Saturday, 7 November 2009

Kes Goh Yam Peaw Dibicarakan Semula Selepas Enam Kali Penangguhan - 27 Oct 2009

Kes Goh Yam Peaw Dibicarakan Semula Selepas Enam Kali Penangguhan.
Doktor Forensik Dipanggil Sebagai Saksi dalam Perbicaraan Terbuka Kali Kedua Pada 27 Oktober 2009.


Setelah 6 kali penangguhan sejak 8hb Julai 2008, kes Goh Yam Peaw yang didapati mati di lokap semasa dalam tahanan polis telah dibicarakan semula pada 27hb Oktober 2009.

Saksi yang menghadiri perbicaraan kali yang kedua tersebut merupakan Doktor Forensik yang menjalankan bedah siasat ke atas mayat si mati, Goh Yan Peaw. Mengikut keterangan beliau, punca kematian Goh Yan Peaw adalah peritonitis, dan terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan peritonitis, yang paling kerap adalah penyakit ulser atau kanser di bahagian tersebut.

Peguambela bagi keluarga Goh Yam Peaw, Encik Firdaus Bin Masod mengemukakan persoalan bahawa punca kematian peritonitis si mati adalah akibat pendarahan organ-organ dalam badan, dan mengikut pandangan doktor yang lain, pendarahan organ adalah disebabkan berlakunya hentakan daripada luar ke atas tubuh si mati. Dr Azaini telah menyanggah dengan hujah bahawa terdapat kemungkinan berlaku tumbukan atau hentakan ke atas si mati yang menyebabkan kematiannya. Dr Azaini juga berpendapat bahawa luka dan kesan melecet yang berada pada bahagian-bahagian badan si mati lebih kepada akibat terjatuh atau tergesel pada mana-mana permukaan.

Pembicaraan kes kematian Goh Yan Peaw bermula pada jam 12 tengah hari dan berakhir pada jam 2 petang. Majistret menetapkan tarikh perbicaraan seterusnya akan diadakan pada 24-25hb November. 15 orang saksi termasuk keluarga Goh Yam Peaw dan anggota polis akan menberi keterangan dalam inkues yang seterusnya. Encik Firdaus berpendapat bahawa keterangan Dr Azaini lebih berpihak kepada polis. Maka, beliau mencadangkan kepada ahli keluarga Goh supaya meminta pandangan (second opinions) daripada pakar forensik yang lain.

Adik Si mati iaitu Goh Yan Guan, berpendapat bahawa abangnya telah melakukan pemeriksaan badan (No. Laporan Pemeriksaan MBT10543) dan tiada apa-apa penyakit atau masalah kesihatan sebelum ditahan oleh polis, maka dia tidak percaya abangnya boleh mati dengan sebab “terjatuh semasa menggunakan tandas” seperti yang diberitahu oleh Ketua Polis Daerah Segamat, Abdul Majid. Di samping itu, ahli keluarga mendapati terdapat banyak luka parah di bahagian muka, tangan, dan lebam di diseluruh badan si-mati semasa mereka mengecam mayat si mati di hospital. Ini menyebabkan mereka mempercayai bahawa kemungkinan besar punca kematian Goh Yan Peaw adalah akibat daripada keganasan dan kecuaian daripada pihak polis.

Suaram JB berpendapat bahawa punca utama kes-kes kematian yang kerap berlaku semasa dalam tahanan polis adalah kerana hak-hak asasi manusia rakyat jelata tidak dihormati. Pihak polis tidak menghargai nyawa rakyat, dan menjalankan soal-siasat dengan cara yang tidak berperikemanusiaan dan semata-mata mahu mencapai matlamat mereka sahaja.

Kami juga berpendapat bahawa Inkues mempunyai banyak kelemahan, di mana perbicaraan kerap ditangguhkan dengan pelbagai alasan, dan Majistret hanya dapat membuat keputusan dengan merujuk kepada bukti-bukti pihak polis sahaja. Selain itu, Majistret hanya boleh memberi keputusan seperti : si mati bunuh diri, dibunuh, dibunuh oleh orang yang tidak diketahui ataupun punca kematian tidak ketahui sahaja. Yang lebih mendukacitakan adalah, Timbalan Pendakwaraya seolah-olah merupakan pihak yang lebih tinggi daripada Majistret! Persoalannya, dalam keadaan ini, adakah Majistret dapat menbuat keputusan perbicaraan dengan adil dan telus? Doktor forensik yang menjalankan bedah siasat si mati juga ditentukan oleh pihak polis atau kerajaan, sehinggakan kredibiliti dan kesahihan laporan forensik sangat diragui.

Justeru itu, Kerajaan Malaysia perlu menjalankan reformasi keatas pentadbiran dan pengurusan pasukan Polis Diraja Malaysia, Kementerian Kesihatan dan juga pihak Perundangan dan Kehakiman bagi mencegah, atau menangani kes seperti ini dengan telus, bebas dan adil. Selain itu, kami juga menyeru Kerajaan Malaysia agar mempercepatkan Penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC) sebagai usaha mencegah kes-kes seperti ini daripada berlaku lagi dan menubuhkan Suruhanyaja Diraja yang lebih bebas, berwibawa dan berkuasa dalam menyiasat sebab-sebab dan individu-individu yang menyebabkan kematian tersebut.

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)