Sunday, 6 May 2012

Majlis Sambutan Hari Pekerja Sedunia Negeri Johor 2012 - Mesej Dari Presidium "Pekerja Berganding, Masa Depan Terjamin!"

Majlis Sambutan Hari Pekerja Sedunia Negeri Johor 2012
Mesej Dari Presidium

Pekerja Berganding,
Masa Depan Terjamin!

Dr. Hj. Ali Abdul Rahman, Y. Mohan, Ng Chee Wee

Dr. Hj. Ali Abdul Rahman mewakili Presidium menyampaikan Mesej Mei Satu.

Dilema yang dihadapi pekerja Malaysia, tanpa mengira kaum, sangat meruncing dan membimbangkan.  Ia bukan sahaja boleh menjejaskan kesejahteraan rakyat berbilang kaum di negara ini, bahkan boleh menjejaskan keharmonian masyarakat dan keselamatan negara yang tercinta.

Gaji yang rendah diikuti kos saraan hidup yang tinggi adalah antara dilema yang terbesar.  Pekerja tanpa kemahiran, seperti operator kilang dan pembersih lantai di pejabat-pejabat, dibayar gaji permulaan RM400 hingga RM550.  Ada di antara mereka merupakan penyara tunggal dalam keluarga yang ramai.  Ada juga yang terpaksa tinggal di bandar-bandar besar seperti Johor Bahru, yang kos saraan hidup antara yang tertinggi di seluruh Malaysia.

Kebanyakan majikan syarikat atau ladang-ladang pula kelihatan lebih cenderung untuk mengambil pekerja asing yang boleh dibayar gaji yang lebih rendah.  Walaupun dibayar gaji rendah, pekerja asing ini sanggup bertahan kerana samada mereka belum berkahwin, atau meninggalkan tanggungan mereka di negara masing-masing.  Bersendirian, mereka sanggup bekerja banyak pusingan ‘shift’ untuk meningkatkan pendapatan.  Dengan demikian jumlah pendapatan mereka meningkat dan dapatlah mereka mengirim wang pulang, yang apabila ditukar ke dalam mata wang negara mereka, mampu menyara keluarga masing-masing dengan amat selesa sekali.  Betapa ruginya pekerja Malaysia yang dipinggirkan! … juga seluruh rakyat Malaysia – lantaran ratusan juta ringgit dana negara yang mengalir keluar.

Keutamaan yang diberikan kepada pekerja asing tidak terbatas di situ sahaja.  Malah terma kontrak yang ditandatangani bersama majikan menjanjikan tempoh kerja sehingga 2 tahun – yang sering pula dilanjutkan - berbanding 3 bulan untuk pekerja setempat.  Malah pekerja tempatan boleh diberhentikan tanpa sebarang pampasan, manakala pekerja asing diberi layanan yang istimewa disebabkan kontrak yang dimeterai melibatkan hubungan dua negara.  Sungguh, pekerja asing menjadi ancaman kepada pekerja setempat!

Lebih memburukkan keadaan, Menteri Sumber Tenaga Manusia – yang sepatutnya membela nasib pekerja tempatan – kelihatan lebih bersungguh memperjuangkan nasib pembantu rumah asing – gaji minimum RM800, makanan percuma, cuti sehari penuh setiap minggu – daripada menunjukkan keprihatinan terhadap nasib pekerja bangsanya sendiri.  Benarlah pepatah Melayu, kera di hutan disusukan, anak di rumah dibiarkan kebuluran …

Nasib pekerja tempatan yang dilakarkan di atas tidak terbatas kepada satu kaum sahaja, malah benar untuk semua kaum di Malaysia.  Walaupun begitu, mungkin kaum yang paling teruk terkesan ialah kaum India.  Menyoroti sejarah negara sehingga sebelum kemerdekaan, antara habitat asal pekerjaan untuk sebahagian besar kaum India ialah di estet getah.  Setelah merdeka, kerajaan menukar fokus daripada getah kepada kelapa sawit, lantas pekerja estet getah hilang pekerjaan lantaran majikan estet sawit mengutamakan pekerja asing yang kelihatan lebih setia dan sanggup bekerja dalam keadaan yang menekan.  Di ladang-ladang getah yang masih ada pula, seperti di Kluang dan Segamat, nasib yang menimpa pekerja yang tinggal amat mendukacitakan.  Tiba musim hujan, gaji mereka dipotong walaupun yang demikian tidak berlaku kepada pekerja asing di ladang yang sama!

Semua janji yang diberikan kepada kaum India semasa mereka dibawa masuk bekerja di ladang ternyata janji kosong belaka.  Ganjaran yang dijanjikan, seperti lot tanah dan rumah percuma, tidak dilunaskan, generasi demi generasi sehingga melangkaui generasi ketiga keluarga sama yang berkhidmat untuk ladang dan majikan yang sama.  Betapa tidak kaum ini dikhianati? …

Natijahnya, ramai pekerja India terpaksa berhijrah ke bandar-bandar besar untuk mengadu nasib.  Ramai yang kecundang apabila kilang-kilang mensyaratkan umur kurang 35 tahun untuk permulaan kerja operator.  Akhirnya pekerja tersebut terpaksa menerima nasib sebagai pembersih, pengawal keselamatan, dan lain-lain pekerjaan yang tidak memerlukan kemahiran khusus.  Oleh sebab gaji mereka kecil, sering didapati suami dan isteri dalam sebuah keluarga terpaksa sama-sama bekerja mencari nafkah untuk seisi keluarga yang ramai bilangannya.  Rumah yang mampu mereka sewa – walaupun tinggi sewanya – rata-rata sangat daif dan terletak pula di kejiranan yang sarat dengan masalah sosial.  Kesudahannya, anak-anak mereka terbiar, tanpa makanan sempurna, tercicir di bidang pendidikan, ditambah oleh pengaruh pesekitaran, menjadi remaja liar.  Masalah kadar tinggi jenayah yang dihadapi negara kini sebahagiannya berpunca daripada situasi sebegini.

Malang sekali pekerja yang disebutkan di atas telah, sedang, dan akan sentiasa mengalami kitaran ganas ‘vicious cycle’ yang tidak ada penghujungnya.  Mereka sering menjadi sasaran penguatkuasa undang-undang, tanpa masyarakat menyedari punca dilema yang mereka hadapi.

Hilangkah sudah keprihatinan umat yang dikenali sebagai rakyat Malaysia? …

Kaum India – dan kaum-kaum lain di Malaysia – sangat memerlukan pembelaan.

Bagaimanapun siapakah yang akan membela mereka, dan bagaimana?  Majikan yang mengharapkan keuntungan semata-mata tidak boleh diharapkan.

Masalah yang berpuncakan dasar kerajaan sebenarnya boleh diselesaikan juga oleh kerajaan.  Malangnya samada kerajaan kurang perihatin, tersasar dari jalan penyelesaian yang betul,  atau tidak mengambil langkah sesuai yang diperlukan.

Ura-ura menetapkan gaji minimum bagi pekerja kini menjadi realiti, walaupun pada zahirnya kelihatan menarik bagi pekerja tempatan, mengundang bala yang lebih besar.  Telah ada syarikat asing yang memindahkan operasinya – secara separa atau penuh - ke negara lain, seperti Vietnam dan China – yang saraan pekerja jauh lebih rendah berbanding Malaysia – dan ini boleh menyebabkan pengangguran yang tinggi di negara kita pada jangka sederhana dan panjang.

Adakah kita harus tunggu dan lihat sahaja malapetaka yang bakal melanda negara kita? …

Benar kita memperjuangkan gaji yang tinggi untuk pekerja kita.  Tetapi kelestarian (sustainability) perlu juga diambilkira.  Kita mahu majikan memberi gaji yang lumayan kepada pekerja kita sesuai dengan kualiti kerja dan produktiviti mereka.

Langkah penting yang boleh diambil oleh kerajaan ialah memperuntukkan dana khas untuk meningkatkan kualiti dan kemahiran pekerja tempatan.  Melalui dana ini, pekerja akan diberi latihan kemahiran yang khusus menurut keperluan bidang kerjaya masing-masing.  Dengan itu, majikan tidak perlu lagi melatih pekerja tempatan yang masuk bekerja, sekaligus mereka dapat terus menyumbang terhadap produktiviti syarikat dari hari pertama bekerja lagi.  Latihan peningkatan sikap dan mutu kerja juga perlu dijalankan.  Apabila produktiviti, sikap dan mutu kerja pekerja tempatan jauh lebih baik berbanding pekerja asing, syarikat tidak ada pilihan kecuali mengambil pekerja kita.  Malah mereka dengan rela hati akan menawarkan gaji yang lumayan untuk pekerja tempatan!  Inilah penyelesaian ‘win-win’ yang lestari terhadap masalah pendapatan pekerja.

Langkah lain yang wajar ialah kerajaan menyediakan insentif bagi syarikat-syarikat supaya mereka mampu mengambil dan mengekalkan pekerja tempatan.  Syarikat-syarikat boleh diberi insentif cukai apabila mereka menggaji pekerja tempatan.

Malangnya, kerajaan yang ada sekarang kelihatan lemah upaya serta ketandusan idea dan inisiatif.  Sektor awam yang berada secara langsung di bawah pengawasan kerajaan pun tidak sepi dari masalah pekerjanya.

Baru-baru ini kerajaan mengumumkan ura-ura menukarkan skim perkhidmatan yang sedia ada, Sistem Saraan Baru (SSM), dengan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).  Walaupun terdapat kepincangannya, terdapat juga kebaikan yang ketara, menyebabkan ramai kakitangan awam menerima opsyen melanjutkan umur bersara sehingga 60 tahun.  Malangnya, pada pertengahan bulan Mac 2012  yang lalu, YAB Perdana Menteri telah membatalkan cadangan SBPA, dan mengekalkan SSM dengan beberapa penambahbaikan.

Tindakan kerajaan ini mendedahkan kelemahannya yang ketara dalam penggubalan polisi dan pembuatan keputusan.  SBPA diusulkan sebagai sebahagian daripada pakej Program Transformasi Kerajaan (GTP),  dan sememangnya SBPA memiliki banyak unsur positif untuk menggiatkan lagi sistem ‘delivery’ sektor awam.  Sebagai contoh, satu ciri SBPA ialah wujudnya ‘exit policy’ yang bertujuan menangani masalah pekera kurang produktif.   Memansuhkan SBPA sebelum ia terlaksana dan berpatah balik kepada SSM menunjukkan kehilangan arah tuju kerajaan di samping menunjukkan betapa lemahnya komitmen kerajaan terhadap inisiatif GTP itu sendiri.  Selain itu, ramai kakitangan kerajaan berasa tertipu, kerana mereka mengambil opsyen lanjutan umur persaraan untuk memanfaatkan peruntukan kenaikan gaji yang disediakan SBPA, tetapi setelah SBPA dibatalkan, perlanjutan umur persaraan mereka tetap kekal.

Syugia, perlanjutan umur persaraan juga mendatangkan implikasi gelap terhadap tenaga pekerja muda di tanah air kita.  Ramai di antara remaja dan belia yang baru memiliki sijil, diploma, atau ijazah, yang sedang bersiap sedia memasuki alam kerjaya telah dihampakan setelah dinafikan tempat kerja lantaran tiada kekosongan pekerjaan di sektor awam.   Remaja dan belia – yang sepatutnya menjadi barisan pelapis negara – kini menjadi bakat yang disia-siakan.  Pepatah Inggeris mengungkapkan ‘An idle mind is a most terrible thing to waste’ (Minda yang terbiar itu sangat membahayakan).  Nasib yang mereka sedang hadapi akan menjejaskan masa depan negara.

Inilah ssenario pekerja – dan bakal pekerja – di tanah air kita.  Di ladang-ladang mereka dipinggirkan dan dinyah keluar.  Di kilang-kilang mereka diremehkan.  Di sektor awam juga mereka menghadapi dilema.  Mereka perlukan pembelaan.  Dari majikan yang mendahulukan keuntungan?  Dari kerajaan yang hilang pegangan?  Kedua-dua hanya mampu mampu menambah penderitaan.

Hanya kita – pekerja kilang, ladang , dan awam –   yang mampu membela diri sendiri.  Justeru, kita, pekerja berbilang kaum, harus bersatu, berganding bahu, sebagai rakyat tanah air yang tercinta ini menuntut hak seperti yang termaktub dalam perlembagaan negara.  Kerajaan yang melaungkan slogan ‘Rakyat Didahulukan’ mestilah didesak mengotakan janjinya, supaya tidak hanya bercakap yang tak serupa bikin.  Majikan mesti didesak berlaku adil terhadap pekerja tempatan melalui penggubalan undang-undang adil yang diluluskan di Parlimen, berdasarkan Perlembagaan negara.

Inilah tuntutan pekerja rakyat Malaysia.  Tuntutan ini hanya dapat ditunaikan jika pekerja berganding bahu, tanpa mengira kaum dan agama, bangun menuntut hak yang sudah lama dinafikan.  Tertunainya hak pekerja, terjaminlah masa depan mereka, dan terjaminlah masa depan negara dan seluruh rakyat negara tercinta ini.

'Pekerja berganding, masa depan terjamin.'

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)