Wednesday, 27 January 2010

Rakyat Tidak Tunduk Kepada Jentera Negara Kuburkan Barisan Nasional (BN) Satu-satunya Jalan Keluar

[Kenyataan Jawatankuasa Sahabat Suaram Negeri Johor (FOS Johor) pada 27hb Jan 2010]

Ahli Sekretariat Suaram JB, Cheng Lee Whee telah didakwa dibawah Kanun Keseksaan Seksyen 182 kerana tindakan membuat laporan polis untuk mempertahankan hak-hak penduduk Kampung Baru Plentong Tengah (KBPT). Peguam Negara telah mengugurkan dakwaan terhadap Cheng secara rasmi pada 25hb Januari akibat tindakan penyerahan petisyen 35 pertubuhan, parti- parti politik dan lain-lain individu. Jawatankuasa Sahabat Suaram Negeri Johor (FOS Johor) mengeluarkan kenyataan seperti berikut:-

Cheng Lee Whee telah hadir ke Mahkamah Majistret Jenayah 1 Johor Bahru untuk sebutan kedua pada 25hb Januari 2010. Timbalan Pendakwa Raya Umar Sharifuddin Bin Jaafar telah mengugurkan dakwaan terhadap Cheng Lee Whee secara rasmi di hadapan Majistret Mohamad Faud Bin Abdul Ghani dengan kehadiran penguam bela Cheng Lee Whee, iaitu Sdr Hassan Karim dan wakil peguam Johor Bar Committee Cik Navamani dalam kamar majistret (chamber majestrate) lebih kurang jam 10.10 pagi.

Majistret telah mengumumkan penguguran dakwaan terhadap Cheng Lee Whee. Beliau juga dibenarkan menuntut kembali wang jaminan RM1000 daripada mahkamah.

Jawatankuasa Sahabat Suaram Negeri Johor (FOS Johor) berpendapat bahawa penguguran dakwaan terhadap Cheng Lee Whee telah membuktikan bahawa:-

1) Kandungan laporan polis yang dibuat oleh Sdri Cheng adalah sah dan benar. Ini turut membuktikan bahawa tindakan penduduk Kampung Baru Plentong Tengah mempertahankan pengusiran secara paksa dan tindakan sokongan oleh parti-parti politik, pertubuhan dan badan-badan NGO adalah tindakan menegakkan keadilan. Tindakan pihak polis yang menggunakan gerombolan pasukan yang terlampau besar untuk membantu pihak pemaju melaksanakan perobohan rumah dan pengusiran secara paksa adalah satu tindakan yang tidak munasabah dan salah.

2) 35 pertubuhan dan massa dengan tegas menuntut “Penguguran Tudahan terhadap Cheng Lee Whee” merupakan tindakan yang betul dan tepat. Tindakan yang mengutamakan kepentingan rakyat ini telah mendapat sokongan massa rakyat. Ini merupakan satu kejayaan. Penguguran dakwaan terhadap Cheng Lee Whee oleh Peguam Negara itu adalah hasil daripada wujudnya solidariti antara pertubuhan pertubuhan, parti-parti politik dan massa rakyat yang berani berjuang dan tidak menunduk kepada kekerasan jentera Negara.

3) Rentetan dari perjuangan anti-pengusiran paksa hingga Cheng Lee Whee didakwa; tindakan menuntut penguguran dakwaan terhadap Cheng Lee Whee ;dan akhirnya dakwaan itu telah digugurkan - kesemua proses in telah meningkatkan kesedaran rakyat yang telah menyertai perjuangan ini.
Mereka telah faham bahawa masalah- masalah seperti hak asasi rakyat dicabuli; dan represi terhadap perjuangan menentang penganiayaan, bukan semata-matanya masalah “penyalahgunaan kuasa polis” sahaja. Harus difahami bahawa disebalik semua tindakan polis melakukan penganiayaan dan represi terhadap perjuangan rakyat itu, golongan pemerintah dan kerajaan BNlah yang merupakan pesalah utama. Jentera negara seperti polis, mahkamah, penjara dan sebagainya hanya merupakan alat kepada golongan pemerintah dan kerajaan BN sahaja untuk melaksanakan represi terhadap rakyat.
Polis dan mahkamah bukannya sasaran perjuangan rakyat masa kini, sebaliknya golongan pemerintah dan kerajaan BN yang memanipulasikan jentara negara yang harus dijadikan sasaran. Hanya dengan mengkuburkan hegemoni BN, rakyat baharu dapat menemui jalan penyelesaian dan memenuhi aspirasi baru.

Kami menyampaikan penghargaan kami kepada parti-parti politik, pertubuhan-pertubuhan dan peguam bela sukarela Cheng Lee Whee termasuk Hassan Karim, Yeo Yang Poh selaku wakil Majlis Peguam sebagai Peguam Pemerhati dan wakil peguam Johore Bar Committee, Cik Navamani dalam memberi bantuan dan sokongan kepada Cheng dan Suaram JB. Kami berharap kita akan terus memperjuangkan makna demokrasi dan hak asasi di negara ini bersama-sama.

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)