Tuesday, 24 November 2009

PETISYEN KEPADA PEGUAM NEGARA: MENUNTUT GUGURKAN TUDUHAN TERHADAP CHENG LEE WHEE

24 NOVEMBER 2009


Mengapa aduan Cheng Lee Whee kepada Polis boleh dijadikan satu kes jenayah?
Pertubuhan-Pertubuhan dan Parti-parti politik di Johor menuntut supaya dakwaan ke atas Cheng Lee Whee digugurkan.


Berikut merupakan Petisyen Bersama Pertubuhan-pertubuhan dan Parti-parti politik Negeri Johor ke atas dakwaan Cheng Lee Whee dibawah Kanun Keseksaan Seksyen 182 kerana tindakan membuat laporan polis untuk mempertahankan hak-hak penduduk Kampung Baru Plentong Tengah (KBPT) yang diroboh pada 16hb Oktober 2008.

Merujuk kepada peristiwa penangkapan Cheng Lee Whee di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960, Seksyen 28 dan seterusnya juga disiasat dan didakwa dibawah Kanun Keseksaan Seksyen 182 akibat daripada tindakannya yang memaparkan kandungan laporan polis di Portal Polis Kontinjen Johor (http://www.polisjohor.gov.my/) dan membuat laporan polis di Balai Polis Permas Jaya demi mempertahankan hak penduduk-penduduk KBPT. Laporan polis berkenaan dengan penangkapan 27 orang akibat mempertahankan hak-hak penduduk dalam kes pengusiran secara paksa yang berlaku di Kampung Baru Plentong Tengah pada 16hb Oktober 2008. Laporan polis berkenaan dibuat tentang dengan penangkapan dan pengusiran secara paksa 27 orang yang bertujuan mempertahankan hak penduduk KBPT. Pihak polis memanggil Cheng untuk mengambil keterangannya pada 17hb Oktober jam 8.30 malam di Balai Polis Seri Alam, dan seterusnya polis melakukan penangkapan terhadap Cheng di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 Seksyen 28. Cheng, dan kemudiannya ditahan di lokap balai Polis Pasir Gudang selama 19 jam. Pada keesokan hari, Cheng telah dibawa ke Majistret oleh pihak berkuasa untuk memohon Reman penahanan, namun Majistret telah menolak pemohonan tersebut, dan Cheng telah dibebaskan pada hari tersebut. Namun begitu setahun selepas peristiwa ini, Jabatan Penguam Negara (Bahagian Pendakwaan) telah mendakwa Saudari Cheng secara rasmi dibawah Kanun Keseksaan Seksyen 182 di Majistret Jenayah Johor Bahru pada 14hb October 2009 (no file: 83-4411-09(1)). Perbicaraan Kes Cheng akan diadakan pada 16hb December 2009.

Saudari Cheng Lee Whee, merupakan siswazah lepasan UTM di dalam jurusan Sains Komputer dengan kelas pertama pada tahun 2004. Selepas memperolehi ijazah, Saudari Cheng bekerja sebagai profesional IT dan prihatin di dalam kerja-kerja masyarakat. Saudari Cheng selaku Ketua Bahagian Perkhidmatan Hak Asasi Suaram Johor Bahru (sebuah badan bukan kerajaan yang memperjuangkan hak asasi di Malaysia) telah membuat aduan dan laporan polis tersebut atas arahan daripada Suaram Johor Bahru.

Kami ingin menekankan disini bahawa, kandungan laporan Polis Cheng Lee Whee adalah sah dan benar. Kami berpendapat bahawa tindakan pihak polis yang menggunakan gerombolan pasukan yang terlampau besar untuk membantu pihak pemaju menjalankan perobohan rumah dan pengusiran paksa adalah satu tindakan yang salah. Mengikut prosedur undang-undang, sebelum perbicaraan dan keputusan tentang kes rayuan penangguhan perobohan rumah dibuat oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru, pemaju tidak dibenarkan untuk melaksanakan perintah mahkamah untuk merobohkan rumah. Menurut sebuah akhbar harian bahasa Cina Oriental Daily pada 17hb October 2008, OCPD Seri Alam Supt Roslan Zainuddin menyatakan bahawa pihak polis menghantar 553 anggota polis yang terdiri daripada pelbagai unit, termasuk Pasukan Gerakan Am (PGA), Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) yang dilengkapi dengan kereta meriam air (water cannon), Unit Udara Polis, Unit Marin Polis, Unit Anjing Pengesan, Unit Pemusnah Bom, serta helikopter untuk berhadapan dengan penduduk kampung yang hanya seramai 200 orang penduduk yang tidak mempunyai sebarang senjata.

Dakwaan Polis bahawa “pihak pemaju telah mendapat perintah mahkamah, manakala pihak Polis hanya membantu melaksanakan perintah mahkamah” adalah tidak wajar dan tidak munasabah. Tindakan polis yang menyuraikan penduduk dan melakukan tangkapan secara keras dan ganas ke atas penduduk-penduduk yang cuba mempertahankan tempat tinggal mereka secara aman, sebenarnya adalah tindakan yang menyebelahi pihak pemaju yang melakukan pengusiran secara haram dan mencabuli hak asasi penduduk.
SUARAM telah membuat aduan dan menghantar memorandum kepada SUHAKAM pada 24hb Oktober 2008 berkenaan pengusiran paksa yang dilakukan di Kampung Baru Plentong Tengah dan penyalahgunaan kuasa oleh pihak polis. Pesuruhjaya SUHAKAM Dato Khalid Ibrahim mengaku dan menyatakan keganasan Polis memang ketara dalam insiden ini.

Kami berpendapat bahawa pendakwaan Jabatan Penguam Negara (Bahagian Pendakwaan) ke atas saudari Cheng Lee Whee merupakan satu penindasan berlanjutan ke atas seorang pejuang hak asasi manusia. Laporan polis dan aduan yang dibuat oleh Saudari Cheng bukan merupakan tindakan individu, malah tindakan itu mewakili Suaram serta seluruh NGO-NGO dan individu-individu lain di negeri Johor mahupun di seluruh negara yang memperjuangkan hak asasi. Pendakwaan keatas Cheng juga merupakan penindasan terhadap SUARAM dan Badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan juga penindasan keatas mana-mana persatuan dan parti yang mempertahankan kebenaran dan menghormati hak asasi manusia. Kesimpulannya, pendakwaan ke atas Cheng Lee Whee merupakan satu titik hitam ke atas usaha negara kita untuk mewujudkan sebuah negara yang mengamalkan sistem politik demokratik.

Kami berpendapat bahawa Saudari Cheng membuat aduan di Balai Polis merupakan satu tindakan yang menjalankan hak demokrasi serta menjalankan kewajiban sebagai seorang rakyat Malaysia. Tindakan beliau tidak berniat buruk dan tidak bermotifkan kemudaratan mana-mana pihak.

Dengan itu, pihak berkuasa harus mengugurkan sebarang pendakwaan ke atas saudari Cheng Lee Whee.

ORGANISASI / PARTI YANG TANDATANGAN:
1. Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah
2. DAP Cawangan Bukit Gambir
3. DAP Cawangan Bukit Pasir
4. DAP Cawangan Maharani
5. DAP Cawangan Muar
6. DAP Cawangan Sungai Abong
7. DAP Cawangan Taman Ungku Tun Aminah
8. DAPSY Negeri Johor
9. DAPSY Bahagian Johor Selatan
10. DAPSY Bahagian Ledang
11. Dewan Pemuda PAS Negeri Johor
12. Friends Of Suaram (FOS) Committee (Johor)
13. Hindraft Makkal Sakthi, Johor Bahru
14. Ikatan Perpaduan Rakyat Malaysia (IKATANPADU)
15. Jaringan Rakyat Tertindas, Johor (JERIT)
16. Kelab Penyokong PAS Johor
17. Malaysia Youth and Students Democratic Movement (DEMA)
18. Parti Keadilan Rakyat Cawangan Gelang Patah
19. Parti Keadilan Rakyat Cawangan Pulai
20. Parti Rakyat Malaysia, Johor
21. PAS Cawangan Johor Bahru
22. PAS Cawangan Pasir Gudang
23. PAS Cawangan Pontian
24. PAS Cawangan Tebrau
25. Persahabatan Semparuthi JB
26. Persatuan Dravidar Malaysia, Johor
27. Persatuan Masyarakat Selangor & Wilayah Persekutuan (PERMAS)
28. Persatuan Tamil Neri Malaysia
29. Pertubuhan Kebajikan Kampung Baru Plentong Tengah
30. PSM Cawangan Nusa Jaya
31. Pusat KOMAS
32. Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM)
33. Suara Rakyat Malaysia
34. TERAS, Johor
35. The Chinese Association, Muar

The Sun : Suaram wants AG to drop charges against activist

Malaysiakini : Drop criminal charges against rights activist, AG urged

Merdekareview: Petisyen kepada Peguam Negara:Gugurkan tuduhan terhadap Cheng.LW

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)