Sunday, 17 May 2009

HRSC: 3 tuntutan utama untuk menangani masalah pembangunan industri petrokimia Tanjung Bin, Pontian
SUARAM cawangan JB menyeru pihak berkuasa memberi perhatian kepada tiga tuntutan utama untuk menangani masalah pembangunan industri petrolkimia di Daerah-Aliran Sungai Pulai, Johor.
[kenyataan akhbar SUARAM caw. JB pada 17hb Mei 2009]


Menteri Besar Negeri Johor Datuk Abdul Ghani telah melancarkan penanaman anak pokok balau di Penjana kuasa Tanjung Bin pada 17 Mei 2009 jam lebih kurang 11pagi. Pelancaran ini kononnya supaya memberi satu messege dan pandangan bahawa kerajaan negeri Johor mencintai dan memelihara alam sekitar. Mengikut buku edaran Malakoff, rancangan menanam 9300 pohon pokok anak bakau yang meliputi seluas 4 hektar di kawasan berhampiran dengan Penjana kuasa Tanjung Bin pada masa akan datang.

Namun, setahu kami, akibat pembangunan Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Penjana kuasa 2,100 MV berasaskan arang di Tanjung Bin, penebangan 913 hektar hutan paya bakau untuk pembinaan suatu Pusat Petrokimia akan dijalankan pada tahun ini. Yang lebih teruk ialah penetapan pembangunan itu adalah berhampiran dengan kampung-kampung nelayan di sekitar mukim serkat daerah pontian iaitu hanya dalam lingungan 3 KM sahaja.

Kajian dari tahun 1971 hingga 1990 di Taiwan mengesahkan bahawa remaja-remaja berumur di antara 10 hingga 19 tahun mengalami jangkitan penyakit kanser otak dan pundi kencing disebabkan pendedahan terhadap bahan kimia petrokimia. Risiko-risiko kesihatan bakal ditimpa oleh penduduk yang berhampiran adalah sangat tinggi. Antaranya termasuk pelbagai jenis kanser, penyakit tulang, kerosakan system saraf, kerosakan ginjal, pertumbuhan terencat dan sebagainya.

Dengan itu, sekumpulan nelayan-nelayan sekitar mukim serkat, NGO-NGO dan parti politik melebihi 15 orang telah mengadakan satu sidang akhbar pada pukul 1pm pada hari yang sama. Wakil-wakil yang hadir termasuk Sdr. Jamal Jamaludin selaku pengerusi antarabangsa Jawatankuasa bertindak nelayan-nelayan pantai (JARING), nelayan-nelayan sekitar mukim serkat, Sdr. Nyam Kee Han dan Yong Siew Lee dari SUARAM cawangan JB, Sdr. Zaaba selaku AJK Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) Johor, wakil PAS cawangan serkat Sdr Abdul Kadir turut hadir memberi sokongan kepada nelayan-nelayan.

SUARAM caw. JB sokong sepenuhnya dengan banner berslogan “Kami Sokong Tanam Bakau; Kami BANTAH tebang Bakau” yang disediakan oleh nelayan-nelayan. Ia telah memberi messege yang jelas kepada pihak kerajaan negeri Johor, Pejabat Alam Sekitar dan korporat-korporat bahawa mereka menolak segala tindakan yang bersifat kontroversi.

SUARAM caw. JB berpendapat bahawa segala pembangunan perlulah diutamakan kepada kepentigan rakyat atau nelayan-nelayan sekitar mukim serkat dan bukan hanya untuk kepentingan korporat semata-matanya serta tidak pedulikan kesihatan-kesihatan yang bakal timbul akibat aktiviti-aktiviti pembangunan wilayah pembangunan Iskandar yang dikibar-kibarkan.

Dengan itu, SUARAM cawangan JB menyeru pihak berkuasa memberi perhatian kepada tiga tuntutan utama untuk menangani masalah pembangunan industri petrolkimia di Daerah-Aliran Sungai Pulai, Johor. Iaitu;-

I. Bantah tebang hutan bakau, pelihara alam Tanjung Bin.
II. Kerajaan Persekutuan (kementerian alam sekitar) mesti umumkan laporan EIA tentang pelan petrolkimia Tanjung Bin; Kerajaan negeri (Menteri Besar) mesti umumkan hasil kajian kesan pelan industri petrolkimia terhadap alam sekitar dan kesihatan pekerja dan orang umum.

III. Libatkan nelayan dalam segala proses perancangan pembangunan perairan Tanjung Bin supaya kepentingan atau hak nelayan dipertahankan.

Akhirnya kami menyeru semua lapisan masyarakat, badan-badan NGO, parti-parti terus memberi penumpuan keatas masalah-masalah akibat pembangunan Industri Petrokimia keatas nelayan-nelayan sekitar mukim serkat.


*Kenyataan disertakan dengan gambar-gambar.
Dari kiri: Sdr. Abdul Kadir, Sdr. Zaaba, Sdr. Jamal Jamaluddin dan Sdr. Nyam Kee HanSUARAM cawangan Johor bahru
Jawatankuasa Sahabat SUARAM negeri Johor
17 Mei 2009

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)