Tuesday, 23 September 2008

Complaint Letter to KDN, SUHAKAM and Penjara Simpang Renggam

[大马人民之声] (新山支会)
SUARA RAKYAT MALAYSIA (JOHOR BAHRU BRANCH)
Address: 8A, JLN RONGGENG 11, TMN SKUDAI BARU, 81300 SKUDAI, JOHOR
Telephone: (607)5581098 Fax: (607)5581098 HP: 016-7782707
Email: sahabatrakyat.my@gmail.com Web: www.suaram.net
________________________________________________________
19 September 2008

Our ref: SJB/HRSC/NKH08/20

Kepada,

1) YB Dato’ Seri Syed Hamid Albar
Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Malaysia,
Blok D2, Parcel D,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62546 Putrajaya..

Tel : 03 8886 3000
Fax : 03 8889 1613 / 8889 1610


2) Tan Sri Abu Talib Othman,
Pengerusi,
Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam)
Suruhanjaya Hak Asasi Manusia,(SUHAKAM)
Tingkat 29, Menara Tun Razak,
Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur

3) Ketua Pengarah,
Kem Pertahanan Penjara Simpang Renggam,
86200, Simpang Renggam,
Johor.

Tuan,

PER: BANTAHAN PENAHANAN TANPA BICARA IAITU AKTA ORDINAN DARURAT TERHADAP ORANG YANG DISYAKI PENJENAYAH


Kami merujuk kepada kes diatas dimana seorang lelaki berumur 36 tahun ditahan semula selepas dilepaskan dibawah ikatan jaminan polis dan penahanan semula itu adalah dibawah Akta Ordinan Darurat seksyen 3(1) seperti mana yang tersiar dalam akhbar The Star pada 15 September 2008.

Mengikut laporan akhbar, OKT disyaki mempunyai kaitan dengan kes pembunuhan keatas Datuk S. Krishnasamy Timbalan ketua MIC negeri Johor. Pemangku Ketua Polis Johor ACP Che Yusoff Che Ngah menyatakan penahanan itu bertujuan untuk menjaga keselamatan dan peraturan awam dan pihak polis mempunyai bukti yang kuat untuk menahan OKT dibawah Ordinan Darurat (Ketenteraman Aman).

SUARAM berpendapat menahan seseorang dibawah Ordinan Darurat wujud pencabulan hak asasi manusia yang serius kerana ianya bercanggah dengan Deklarasi Hak Asasi manusia dan Perlembagaan Negara. Kami meminta tahanan OKT dibebaskan serta merta atau didakwa di Mahkamah. Jika pihak polis mempunyai bukti yang kukuh sepatutnya mendakwanya di mahkamah.

Oleh demikian pihak SUARAM ingin memperolehi maklumat-maklumat lanjut berkaitan perkara ini untuk tindakan lanjut, antaranya ialah:

a) Maklumat peribadi dan butir-butir orang kena tahan dibawah Ordinan Darurat
b) Tempat yang jelas dimana OKT ditahan
c) Adakah OKT telah mendapat peguambela dan telah menghubungi keluarga masing-masing
d) Adakah sebarang penyiasatan (inquest) dijalankan mengenai perkara ini dan perkembangan terkini penyiasatan

Kami dengan tegas ingin menyatakan bahawa penahanan dibawah Ordinan ini adalah mencabul Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat 1948; Fasal 9,10,11 dan 13 Konvenan Antarabangsa Hak Sivil dan Politik 1966 Fasal 9 dan 12, Piagam Hak Asasi Manusia Malaysia Fasal 12 dan Perlembagaan Malaysia Fasal 5.


Kami berharap pihak Tuan dapat memberikan maklumat-maklumat yang diingin dalam masa DUA MINGGU untuk membolehkan kami menyiasata kes ini.


Yang Benar,
NYAM KEE HAN
Koordinator
Suaram Caw. Johor
016-7782707

0 comments:

Post a Comment

通告 Notification

人民之友 对我国第14届大选意见书
(华 巫 英)3种语文已先后贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在今年9月24日对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的“意见书”,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!

这篇意见书的英文译稿(标题是:Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!)已于10月22日张贴在本部落格。马来文译稿(标题是:Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!)也已接着在11月13日在此贴出。

此外,人民之友也将通过电子邮件、微信、WhatsApp等方式,尽可能向全国各民族、各阶层、各行业、各宗教的团体和个人,传送我们的这份“意见书”供参考。我们欢迎跟我们对第14届大选的立场和见解一致的团体和个人,将这份“意见书”传送到更多的人手中去!

我们希望,我们在意见书内所表达的第14届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


Pandangan Sahabat Rakyat terhadap PRU14 telah diterbitkan dalam tiga bahasa (Melayu, Cina dan Inggeris)

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali kepada kuasa! " (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)dalam Bahasa Cina pada 24hb September 2017.

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut yang bertajuk Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”! telah diterbitkan dalam blog kita pada 22hb Oktober 2017 manakala penterjemahan Bahasa Melayu telah diterbitkan pada 13hb November 2017.

Selain daripada itu, Sahabat Rakyat juga akan menyebarkan kenyataan ini seluas mungkin kepada pertubuhan dan individu semua bangsa, strata, profesyen dan agama seluruh Negara melalui email, wechat, whatsApp dan pelbagai saluran lain. Kami amat mengalu-alukan pertubuhan dan individu yang berpendirian dan pandangan sama dengan kami untuk turut menyebarkan kenyataan ini kepada lebih ramai orang!

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun amalan masa depan.


The Chinese, English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about GE14 have been published consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, on 24 September 2017, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!” (投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!)

The English rendition of this statement entitled "Vote for “candidates who are against State Islamisation”: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent “the return to power of Mahathir’s faction”!" and the Malay rendition entitled "Undilah "calon yang membantah pengislaman negara": Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Mencegah puak Mahathir kembali kepada kuasa!" had been released on 22 October and 13 November respectively.

Apart from that, Sahabat Rakyat will also make every effort to disseminate this statement as widely as possible to organizations and individuals of all ethnic groups, religions and all walks of life throughout the country via email, WeChat, WhatsApp and other channels. We welcome organizations and individuals with the same position and views to spread this statement to more people!

We hope that our position and views pertaining to the upcoming General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicity and social strata through their involvement in the struggle of the 14th General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.

Malaysia Time (GMT+8)