Friday, 16 April 2010

“Forum “Kes MB Berkembar Perak: Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia”

Forum “Kes MB Berkembar Perak:
Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia”

[Mukadimah]


Selepas badai menuntut perubahan yang dibawa oleh rakyat pada 8 Mac 2008, Pakatan Rakyat berjaya menawan kuasa pemerintahan di 5 negeri. Di negeri Perak, Pakatan Rakyat membentuk kerajaan negeri dengan majoriti tipis 3 kerusi. Datuk Seri Mohammad Nizar dari Parti Islam Se-Malaysia (PAS) telah dilantik sebagai Menteri Besar Negeri Perak.

Selepas berkuasa selama 11 bulan, 3 ADUN Pakatan Rakyat di Perak iaitu Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Mohd Jailu dan Hee Yit Foong berpaling tadah menjadi ADUN bebas yang menyokong Barisan Nasional. MB Perak Datuk Seri Nizar telah menghadap baginda Sultan negeri Perak Sultan Azlan Shan memohon baginda memperkenan keputusan membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihanraya negeri mengejut. Namun begitu, Sultan bertitah tidak akan membubarkan DUN dan menitahkan Mohammad Nizar serta Anggota Majlis Mesyuarat Negeri meletakkan jawatan dan sekiranya enggan maka jawatan mereka akan dianggap kosong. Baginda juga mengesahkan BN telah memperoleh majoriti kerusi DUN Perak.

Pengumuman ini dianggap kontroversi kerana di negara yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan seperti Malaysia, Menteri Besar dilucutkan jawatan atas titah sultan tetapi bukan melalui proses pengundian tidak percaya dalam DUN.

Selepas proses undang-undang yang berlarutan, Mahkamah Persekutuan akhirnya mengisytiharkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir Menteri Besar Perak yang sah. Ia diputuskan sebulat suara oleh penal lima hakim yang diketuai oleh Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alaudin Mohd Sherif. Mahkamah Persekutuan berpendapat:

1. Persoalan sokongan majoriti kepada Menteri Besar boleh ditetapkan melalui kaedah diluar Dewan selain menjalankan proses pengudian tidakpercaya dalam DUN.

2. Sultan mempunyai hak untuk melucutkan jawatan Menteri Besar jika Menteri Besar enggan meletak jawatan.

Sebagai negara yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan, Yang Di-Pertuan Agong dan Sultan sepatutnya merupakan simbolik perpaduan negara dan bangsa manakala kuasa pentadbiran sebenar ada pada kerajaan yang dipilih oleh rakyat jelata melalui proses demokrasi. Adakah campur tangan Sultan Perak dalam urusan penukaran Menteri besar dan kerajaan negeri yang dipilih oleh rakyat melalui pilihanraya dan keputusan mahkamah persekutuan menghalalkan keputusan yang diambil oleh Sultan membayangkan keadaan demokrasi negara kita sedang berundur? Adakah kekuatiran pakar sosiologi, peguam dan pakar undang-undang bahawa negara kita tengah mengalami krisis perlembagaan kerana keputusan Mahkamah Persekutuan telah menyebabkan sistem negara kita telah menuju kepada sistem mornaki mutlak daripada sistem raja berpelembagaan yang diamal sekarang sedang menjadi kenyataan?

Friends of Suaram Johor Bahru memutuskan untuk mangadakan satu forum yang bertajuk “Kes MB Berkembar Perak: Kemelut Sistem Berperlembagaan Malaysia”. Kami akan megundang 3 Pakar Perundangan dan sosial aktivis untuk memberi pandangan mereka dari sudut perundangan, perlembagaan, politik dan demokrasi.

Berikut merupakan butir-butir tentang forum tersebut:

Tarikh: 15 Mei 2010(Sabtu)
Masa: 8.30pm-11.30pm
Tempat: Tropical Inn hotel

Forum ini terbuka kepada semua rakyat yang ambil berat tentang keadaan politik Negara kita. Tiada sebarang bayaran dikenakan.
FOS (Friends of SUARAM), Johor

16hb April 2010

0 comments:

通告 Notification
Malaysia Time (GMT+8)