Sunday, 17 May 2009

HRSC: 3 tuntutan utama untuk menangani masalah pembangunan industri petrokimia Tanjung Bin, Pontian
SUARAM cawangan JB menyeru pihak berkuasa memberi perhatian kepada tiga tuntutan utama untuk menangani masalah pembangunan industri petrolkimia di Daerah-Aliran Sungai Pulai, Johor.
[kenyataan akhbar SUARAM caw. JB pada 17hb Mei 2009]


Menteri Besar Negeri Johor Datuk Abdul Ghani telah melancarkan penanaman anak pokok balau di Penjana kuasa Tanjung Bin pada 17 Mei 2009 jam lebih kurang 11pagi. Pelancaran ini kononnya supaya memberi satu messege dan pandangan bahawa kerajaan negeri Johor mencintai dan memelihara alam sekitar. Mengikut buku edaran Malakoff, rancangan menanam 9300 pohon pokok anak bakau yang meliputi seluas 4 hektar di kawasan berhampiran dengan Penjana kuasa Tanjung Bin pada masa akan datang.

Namun, setahu kami, akibat pembangunan Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Penjana kuasa 2,100 MV berasaskan arang di Tanjung Bin, penebangan 913 hektar hutan paya bakau untuk pembinaan suatu Pusat Petrokimia akan dijalankan pada tahun ini. Yang lebih teruk ialah penetapan pembangunan itu adalah berhampiran dengan kampung-kampung nelayan di sekitar mukim serkat daerah pontian iaitu hanya dalam lingungan 3 KM sahaja.

Kajian dari tahun 1971 hingga 1990 di Taiwan mengesahkan bahawa remaja-remaja berumur di antara 10 hingga 19 tahun mengalami jangkitan penyakit kanser otak dan pundi kencing disebabkan pendedahan terhadap bahan kimia petrokimia. Risiko-risiko kesihatan bakal ditimpa oleh penduduk yang berhampiran adalah sangat tinggi. Antaranya termasuk pelbagai jenis kanser, penyakit tulang, kerosakan system saraf, kerosakan ginjal, pertumbuhan terencat dan sebagainya.

Dengan itu, sekumpulan nelayan-nelayan sekitar mukim serkat, NGO-NGO dan parti politik melebihi 15 orang telah mengadakan satu sidang akhbar pada pukul 1pm pada hari yang sama. Wakil-wakil yang hadir termasuk Sdr. Jamal Jamaludin selaku pengerusi antarabangsa Jawatankuasa bertindak nelayan-nelayan pantai (JARING), nelayan-nelayan sekitar mukim serkat, Sdr. Nyam Kee Han dan Yong Siew Lee dari SUARAM cawangan JB, Sdr. Zaaba selaku AJK Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) Johor, wakil PAS cawangan serkat Sdr Abdul Kadir turut hadir memberi sokongan kepada nelayan-nelayan.

SUARAM caw. JB sokong sepenuhnya dengan banner berslogan “Kami Sokong Tanam Bakau; Kami BANTAH tebang Bakau” yang disediakan oleh nelayan-nelayan. Ia telah memberi messege yang jelas kepada pihak kerajaan negeri Johor, Pejabat Alam Sekitar dan korporat-korporat bahawa mereka menolak segala tindakan yang bersifat kontroversi.

SUARAM caw. JB berpendapat bahawa segala pembangunan perlulah diutamakan kepada kepentigan rakyat atau nelayan-nelayan sekitar mukim serkat dan bukan hanya untuk kepentingan korporat semata-matanya serta tidak pedulikan kesihatan-kesihatan yang bakal timbul akibat aktiviti-aktiviti pembangunan wilayah pembangunan Iskandar yang dikibar-kibarkan.

Dengan itu, SUARAM cawangan JB menyeru pihak berkuasa memberi perhatian kepada tiga tuntutan utama untuk menangani masalah pembangunan industri petrolkimia di Daerah-Aliran Sungai Pulai, Johor. Iaitu;-

I. Bantah tebang hutan bakau, pelihara alam Tanjung Bin.
II. Kerajaan Persekutuan (kementerian alam sekitar) mesti umumkan laporan EIA tentang pelan petrolkimia Tanjung Bin; Kerajaan negeri (Menteri Besar) mesti umumkan hasil kajian kesan pelan industri petrolkimia terhadap alam sekitar dan kesihatan pekerja dan orang umum.

III. Libatkan nelayan dalam segala proses perancangan pembangunan perairan Tanjung Bin supaya kepentingan atau hak nelayan dipertahankan.

Akhirnya kami menyeru semua lapisan masyarakat, badan-badan NGO, parti-parti terus memberi penumpuan keatas masalah-masalah akibat pembangunan Industri Petrokimia keatas nelayan-nelayan sekitar mukim serkat.


*Kenyataan disertakan dengan gambar-gambar.
Dari kiri: Sdr. Abdul Kadir, Sdr. Zaaba, Sdr. Jamal Jamaluddin dan Sdr. Nyam Kee HanSUARAM cawangan Johor bahru
Jawatankuasa Sahabat SUARAM negeri Johor
17 Mei 2009

0 comments:

通告 Notification
Malaysia Time (GMT+8)