Wednesday, 20 January 2010

Membuat Aduan Polis bukan satu kes jenayah, Pihak Berkuasa harus mengugurkan dakwaan terhadap Cheng Lee Whee!

Kenyataan Friends Of Suaram Committee Negeri Johor (FOS Johor) pada 19hb Januari 2010 adalah seperti di bawah:

Kes Ahli Secretariat Suaram JB, Cheng Lee Whee yang didakwa dibawah Kanun Keseksaan Seksyen 182 akibat tindakan membuat laporan polis untuk mempertahankan hak-hak penduduk Kampung Baru Plentong Tengah (KBPT), telah ditangguhkan ke 25hb Januari tahun ini (Isnin) sementara Peguam Negara mempertimbangkan tuntutan untuk mengugurkan dakwaan ke atas Cheng Lee Whee.

Penangguhan tersebut adalah hasil tindakan penghantaran petisyen oleh 35 pertubuhan dan parti kepada Peguam Negara di Putrajaya pada 24hb November 2009 (Selasa) untuk menuntut supaya pendakwaan terhadap Cheng digugurkan. Sebanyak 35 pertubuhan dan lebih kurang 500 individu telah mengabsah (endorse) petisyen tersebut.

Selain itu, Pemimpin Pakatan Rakyat, YB Lim Kit Siang telah mengadakan satu sidang akhbar di parlimen pada 10hb Disember 2009. Beliau turut mengutuk tindakan Pendakwa Raya yang mendakwa Cheng tersebut. Ahli Parlimen Kawasan Sungai Siput, Dr. Jeyakumar Devaraj juga telah membangkitkan isu ini dalam parlimen pada 14hb Disember 2009.

Timbalan Ketua Bahagian Pendakwaan Mohamad Hanafiah Zakaria (b/p Penguam Negara Malaysia) dalam surat kepada Suaram KL yang bertarikh 11hb Januari 2010 menyatakan bahawa Penguam Negara setuju untuk mengugurkan dakwaan terhadap Cheng Lee Whee. Namun demikian, Cheng dan penguam beliau Encik Hassan Karim masih belum menerima surat rasmi daripada pihak mahkamah yang mengesahkan pengguguran dakwaan ke atas Cheng Lee Whee.

Mengikut Encik Hassan Karim, Cheng Lee Whee tetap perlu hadir ke mahkamah pada 25hb bulan ini untuk menghadapi dakwaan, kecuali beliau sendiri atau Orang kena tuduh iaitu Cheng telah menerima surat rasmi yang mengesahkan pengguguran dakwaan tersebut. Dengan itu, FOS Johor menegaskan pendirian 35 pertubuhan dan parti Johor selama ini di sini iaitu “Pihak Berkuasa harus mengugurkan pendakwaan terhadap Cheng Lee Whee”.


Kami ingin menegaskan disini bahawa, kandungan laporan Polis Cheng Lee Whee adalah sah dan benar. Kami menegaskan bahawa tindakan pihak polis yang menggunakan gerombolan pasukan yang terlampau besar untuk membantu pihak pemaju menjalankan perobohan rumah dan pengusiran paksa adalah satu tindakan yang salah. Mengikut prosedur undang-undang, sebelum perbicaraan dan keputusan tentang kes rayuan penangguhan perobohan rumah dibuat oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru, pemaju tidak dibenarkan untuk melaksanakan perintah mahkamah untuk merobohkan rumah.

Kami menegaskan bahawa pendakwaan Jabatan Penguam Negara ke atas Cheng merupakan satu penindasan berlanjutan ke atas seorang pejuang hak asasi manusia. Pendakwaan ke atas Cheng juga merupakan penindasan terhadap SUARAM, Badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan juga penindasan ke atas mana-mana pertubuhan dan parti yang mempertahankan kebenaran dan menghormati hak asasi manusia. Kesimpulannya, pendakwaan ke atas Cheng merupakan satu titik hitam ke atas usaha negara kita untuk mewujudkan sebuah negara yang mengamalkan sistem politik demokratik.


Kami menegaskan bahawa tindakan Cheng membuat aduan di Balai Polis merupakan satu tindakan yang mempraktiskan hak demokrasi serta melaksanakan kewajiban sebagai seorang rakyat Malaysia . Tindakan beliau tidak berniat buruk dan tidak bermotifkan kemudaratan mana-mana pihak.

Dengan itu, sekali lagi kami menegaskan bahawa membuat aduan polis bukan satu kes jenayah, pihak berkuasa harus mengugurkan pendakwaan ke atas saudari Cheng Lee Whee.


Friends Of Suaram Committee Negeri Johor(FOS Johor)

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)