Friday, 4 May 2012

Ceramah, Lagu dan Persembahan Sempena Sambutan Hari Pekerja Anjuran 8 NGO Negeri Johor

Ceramah, Lagu dan Persembahan Sempena
Sambutan Hari Pekerja Anjuran 8 NGO Negeri Johor

Kenyataan Akhbar kali kedua 3hb Mei 2012

Sambutan Hari Pekerja Sedunia dengan tema “Pekerja Berganding, Masa Depan Terjamin!” anjuran 8 badan bukan kerajaan (NGO) di Negeri Johor termasuk Pusat Pembangunan Budaya Lim Lian Geok (Jawatankuasa Perhubungan Johor Bahru), Persekutuan Persatuan-Persatuan Bekas Pelajar-Pelajar Sekolah-Sekolah Cina Johor, Persahabatan Semparuthi, IKRAM Johor, HINDRAF Makkal Sakti Johor, Persatuan Ulama Malaysia (Johor), Persatuan Bekas Penuntut Taiwan Johor Bahru dan Jawatankuasa Kerja Sahabat Suaram Negeri Johor dijadualkan bermula tepat pada 6hb Mei 2012 (Ahad), pukul 2 petang, di Auditorium Tingkat 5, bangunan JOTIC. Aktiviti yang disediakan adalah ceramah isu pekerja dan persembahan seni budaya.

Ceramah isu pekerja akan disampaikan oleh pucuk pimpinan IKRAM Negeri Johor, Haji Mohd. Hafidzuddin Raja bin Abdullah, dan Encik Mohd. Salleh Ahmad, seorang aktivis kesatuan sekerja. Haji Mohd. Hafidzuddin Raja bin Abdullah akan berceramah tentang “Pekerja Asing – Peluang atau Ancaman?” manakala tajuk ucapan Encik Mohd. Salleh Ahmad ialah “Pekerja dan Kesatuan Sekerja”.

Haji Mohd. Hafidzuddin Raja pada asalnya ialah pekerja kolar biru, sekarang menjawat jawatan pengurus di sebuah syarikat swasta. Berdasarkan pengalaman hampir 30 tahun bersama golongan pekerja dalam bidang pengeluaran, beliau kaya dengan  perasaan mendalam dan sentuhan tersendiri mengenai isu pekerja.

Selain ceramah isu pekerja, pihak anjuran bersama juga telah menyediakan pelbagai persembahan kebudayaan yang menarik, antaranya ialah:
  • Persembahan tarian, deklamasi sajak dan nyanyian lagu oleh bangsa India;
  • Persembahan pantomin dan Boria oleh bangsa Melayu; dan
  • Persembahan nyanyian solo dan berkumpulan oleh bangsa Cina.

Sambutan hari Pekerja Sedunia kali ini akan mengutarakan isu-isu dan cabaran yang dihadapi oleh kaum pekerja (terutamanya pekerja golongan bawahan yang bergaji rendah). Manakala gabungan ceramah dan persembahan seni budaya bertujuan menarik lebih ramai orang awam kepada keadaan terkini dan masa depan golongan pekerja di samping mengenal makna Hari Pekerja Sedunia. Di samping itu, pihak penganjur akan membentangkan tuntutan pekerja Satu Mei Negeri Johor 2012 dalam majlis ini.

Pemimpin dan pekerja bangsa Melayu dan India telah memikul tanggungjawab besar dan jawatan penting dalam menganjurkan majlis sambutan kali ini termasuk mesej dari presidium, ceramah isu pekerja dan persembahan kebudayaan. Majlis kali ini akan menekankan idea


“masa depan golongan pekerja hanya akan terjamin dengan perpaduan kukuh” dan “masa depan semua bangsa hanya akan terjamin dengan perpaduan kukuh”. Jawatsan kuasa pengajur harap usaha ini akan mendapat sokongan dan sambutan baik pelbagai lapisan masyarakat.     

Masuk percuma. Kehadiran pekerja semua bangsa amat dialu-alukan. Sebarang pertanyaan, sila hubungi :

·         Fang Pei Fen —Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM (FOS) Johor (Tel: 017-7696713)
·         Dr. Hj. Ali bin Abd Rahman — IKRAM Johor (Tel: 012-7711740)
·         Y. Mohan – Hindraf Johor (Tel: 019-7102895)
·         Ng Chee Wee - Persekutuan Persatuan-Persatuan Bekas Pelajar-Pelajar Sekolah-Sekolah Cina Johor (Tel: 012-7773683)
·         Silvarajah a/l Erusam — Persahabatan Semparuthi Johor (Tel: 016-7334469)
·         Mohd Nasir bin Prayitno — Persatuan Ulama Malaysia (PUM) Johor (Tel: 012-7501750)
·         Yen Boon Chen - Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG (Jawatankuasa Perhubungan Johor Bahru) (Tel: 019-7550960)
·         Diong Chi Zuoh - Persatuan Bekas Penuntut Taiwan Johor Bahru (Tel: 012-7229535)

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)