Wednesday, 20 January 2010

Membuat Aduan Polis bukan satu kes jenayah, Pihak Berkuasa harus mengugurkan dakwaan terhadap Cheng Lee Whee!

Kenyataan Friends Of Suaram Committee Negeri Johor (FOS Johor) pada 19hb Januari 2010 adalah seperti di bawah:

Kes Ahli Secretariat Suaram JB, Cheng Lee Whee yang didakwa dibawah Kanun Keseksaan Seksyen 182 akibat tindakan membuat laporan polis untuk mempertahankan hak-hak penduduk Kampung Baru Plentong Tengah (KBPT), telah ditangguhkan ke 25hb Januari tahun ini (Isnin) sementara Peguam Negara mempertimbangkan tuntutan untuk mengugurkan dakwaan ke atas Cheng Lee Whee.

Penangguhan tersebut adalah hasil tindakan penghantaran petisyen oleh 35 pertubuhan dan parti kepada Peguam Negara di Putrajaya pada 24hb November 2009 (Selasa) untuk menuntut supaya pendakwaan terhadap Cheng digugurkan. Sebanyak 35 pertubuhan dan lebih kurang 500 individu telah mengabsah (endorse) petisyen tersebut.

Selain itu, Pemimpin Pakatan Rakyat, YB Lim Kit Siang telah mengadakan satu sidang akhbar di parlimen pada 10hb Disember 2009. Beliau turut mengutuk tindakan Pendakwa Raya yang mendakwa Cheng tersebut. Ahli Parlimen Kawasan Sungai Siput, Dr. Jeyakumar Devaraj juga telah membangkitkan isu ini dalam parlimen pada 14hb Disember 2009.

Timbalan Ketua Bahagian Pendakwaan Mohamad Hanafiah Zakaria (b/p Penguam Negara Malaysia) dalam surat kepada Suaram KL yang bertarikh 11hb Januari 2010 menyatakan bahawa Penguam Negara setuju untuk mengugurkan dakwaan terhadap Cheng Lee Whee. Namun demikian, Cheng dan penguam beliau Encik Hassan Karim masih belum menerima surat rasmi daripada pihak mahkamah yang mengesahkan pengguguran dakwaan ke atas Cheng Lee Whee.

Mengikut Encik Hassan Karim, Cheng Lee Whee tetap perlu hadir ke mahkamah pada 25hb bulan ini untuk menghadapi dakwaan, kecuali beliau sendiri atau Orang kena tuduh iaitu Cheng telah menerima surat rasmi yang mengesahkan pengguguran dakwaan tersebut. Dengan itu, FOS Johor menegaskan pendirian 35 pertubuhan dan parti Johor selama ini di sini iaitu “Pihak Berkuasa harus mengugurkan pendakwaan terhadap Cheng Lee Whee”.


Kami ingin menegaskan disini bahawa, kandungan laporan Polis Cheng Lee Whee adalah sah dan benar. Kami menegaskan bahawa tindakan pihak polis yang menggunakan gerombolan pasukan yang terlampau besar untuk membantu pihak pemaju menjalankan perobohan rumah dan pengusiran paksa adalah satu tindakan yang salah. Mengikut prosedur undang-undang, sebelum perbicaraan dan keputusan tentang kes rayuan penangguhan perobohan rumah dibuat oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru, pemaju tidak dibenarkan untuk melaksanakan perintah mahkamah untuk merobohkan rumah.

Kami menegaskan bahawa pendakwaan Jabatan Penguam Negara ke atas Cheng merupakan satu penindasan berlanjutan ke atas seorang pejuang hak asasi manusia. Pendakwaan ke atas Cheng juga merupakan penindasan terhadap SUARAM, Badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan juga penindasan ke atas mana-mana pertubuhan dan parti yang mempertahankan kebenaran dan menghormati hak asasi manusia. Kesimpulannya, pendakwaan ke atas Cheng merupakan satu titik hitam ke atas usaha negara kita untuk mewujudkan sebuah negara yang mengamalkan sistem politik demokratik.


Kami menegaskan bahawa tindakan Cheng membuat aduan di Balai Polis merupakan satu tindakan yang mempraktiskan hak demokrasi serta melaksanakan kewajiban sebagai seorang rakyat Malaysia . Tindakan beliau tidak berniat buruk dan tidak bermotifkan kemudaratan mana-mana pihak.

Dengan itu, sekali lagi kami menegaskan bahawa membuat aduan polis bukan satu kes jenayah, pihak berkuasa harus mengugurkan pendakwaan ke atas saudari Cheng Lee Whee.


Friends Of Suaram Committee Negeri Johor(FOS Johor)

0 comments:

通告 Notification
Malaysia Time (GMT+8)