Tuesday, 23 September 2008

Bantahan Penahanan Tanpa Bicara dalam Menggunakan Akta Ordinan Darurat ke atas Syaki Jenayah

[kenyataan akhbar SUARAM caw. Johor 23 September 2008]

Suaram Caw. Johor membantah sekeras-kerasnya tindakan polis yang menggunakan Ordinance Darurat untuk menahan semula seorang syaki jenayah sebaik sahaja dia telah dibebaskan oleh polis. Tindakan polis ini merupakan suatu penyalahgunaan kuasa polis untuk menahan seseorang dan menafikan kebebasan dan haknya untuk dihadap ke mahmakah.

Lelaki tersebut ialah anak kepada seorang pemimpin MIC negeri, dia telah ditahan pada Khamis atas sebab disyaki terlibat dengan kes pembunuhan Datuk S.Krishnasamy, Pengerusi Sementara MIC Johor. Menurut Penolong Ketua CID Che Yusoff Che Ngah, syaki tersebut ditahan semula untuk menjaga keselamatan masyarakat. Oleh itu, penangkapan semula tersebut dilakukan di bawah Seksyen 3(1) Ordinan Darurat.

Ordinan Darurat merupakan undang-undang zalim yang membenarkan penahanan tanpa bicara. Ia digubalkan oleh penjajah British pada zaman Darurat kononnya untuk keselamatan dan peraturan awam. Sejak bila syaki-syaki kes jenayah turut disifatkan sebagai ancaman kepada keselamatan dan peraturan awam? Ini jelas merupakan suatu menyalahgunaan kuasa.

Walaupun negara kita mempunyai Kod Prosedure Jenayah yang lengkap, penahanan semula syaki-syaki jenayah dengan Ordinan Darurat serta undang-undang zalim lain semakin kerap dilakukan. Ini menonjolkan penjalanan tugas polis yang kurang professional dan tidak menghormati hak asasi rakyat.

Kami berpendapat bahawa pihak polis perlu secara telus mengemukakan sebab menahan semula , tempat tahanan, adakah keluarga syaki telah dihubungi dan keluarga syaki telah berjumpa dengan syaki dan lain-lain lagi. Kami menyeru bahawa pihak polis dapat menjalankan penyiasatan secara professional terhadap syaki dengan menjalankan tugas mereka mengikut Kod Prosedure Jenayah. Kami menyeru polis supaya tidak memakai undang-undang zalim yang membenarkan tahanan tanpa bicara sebagai shortcut dalam menjalankan penyiasatan.

Pada masa yang sama, Suaram JB juga menyeru supaya semua undang-undang zalim yang membenarkan penahanan tanpa bicara dimansuhkan serta-merta. Penggunaan undang-undang itu merupakan suatu pencaburi hak asasi rakyat.

Kami turut menyeru masyarakat memberi prihatin keatas segala cara penangkapan yang mencaburi hak asasi rakyat.

Kami telah menubuh “Pusat Perkhimatan hak-hak asasi rakyat” pada 1hb Ogos 2007 yang dibuka setiap hari Khamis jam 2:00pm hingga 6:00pm di Pejabat SUARAM caw. Johor. Selain dari menerima kes-kes caburi hak asasi manusia, kami turut menyedarkan risalah-risalah di pasar malam berdekatan, tujuan untuk meningkatkan kesedaran kalangan masyarakat terhadap hak-hak asasi manusia. Sehinga sekarang, kami telah menerima dan menangani banyak kes seperti keganasan polis, kematian dalam lokap, isu-isu pekerja ditindas, isu tanah paksaan keluar dan lain-lain lagi.

Dengan itu, kami menyeru supaya keluarga mangsa atau mana-mana pihak dipercayai hak-hak asasinya dicaburi dengan bila-bila masa menghubungi kami. Kami akan cuba sedaya upaya dalam memberi bantuan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Saudara Nyam Kee Han selaku penyelaras “Pusat Perkhidmatan hak-hak asasi rakyat” di talian 016-7782707.

0 comments:

通告 Notification
Malaysia Time (GMT+8)