Sunday, 9 May 2010

Kenyataan Akhbar Kali Ke-3 9hb Mei 2010 “Kes MB Berkembar Perak: Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia”


Forum Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia ditetapkan
pada 15hb Mei di Johor Bahru


Datuk Seri Nizar, Dato Zaid Ibrahim, Yeo Yang Poh Berkongsi Pengalaman Diri

(Kenyataan Akhbar Kali Ke-3 9hb Mei 2010)

Forum “Kes MB Berkembar Perak: Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia” anjuran bersama dua badan NGO, iaitu Persahabatan Semparuthi dan Friends of Suaram (FOS) Negeri Johor ditetapkan pada 15hb Mei 2010 (Sabtu). Forum akan bermula pada 8:30pm dan berakhir sebelum 11:30pm. Forum ini akan diadakan di Aras 4 Tropikal Inn (Alamat: 15, Jalan Gereja, 80100 JB), Johor Bahru. Forum ini terbuka kepada semua rakyat yang ambil berat tentang keadaan politik Negara kita. Tiada sebarang bayaran dikenakan.

Panel jemputan Forum termasuk bekas Menteri Besar negeri Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin, Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat Dato’ Zaid Ibrahim dan bekas pengerusi Majlis Peguam Negara Encik Yeo Yang Poh. Panel-panel akan membentang dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu (mengikut keperluan semasa dan ditentukan oleh Panelist) dan mengemukakan kertas perbincangan.

Datuk Seri Nizar Jamaluddin merupakan key person dan watak penting dalam kes MB Berkembar Perak. Beliau akan berkongsi pengalamannya dan memberi ucapan menarik, dengan cara istimewa. Tajuk pembentangan beliau ialah “Krisis Perlembagaan Negeri Perak”.

Dato’ Zaid Ibrahim meletak jawatannya sebagai Menteri Jabatan Perdana Menteri yang menguruskan hal ehwal kehakiman demi membantah penyalahgunaan ISA oleh kerajaan keatas orang ramai yang berlainan pandangan dengan kerajaan. Beliau merupakan seorang pemimpin politik kaum Melayu yang dikenali dan diberi perhatian ramai kerana berani menentang hegemoni perkauman UMNO. Tajuk artikel beliau ialah “Mengejar Keadilan” (Quest for Justice).

Yeo Yang Poh merupakan seorang peguam yang berpengalaman. Beliau telah memimpin Majlis Peguam Negara untuk tempoh yang agak panjang. Beliau menerima penghormatan dari kalangan masyarakat kerana komitted dalam usaha menyebarkan fahaman demokrasi dan hak asasi manusia. Tajuk ucapan beliau ialah “Krisis atau Ramalan” (Crisis or Prognosis).

Ketiga-tiga orang panel bersedia menjawab soalan daripada hadirin/hadirat yang berkaitan dengan tajuk forum ini selepas pembentangan mereka.

Selain itu, di bawah permintaan Jawatankuasa, Peguam Yang Pei Keng telah mengemaskinikan isi-isi penting artikel seorang Hakim bersara yang terkenal,.kepada sebuah artikel yang bertajuk “Pergumulan antara Sultan Perak dan Menteri Besar” (The tussle between the Sultan of Perak and Menteri Besar). Jawatankuasa akan mengumpulkan artikel ini bersama dengan kertas-kertas para panelis ke dalam buku kecil dan mengedar kepada semua para hadirin, dan ia boleh dijadikan rujukan kepada sesiapa yang berminat membuat kajian terhadap tajuk forum ini.

Oleh sebab penghawa angin tempat forum agak kuat, Jawatankuasa mengingatkan para hadirin supaya membawa baju sejuk.

Sila hubungi Cik Fang Pei Fen (016-7782707) untuk sebarang pertanyaan lanjut.

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)