Friday, 4 May 2012

Ceramah, Lagu dan Persembahan Sempena Sambutan Hari Pekerja Anjuran 8 NGO Negeri Johor

Ceramah, Lagu dan Persembahan Sempena
Sambutan Hari Pekerja Anjuran 8 NGO Negeri Johor

Kenyataan Akhbar kali kedua 3hb Mei 2012

Sambutan Hari Pekerja Sedunia dengan tema “Pekerja Berganding, Masa Depan Terjamin!” anjuran 8 badan bukan kerajaan (NGO) di Negeri Johor termasuk Pusat Pembangunan Budaya Lim Lian Geok (Jawatankuasa Perhubungan Johor Bahru), Persekutuan Persatuan-Persatuan Bekas Pelajar-Pelajar Sekolah-Sekolah Cina Johor, Persahabatan Semparuthi, IKRAM Johor, HINDRAF Makkal Sakti Johor, Persatuan Ulama Malaysia (Johor), Persatuan Bekas Penuntut Taiwan Johor Bahru dan Jawatankuasa Kerja Sahabat Suaram Negeri Johor dijadualkan bermula tepat pada 6hb Mei 2012 (Ahad), pukul 2 petang, di Auditorium Tingkat 5, bangunan JOTIC. Aktiviti yang disediakan adalah ceramah isu pekerja dan persembahan seni budaya.

Ceramah isu pekerja akan disampaikan oleh pucuk pimpinan IKRAM Negeri Johor, Haji Mohd. Hafidzuddin Raja bin Abdullah, dan Encik Mohd. Salleh Ahmad, seorang aktivis kesatuan sekerja. Haji Mohd. Hafidzuddin Raja bin Abdullah akan berceramah tentang “Pekerja Asing – Peluang atau Ancaman?” manakala tajuk ucapan Encik Mohd. Salleh Ahmad ialah “Pekerja dan Kesatuan Sekerja”.

Haji Mohd. Hafidzuddin Raja pada asalnya ialah pekerja kolar biru, sekarang menjawat jawatan pengurus di sebuah syarikat swasta. Berdasarkan pengalaman hampir 30 tahun bersama golongan pekerja dalam bidang pengeluaran, beliau kaya dengan  perasaan mendalam dan sentuhan tersendiri mengenai isu pekerja.

Selain ceramah isu pekerja, pihak anjuran bersama juga telah menyediakan pelbagai persembahan kebudayaan yang menarik, antaranya ialah:
  • Persembahan tarian, deklamasi sajak dan nyanyian lagu oleh bangsa India;
  • Persembahan pantomin dan Boria oleh bangsa Melayu; dan
  • Persembahan nyanyian solo dan berkumpulan oleh bangsa Cina.

Sambutan hari Pekerja Sedunia kali ini akan mengutarakan isu-isu dan cabaran yang dihadapi oleh kaum pekerja (terutamanya pekerja golongan bawahan yang bergaji rendah). Manakala gabungan ceramah dan persembahan seni budaya bertujuan menarik lebih ramai orang awam kepada keadaan terkini dan masa depan golongan pekerja di samping mengenal makna Hari Pekerja Sedunia. Di samping itu, pihak penganjur akan membentangkan tuntutan pekerja Satu Mei Negeri Johor 2012 dalam majlis ini.

Pemimpin dan pekerja bangsa Melayu dan India telah memikul tanggungjawab besar dan jawatan penting dalam menganjurkan majlis sambutan kali ini termasuk mesej dari presidium, ceramah isu pekerja dan persembahan kebudayaan. Majlis kali ini akan menekankan idea


“masa depan golongan pekerja hanya akan terjamin dengan perpaduan kukuh” dan “masa depan semua bangsa hanya akan terjamin dengan perpaduan kukuh”. Jawatsan kuasa pengajur harap usaha ini akan mendapat sokongan dan sambutan baik pelbagai lapisan masyarakat.     

Masuk percuma. Kehadiran pekerja semua bangsa amat dialu-alukan. Sebarang pertanyaan, sila hubungi :

·         Fang Pei Fen —Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM (FOS) Johor (Tel: 017-7696713)
·         Dr. Hj. Ali bin Abd Rahman — IKRAM Johor (Tel: 012-7711740)
·         Y. Mohan – Hindraf Johor (Tel: 019-7102895)
·         Ng Chee Wee - Persekutuan Persatuan-Persatuan Bekas Pelajar-Pelajar Sekolah-Sekolah Cina Johor (Tel: 012-7773683)
·         Silvarajah a/l Erusam — Persahabatan Semparuthi Johor (Tel: 016-7334469)
·         Mohd Nasir bin Prayitno — Persatuan Ulama Malaysia (PUM) Johor (Tel: 012-7501750)
·         Yen Boon Chen - Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG (Jawatankuasa Perhubungan Johor Bahru) (Tel: 019-7550960)
·         Diong Chi Zuoh - Persatuan Bekas Penuntut Taiwan Johor Bahru (Tel: 012-7229535)

0 comments:

通告 Notification
Malaysia Time (GMT+8)