Wednesday, 7 September 2011

Ulang tahun ke-10 Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM Johor Menganjurkan Forum dan Jamuan pada 11hb September


Kenyataan Akhbar Kedua Pada 7hb September 2011

 Ulang tahun ke-10 Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM Johor
Menganjurkan Forum dan Jamuan pada 11hb September

Jawatankuasa Kerja Sahabat Suaram (Friends of Suaram) Negeri Johor akan menganjurkan Forum “NGO Sentiasa Berdampingan Dengan Rakyat Jelata” sempena ulang tahun ke-10 pada 11hb September 2011, jam 2 petang hingga 6.30 petang, bertempat di Sport Club Taman Universiti, Skudai. Program ulang tahun terdiri daripada dua bahagian dimana satu forum akan bermula tepat jam 2ptg hingga 5ptg, manakala jamuan makan akan bermula pada 5ptg dan tamat pada 6.30ptg.

Ambiga, Kua Kia Soong, Mohamad Sabu Sebagai Panelis

Tiga Panelis yang diundang untuk memberi ucapan dan membentangkan kertas dalam forum ini merupakan orang terkenal dengan perwakilan tertentu. Panelis forum dengan tajuk pembentangan mereka seperti berikut:
           
1. Ambiga Sreenevasan, Pengerusi Bersih 2.0: “Civil Society as Agents of Change”
 
2. Dr. Kua Kia Soong, Pengarah Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) : “NGOs in the Service of the Malaysian Peoples”

3. Mohamad Sabu, Timbalan Pengerusi Parti Islam Se-Malaysia (PAS) : “Peranan NGO Dalam Membentuk Negara”

Panelis akan berucap dalam bahasa Inggeris atau bahasa Melayu. Jika ucapan dalam bahasa Inggeris, penterjemahan ringkas dengan Bahasa Mandarin dan Bahasa Melayu akan disediakan. Sesi soal jawab dijadualkan selepas ucapan panelis.

Jawatankuasa Kerja Ulang tahun ke-10 FOS Johor

Jawatankuasa Kerja Sahabat Suaram Johor medapat sokongan dan pernyertaan daripada kawan-kawan Persahabatan Semparuthi dan lain-lain dalam kerja-kerja menganjurkan aktiviti ulang tahun ini. Mereka menolong dalam menterjemahkan artikel dan kertas pembentangan kepada Bahasa Tamil. Ini telah menggalakkan perkongsian pendapat dan fikiran antara kaun-kaum Cina, kaum India dan kaum Melayu, menjadikan forum lebih bermakna dan tersendiri. Berikut merupakan senarai nama Jawatankuasa Penganjur:

Pengerusi:
 Cheng Lee Whee
Setiausaha:
 Fang Pei Fen
Bendahari:
 Ng Tee Neng
Ajk Forum dan Program:
Ang Pei Shan, Ngo Jian Yee,  Ong Peei Yee, Silvarajah A/L Erusam, Santha Letchmy A/P  Perumal, Kavian
AJK Tiket:  
Sia Chow Hock,  Mohan A/L Periyasamy
AJK Terbitan Edisi Khas
 Nyam Kee Han, Yong Siew Lee, Choo Shinn Chei
Pengacara Majlis
Cheng Lee Whee, Sangeetha A/P Krishnan

Terbitan Majalah Edisi Khas Ulang Tahun ke-10

Selain menganjurkan forum serta jamuan, Jawatankuasa Kerja FOS Johor juga akan menerbitkan <Majalah Edisi Khas Ulang Tahun ke-10 Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM Johor> (dalam Bahasa Mandarin). Majalah 60 mukasurat ini mengandungi Ucapan Biro Pengerusi Jawatankuasa Kerja FOS Johor,  Laporan yang disediakan oleh Sekretariat FOS Johor dan  7 dokumen bersejarah yang mempunyai makna simbolik bagi Jawatankuasa Kerja FOS Johor dan perkembangannya.

Antaranya  artikel <10 tahun Perjuangan Jawatankuasa Kerja FOS Johor> merupakan laporan yang menyimpulkan aktiviti-aktiviti penting dan pengalaman perjuangan 10 tahun JK FOS Johor. Laporan ini fokus dalam menggambarkan peningkatan kesedaran politik JK FOS Johor dalam kerja demokratik dan hak assasi manusia melalui kerja-kerja dalam 10 tahun  ini. Laporan tersebut telah dihantar kepada parti-parti politik, pertubuhan-pertubuhan sosial  dan media massa di seluruh negara sebelum Hari Merdeka, dan dipaparkan di blog JK FOS Johor sahabatrakyatmy.blogspot.com,untuk dilayari oleh pengguna internet.

Antara kandungan majalah juga termasuk "Perbincangan Ringkas 3 Persoalan Dalam Perlembagaan" yang dikemaskini oleh Peguam Yang Pei Keng baru-baru ini.
    
Semua yang berminat perlu membeli kupon untuk menyertai Forum dan Jamuan ulang tahun ke-10 Jawatankuasa Kerja Sahabat Suaram Negeri Johor. Harga satu kupon adalah RM35,  V.I.P seat RM1000 / meja (sejumlah 5 meja). 500 kupon (500 peserta) telah disediakan dan habis dijualkan.  Segala persoalan untuk menghadiri forum dan majlis tersebut, sila hubungi Fang Pei Fen (016-7782707)  atau emel ke sahabatrakyat.my@gmail.com .

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)