluluskan penubuhannya pada akhir 2009 dengan syarat ia harus dilaksanakan melalui 4 wilayah yang terdiri dari Timur, Barat, Utara dan Selatan. Ini bermakna generasi pertama pekerja-pekerja telah dinafikan hak mereka untuk berkesatuan.

Berbanding dengan lain-lain pertubuhan yang perlu berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan, Kesatuan Sekerja diletakkan dibawah pengawasan Jabatan Hal Ehwal Kesatuan Sekerja, yang mengawal semua perkara berkaitan perjalanan, pelantikan pegawai, mesyuarat agung, perbelanjaan dan sebagainya. Pihak Pemerintah tidak pernah memberikan peruntukkan atau pembiayaan sama ada diperingkat penubuhan atau pentadbirannya. Secara jelas menunjukkan pemerintah tidak menggalakkan kewujudan Kesatuan walaupun peranannya ada menjaga kebajikan dan kepentingan pekerja-pekerja. Sedang Kaum modal khusus pelabur asing diberi berbagai insentif.


Cabaran Kesatuan di Malaysia

Cabaran yang dihadapi pekerja dan Kesatuan bukan hanya dari majikan tetapi juga pihak pemerintah yang menjadi pelindung kepada kaum modal. Berbagai undang-undang, peraturan yang tidak adil dan tidak memihak kepada pekerja digubal dan diluluskan oleh Parlimen. Ini termasuklah akta kesatuan Sekerja 1959, akta perhubungan Perusahaan 1967 selain pindaan akta kerja 1955 yang merugikan serta menjejaskan masa depan bukan saja kepada pekerja dan kesatuan sekerja tapi kepada rakyat keseluruhannya.

Konsep pecah dan perintah warisan penjajah masih terus diamalkan bagi mengekang kekuatan kesatuan. Penubuhan Kesatuan Sekerja Industri Elektronik mengikut wilayah hanya bertujuan menghalang kesatuan bersifat nasional akan menjadi Kesatuan yang terbesar jika dinilai dari bilangan pekerja-pekerja sektor elektronik yang dianggarkan melebihi 300 ribu diseluruh negara.

Kekuatan sebenar sesuatu kesatuan bukan saja terletak bilangan ahlinya tetapi yang penting adalah kepimpinannya. Dalam masa yang sama kepimpinan kesatuan yang tidak bersatu kerana perbezaan ideologi. #

[Nota editor : Berikut merupakan klip video ucapan En. Mohd Salleh Hj Ahmad dalam Majlis Sambutan Hari Pekerja Sedunia 2012 anjuran bersama 8 NGO Johor pada 6 Mei 2012 di JOTIC, JB yang dipaparkan di laman web CJ.MY (Citizen Journalist Malaysia)]
Artikel berkenaan : Ceramah, Lagu dan Persembahan Sempena Sambutan Hari Pekerja Anjuran 8 NGO Negeri Johor

0 comments:

通告 Notification

《人民之友》发表对国内政局看法
马来文版已于9月23日刊出
英文版已于10月26日贴出


人民之友成立于2001年9月9日,2018年9月9日是人民之友成立17周年纪念的日子。我们在这一天发表了一篇题为< 联合起来,坚持真正的民主改革! 丢掉幻想,阻止马哈迪主义复辟!>的文章作为纪念。

我们一如既往选择在这一个对我们来说,具有里程碑意义的日子,对我国当前阶段(大选后新政府上台)的政治局势发表一些意见,与为推动我国和世界民主人权运动而奋斗的同道们,互相交流。

为了面向国内不谙华文的广大非华裔群体,也为了让我们对当前阶段的政治局势的意见能够更广泛地传播开去,工委会决定尽快把这篇纪念文章先后翻译成马来文和英文。马来文版已于9月23日刊出。英文版也已于10月26日贴出。点击以下链接即可阅读——此外,现居新加坡的庄明湖已将他在《人民之友》发表的《20世纪60年代新加坡左派工运问题探索》(正篇)一文的英文译稿传送到编辑部,因原文中所述人物的姓名或者是党团工会组织的全称或简称,在译文中尚未解决或有待查证,需要一些时日来完成——人民之友工委都是自愿挤出时间来进行工作的,因而无法很快完成。经过一番努力,我们终于在9月30日刊出,为我们的17周年纪念增添光彩!

值得在此一提的是,庄文所述的20世纪60年代新加坡工运遭遇问题(除了遭受来自外部的镇压,还要遭遇来自内部的破坏)的见解,或许能为一些读者(特别是不谙华文和不懂新马历史的读者)思考马来西亚民主改革运动在当前阶段面临马哈迪主义复辟的问题,提供一个历史殷鉴,或者是一个新的启示。

Malaysia Time (GMT+8)