Friday, 16 April 2010

“Forum “Kes MB Berkembar Perak: Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia”

Forum “Kes MB Berkembar Perak:
Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia”

[Mukadimah]


Selepas badai menuntut perubahan yang dibawa oleh rakyat pada 8 Mac 2008, Pakatan Rakyat berjaya menawan kuasa pemerintahan di 5 negeri. Di negeri Perak, Pakatan Rakyat membentuk kerajaan negeri dengan majoriti tipis 3 kerusi. Datuk Seri Mohammad Nizar dari Parti Islam Se-Malaysia (PAS) telah dilantik sebagai Menteri Besar Negeri Perak.

Selepas berkuasa selama 11 bulan, 3 ADUN Pakatan Rakyat di Perak iaitu Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Mohd Jailu dan Hee Yit Foong berpaling tadah menjadi ADUN bebas yang menyokong Barisan Nasional. MB Perak Datuk Seri Nizar telah menghadap baginda Sultan negeri Perak Sultan Azlan Shan memohon baginda memperkenan keputusan membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihanraya negeri mengejut. Namun begitu, Sultan bertitah tidak akan membubarkan DUN dan menitahkan Mohammad Nizar serta Anggota Majlis Mesyuarat Negeri meletakkan jawatan dan sekiranya enggan maka jawatan mereka akan dianggap kosong. Baginda juga mengesahkan BN telah memperoleh majoriti kerusi DUN Perak.

Pengumuman ini dianggap kontroversi kerana di negara yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan seperti Malaysia, Menteri Besar dilucutkan jawatan atas titah sultan tetapi bukan melalui proses pengundian tidak percaya dalam DUN.

Selepas proses undang-undang yang berlarutan, Mahkamah Persekutuan akhirnya mengisytiharkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir Menteri Besar Perak yang sah. Ia diputuskan sebulat suara oleh penal lima hakim yang diketuai oleh Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alaudin Mohd Sherif. Mahkamah Persekutuan berpendapat:

1. Persoalan sokongan majoriti kepada Menteri Besar boleh ditetapkan melalui kaedah diluar Dewan selain menjalankan proses pengudian tidakpercaya dalam DUN.

2. Sultan mempunyai hak untuk melucutkan jawatan Menteri Besar jika Menteri Besar enggan meletak jawatan.

Sebagai negara yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan, Yang Di-Pertuan Agong dan Sultan sepatutnya merupakan simbolik perpaduan negara dan bangsa manakala kuasa pentadbiran sebenar ada pada kerajaan yang dipilih oleh rakyat jelata melalui proses demokrasi. Adakah campur tangan Sultan Perak dalam urusan penukaran Menteri besar dan kerajaan negeri yang dipilih oleh rakyat melalui pilihanraya dan keputusan mahkamah persekutuan menghalalkan keputusan yang diambil oleh Sultan membayangkan keadaan demokrasi negara kita sedang berundur? Adakah kekuatiran pakar sosiologi, peguam dan pakar undang-undang bahawa negara kita tengah mengalami krisis perlembagaan kerana keputusan Mahkamah Persekutuan telah menyebabkan sistem negara kita telah menuju kepada sistem mornaki mutlak daripada sistem raja berpelembagaan yang diamal sekarang sedang menjadi kenyataan?

Friends of Suaram Johor Bahru memutuskan untuk mangadakan satu forum yang bertajuk “Kes MB Berkembar Perak: Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia”. Kami akan megundang 3 Pakar Perundangan dan sosial aktivis untuk memberi pandangan mereka dari sudut perundangan, perlembagaan, politik dan demokrasi.

Berikut merupakan butir-butir tentang forum tersebut:

Tarikh: 15 Mei 2010(Sabtu)
Masa: 8.30pm-11.30pm
Tempat: Tropical Inn hotel

Forum ini terbuka kepada semua rakyat yang ambil berat tentang keadaan politik Negara kita. Tiada sebarang bayaran dikenakan.
FOS (Friends of SUARAM), Johor

16hb April 2010

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)