Friday, 5 December 2008

Jawatankuasa “Rakyat Pengayuh Perubahan” JERIT Menghantar Memo Kepada Menteri Besar Johor

[kenyataan akhbar JERIT 5hb Disember 2008]

Jawatankuasa kempen “Rakyat Pengayuh Perubahan” bahagian selatan hari ini (5th Disember 2008) menghantar memorandum kepada Menteri Besar Johor, Dato' Abdul Ghani Othman di Bangunan Sultan Ibrahim (bangunan kerajaan negeri). Lebih kurang 30 wakil Jawatankuasa kempen “Rakyat Pengayuh Perubahan” JERIT telah berkumpul di hadapan pintu besar Bangunan Sultan Ibrahim pada pukul 11 pagi untuk menghantar memorandum kepada Dato' Abdul Ghani Othman.

Walaubagaimana pun, Dato' Abdul Ghani Othman tidak turun untuk bertemu dengan Rakyat Johor, manakala mengarahkan Setiausaha Politik beliau Dr. Gunawan untuk menerima memorandum daripada wakil JERIT(Jaringan Rakyat Tertindas) En Zaaba.

Pada masa yang sama, ketua pembangkang negeri Johor, Dr. Boo Cheng Hau turun sendiri ke padang untuk memberi sokongan kepada Rakyat dan menerima memorandum daripada Rakyat. Beliau berjanji akan mengambil berat tentang isu-isu yang dibangkitkan oleh Rakyat biasa.

Pintu besar Bangunan Sultan Ibrahim yang selalu terbuka luas tiba-tiba dikunci dengan rantai besi setibanya wakil Jerit di situ. Wakil Jerit berasa kecewa dengan tindakan pegawai keselamatan yang menghalang Rakyat untuk berjumpa dengan pemimpin kita untuk meluahkan tuntutan rakyat, sedangkan surat yang menerangkan hasrat kehadiran kami ini telah dihantar 3 hari sebulum ini dan dicop terima oleh pejabat MB.

Sebagai kerajaan yang dipilih oleh rakyat, setiap keputusan yang diambil dalam Bangunan Sultan Ibrahim akan memberi kesan mendalam kepada kehidupan harian Rakyat Johor. Tiada sebab kenapa Rakyat harus dihalang diluar pagar daripada berjumpa dengan wakil-wakil Rakyat kita.

Kempen "Rakyat Pengayuh Perubahan" JERIT bahagian selatan mengemukan kan tuntutan seperti berikut:
a) Mansuhkan ISA
b) Kawal Harga Barangan
c) Gubal Akta Gaji Minima
d) Perumahan Selesa untuk Rakyat
e) Hentikan Penswastaan Perkhidmatan Awam
f) Kembalikan Pilihanraya Majlis Tempatan
g) Menghormati hak berpersatuan

Pengayuhan di peringkat Johor bermula pada 6 Disember 2008 (Sabtu) di Pejabat SUARAM JB, Skudai (8A, Jln Ronggeng 11, Tmn Skudai Baru, Skudai-bersebelahan dengan GoodHope Hotel) menghala ke utara. 50 peserta kempen akan berkayuh basikal menuju ke Kuala Lumpur untuk bertemu dengan pasukan basikal dari utara (Alor Setar) pada 18hb Disember 2008 untuk menghantar memorandum kepada Perdana Menteri di Parlimen.

Antara Bandar utama yang akan pengayuh singgah termasuk Skudai, Senai, Kulai, Simpang Renggam(6hb), Kluang(7hb), Ayer Hitam, Yong Peng, Labis(8hb), Segamat dan Gemas(9hb). Kami akan mengadakan pelbagai aktiviti seperti ceramah, teater jalanan dan persembahan di tempat persinggahan dengan penglibatan masyarakat setempat.

Maka, kami Jerit peringkat Johor dengan sukacitanya menjemput mana-mana NGO, pertubuhan ataupun parti politik yang berpendirian sama dengan kami untuk menandatangani memorandum dan menyertai kempen ‘Rakyat Pengayuh Perubahan’ ini bersama-sama dengan rakyat jelata. Kepada mana-mana pihak yang ingin memberikan sokongan, sila hubungi koordinator kempen Basikal JERIT peringkat Johor seperti berikut: Saudara Zaaba (019 – 7320177), Saudara Sidiqin (013 – 7056243) atau Saudara Nyam (016 – 7782707).

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)