Friday, 24 October 2008

KG Plentong: Mangsa ISA dikasari walau berkerjasama beri keterangan

http://www.suarakeadilan.com/sk/berita-utama/2008/10/1472

KG Plentong: Mangsa ISA dikasari walau berkerjasama beri keterangan
Jumaat, 24 Oktober 2008 • Kategori: Berita Semasa, Berita Utama, Nasional, Politik

Oleh Syukri Hussain[Kemaskini: 3.00 pm]

KUALA LUMPUR, 24 Oktober (SK) - KETUA bahagian perkhidmatan hak asasi Suara Rakyat Malaysia (Suaram) cawangan Johor Bharu (JB), Cheng Lee Whee, 26, mendedahkan bahawa beliau telah dikasari, digari tangan ke belakang dan dimaki oleh polis walaupun berkerjasama memberi keterangan dengan baik.

Beliau telah membuat pendedahan penyalahan guna kuasa tersebut semasa Suaram JB menyerahkan satu memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini.

Cheng telah ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), seksyen 28, kanun keseksaan seksyen 182, pada 17 Oktober lalu semasa memberi kenyataan di Balai Polis Seri Alam.

Beliau disyaki menyebarkankan maklumat palsu berhubung kandungan laporan polis tentang kes pengusiran paksa di Kampung Baru Plentong Tengah yang dipaparkannya di Portal Polis Kontinjen Johor (http://www.polisjohor.gov.my).

Memorandum yang diterima oleh Pesuruhjaya Suhakam, Khalid Ibrahim, turut menuntut Suhakam menubuhkan satu suruhanjaya siasatan untuk kejaidan pengusiran paksa Kampung Plentong.

Cheng turut memberitahu barang-barangnya yang dirampas seperti komputer riba dan thumbdrive masih berada di tangan pihak polis walaupun beliau dibebaskan di bawah ikatan jaminan.

Tangkapan ISA bukan tahanan ISA

Beliau berkata bahawa Pegawai Penyiasat (IO) Inspektor Azman memberitahu yang beliau ditahan dibawah ISA di mana di bawah seksyen 28 yang menyatakan “Mana-mana orang yang melalui percakapan atau tulisan atau dalam apa-apa surat khabar, majalah berkala, buku, surat pekeliling atau penerbitan bercetak yang lain atau melalui apa-apa cara lain menyebar laporan-laporan palsu atau membuat pernyataan-pernyataan palsu yang menyebabkan keselamatan awam.”

Perkara ini diperkuatkan lagi oleh kenyataan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Syed Hamid Albar, bahawa Cheng hanya ditahan untuk soal siasat bawah ISA dan bukannya seorang tahanan akta itu.

Jumaat lepas, Cheng yang merupakan graduan Sains Komputer, Universiti teknologi Malaysia, membuat aduan berhubung penangkapan 27 orang di Kampung Baru Plentong Tengah, JB. Namun, beliau didakwa menyebarkan maklumat yang boleh menyebabkan kebimbangan di kalangan orang ramai.

Menteri yang bertanggungjawab tersebut berkata Cheng bukan seorang tahanan ISA tetapi dituduh bawah Seksyen 28 akta itu dan dia boleh membela diri di mahkamah kerana membuat laporan palsu.

“Tolong baca akta itu… Akta itu bukan hanya penahanan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan bulanan kementerian tersebut.

Cheng, ditangkap bagi membantu siasatan berhubung tulisannya di laman web polis Johor yang boleh menyebabkan kebimbangan di kalangan orang ramai, demikian menurut Bernama.

Bagaimanapun beliau dibebaskan dengan jaminan polis pada hari yang sama beliau ditangkap.

“Pihak polis terpaksa melepaskan saya kerana majistret menolong pemohonan dua hari remanan terhadap saya,” jelas beliau semasa menjawab pertanyaan Pesuruhjaya Suhakam.

Menurut seksyen itu, mereka yang sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga tiga tahun atau didenda RM5,000 atau kedua-duanya.

Seksyen 73 akta itu pula memperuntukkan seseorang itu boleh ditahan selama 60 hari, sementara Seksyen 8 membenarkan menteri dalam negeri menahan seseorang sehingga dua tahun tanpa perbicaraan.

Suhakam bersetuju laporan Cheng tiada unsur hasutan
Pesuruhjaya Suhakam, Khalid Ibrahim (kiri) menerima memorandum daripada delegasi Suaram yang terdiri daripada (dari kiri) Cheng Lee Whee, Koordinator Suaram Moon Hui dan wakil Suaram Johor Nyam Kee Han

Sementara itu, pihak Suhakam turut menyokong Cheng setelah meneliti laporan polis yang dibuatnya, dan berpendapat laporan tersebut tidak mengandungi unsur hasutan.

Walaubagaimana pun, ketika wartawan meminta penjelasan mengenai pendirian Suhakam berhubung ISA, pendirian Suhakam
masih kabur.

Secara amnya, Suhakam ingin kerajaan memansuhkan ISA namun atas alasan sudah hampir sepuluh tahun Suhakam memperjuangan isu tersebut dan tiada apa-apa maklum balas daripada pihak berwajib, maka Suhakam mengambil pendekatan menyokong ISA dijadi semula dan akta-aktanya dipinda.

“Lebih baik ISA dikekalkan tapi sebahagian aktanya dipinda kerana bimbang jika ISA dibubarkan, keselamatan negara akan terancam,” jelas Khalid.

Bagaimanapun, beliau bersetuju akta-akta lain sudah cukup untuk menjaga keselamatan negara terutama daripada ancaman penganas walaupun ISA sudah tidak wujud di negara ini.

Suhakam akan siasat dan bincang tindakan seterusnya

Khalid juga menyatakan Suhakam akan mengada siasat berpandu laporan atau memorandum yang diserahkan oleh Suaram. Tiga isu utama akan ditekankan iaitu masalah status tanah di Kampung Plentong; perhimpunan aman di Kampung Plentong yang diganggu oleh pihak polis; dan kejadian tangkapan ISA terhadap Cheng.

Perkara tersebut akan dibawa dalam mesyuarat mingguan suruhanjaya iaitu pada 29 Oktober depan, untuk membincangkan bagaimana tindakan mereka seterusnya terhadap apa yang dilaporkan.

[Berita penuh boleh diperolehi dalam keluaran Suara Keadilan akan datang]

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)