Sunday, 1 May 2011

BERSATULAH PEKERJA, MENUNTUT MASA DEPAN YANG CERAH!

Teks Ucapan Pengerusi Majlis

BERSATULAH PEKERJA,
MENUNTUT MASA DEPAN YANG CERAH!

Salam sejahtera saudara-saudari pekerja semua! 

Saya mewakili Persahabatan Semparuthi, Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) Negeri Johor, Pusat Pembangunan Kebudayaan Ling Lian Geok (Jawatankuasa Perhubungan Johor Bahru) dan Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM Negeri Johor mengalu-alukan kehadiran semua hadirin ke majlis sambutan Hari Pekerja Sedunia Mei 1 yang bertema “Pekerja Berbilang Kaum Seluruh Negara, Bersatu Dari Perpecahan”. Sudah pasti hadirin semua telah perasan himpunan kita pada hari ini telah dihadiri oleh ramai saudara-saudari pekerja kaum India dan kaum Tiong Hua. Ini adalah suatu keadaan yang amat menggalakan pekerja dan demokrat berbilang kaum di seluruh negara. Oleh kerana itu, perhimpunan hari ini mambawa makna yang cukup istimewa.

Badan yang initiate telah menghantar surat kepada pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan yang lain di Negeri Johor, termasuk 3 pertubuhan yang dibentuk dan dipimpin oleh bekas pejuang dan ahli parti politik yang suatu ketika dahulu pernah berjuang habis-habisan demi gerakan demokratik nasional, untuk menjemput mereka terut terlibat dalam penganjuran bersama kali ini. Semangat perpaduan yang ditunjukkan oleh saudara-saudari pekerja kaum India dan Tiong Hua hari ini menyebabkan kita semua terasa amat kecewa dan kesal sebab hasrat murni tersebut tidak tercapai. 

Sejak kemerdekaan Malaya dan kemudiannya pembentukan Malaysia, pekerja berbilang kaum negara kita telah memberikan sumbangan yang tidak terhapus kepada pembangunan ekonomi negara dan peekembangan social, serta mencipta kekayaan yang tak terkira untuk negara kita. Tetapi, dibawah pemerintahan regim berkuasa (Parti Perikatan dan Parti Bariasan Nasional), keadaan kehidupan melarat rakyat jelata berbilang kaum, terutamanya lapisan pekerja yang paling tertindas tidak banyak diperbaiki. Terutamanya selepas kejadian 13 Mei, melalui “Dasar Ekonomi Baru”, kerajaan telah mengalihkan kekayaan negara ke tangan segelintir kecil orang yang ditetapkan oleh kumpulan berkuasa. Ini bukan sahaja menyebabkan jurang kekayaan semakin besar dan kehidupan orang miskin semakin susah, malah telah menyebabkan penindasan kaum yang semakin hebat dan berleluasa, keaadaan kaum yang ditindas menjadi semakin sengsara.

Melalui usaha dan tuntutan berterusan pejuang-pejuang gerakan buruh dan gerakan sosial (pada masa itu majoritinya terdiri daripda kaum Tiong Hua) dari tahun 50-an hingga 70-an, kerajaan Barisan Nasional akhirnya terpaksa mengiktiraf hari maha besar Mei Satu sebagai Hari Pekerja negara kita pada tahun 1972 dan hanya diwartakan sebagai ‘cuti umum wajib’ pada tahun 1979. Tetapi pemerintah cuba sedaya-upaya untuk mengelirukan golongan pekerja supaya mereka salah menganggap bahawa Hari Pekerja Sedunia sekadar hari cuti untuk beristirehat atau bersuka ria sahaja. Meraka tidak mahu saudara-saudari pekerja semua mengenali dan memahami semangat perpaduan dan semangat perjuangan kelas pekerja untuk hak dan kepentingan pekerja yang dilambangkan oleh Hari Mei Satu ini.

Dengan pengaruh faktor-faktor sejarah dan perubahan kedudukan ekonomi, kaum India di negara kita sudah menjadi golongan masyarakat yang paling tertindas dan paling teraniaya diantara 3 kaum utama di negara kita. Sebahagian daripada golongan pekerja berkaum India telah bangkit untuk melancarkan perjuangan hak dan kebajikan besar-besaran seperti perjuangan oleh HINDRAF selepas dididik oleh kehidupan yang kejam. Sebahagian intelektual progresif yang membangkit dan dididik dalam perjuangan pekerja ladang telah menggantikan pemimpin kaum Tiong Hua untuk menjadi perancang, pemimpin dan organiser utama sambutan Hari Mei Satu besar-besaran setiap tahun dan meraikan Hari Pekerja setiap tahun sejak tahun 1994. Mereka dengan amat berani membawa dan memimpin massa untuk menjalankan perhimpunan dan perarakan, dan mengemukakan tuntutan kelas pekerja yang jelas merupakan bukti yang jelas sekali bahawa kaum India di negara kita semakin sedar dan membangkit.

Kehidupan sengsara yang melanda pekerja negara kita adalah berpunca daripda dasar represi dan penindasan kejam oleh kumpulan pemerintah, berkurangnya kekuatan pekerja yang berorganisasi (dalam kesatuan sekerja) dan keadaan gerakan buruh yang lemah. Pekerja dari semua sektor semua kaum seluruh negara harus meningkatkan pemahaman, menghilangkan perbezaan, menentang perpecahan, menguatkan sekutuan, menghilangkan ilusi, dan tegas berjuang untuk mengubah nasib sendiri.

Pekerja dari semua kaum harus membentuk kesatuan kerja sendiri untuk berjuang dengan majikan yang kejam dan degil, berjuang dengan kesatuan sekerja kuning yang bertujuan memecah-belahkan persekutuan pekerja dan melumpuhkan fikiran pekerja, berjuang dengan dasar memecahkan perpaduan kaum dan dasar asimilasi kaum oleh pemerintah, berjuang dengan dasar represi keras dan amnesti supaya dapat melahirkan barisan pekerja yang dilengkapkan dengan semangat tradisi perpaduan dan perjaungan Mei Satu agar menyumbang kepada perkembangan gerakan buruh tanah air. Inilah pertimbangan utama tema himpunan hari ini yang berbunyi “Pekerja Berbilang Kaum Seluruh Negara, Bersatu Dari Perpecahan” ini digunakan.

Penganjur telah menyediakan satu ceramah bertajuk ” Delima dan Kebangkitan Kaum India Malaysia” khas untuk program hari ini. Penganjur telah menjemput peguam berpengalaman En Yang Pei Keng dan aktivis sosial muda masyarakat India En Yuvarajan untuk berkongsi pandangan mereka, masing-masing dengan Bahasa Mandarin dan Bahasa Tamil, berdasarkan tajuk ceramah. Penganjur berharap melalui program ini, orang ramai dapat memahami delima dan jalan keluar golongan pekerja negara kita, terutamanya pekerja kaum India, seterusnya membincang tentang masa depan dan matlamat gerakan pekerja negara kita.

Penganjur juga mengambil peluang ini untuk mengucapkan terima kasih kepada penyair muda Melayu Amni Jagat, yang telah menulis sebuah sajak khusus untuk program hari ini. Beliau akan mendeklamasikan sajak ini kepada kami nanti. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada sekumpulan anak muda kaum India, yang akan membawa satu sketsa bertajuk “Perjuangan Pekerja Ladang. Menuntut hak kehidupan”. Kita berasa gembira kerana anak-anak muda pelbagai kaum telah mula prihatin tentang kehidupan bekerja negara kita, dan telah melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti golongan pekerja, ini membawa makna yang cukup penting bagi kita semua.

Kami berharap program kali ini boleh menjadi perangsang untuk menggalakkan pelbagai pertubuhan dan individu progresif supaya lebih prihatin dan mengambil tahu tentang kesengsaraan hidup dan masa depan pekerja berbilang kaum, menyokong perjaungan memperbaiki kehidupan dan menuntut hak golongan pekerja, bahkan melibatkan diri dalam perjuangan menuntut demokrasi rakyat pelbagai kaum di negara kita.

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)