Tuesday, 23 September 2008

Bantahan Penahanan Tanpa Bicara dalam Menggunakan Akta Ordinan Darurat ke atas Syaki Jenayah

[kenyataan akhbar SUARAM caw. Johor 23 September 2008]

Suaram Caw. Johor membantah sekeras-kerasnya tindakan polis yang menggunakan Ordinance Darurat untuk menahan semula seorang syaki jenayah sebaik sahaja dia telah dibebaskan oleh polis. Tindakan polis ini merupakan suatu penyalahgunaan kuasa polis untuk menahan seseorang dan menafikan kebebasan dan haknya untuk dihadap ke mahmakah.

Lelaki tersebut ialah anak kepada seorang pemimpin MIC negeri, dia telah ditahan pada Khamis atas sebab disyaki terlibat dengan kes pembunuhan Datuk S.Krishnasamy, Pengerusi Sementara MIC Johor. Menurut Penolong Ketua CID Che Yusoff Che Ngah, syaki tersebut ditahan semula untuk menjaga keselamatan masyarakat. Oleh itu, penangkapan semula tersebut dilakukan di bawah Seksyen 3(1) Ordinan Darurat.

Ordinan Darurat merupakan undang-undang zalim yang membenarkan penahanan tanpa bicara. Ia digubalkan oleh penjajah British pada zaman Darurat kononnya untuk keselamatan dan peraturan awam. Sejak bila syaki-syaki kes jenayah turut disifatkan sebagai ancaman kepada keselamatan dan peraturan awam? Ini jelas merupakan suatu menyalahgunaan kuasa.

Walaupun negara kita mempunyai Kod Prosedure Jenayah yang lengkap, penahanan semula syaki-syaki jenayah dengan Ordinan Darurat serta undang-undang zalim lain semakin kerap dilakukan. Ini menonjolkan penjalanan tugas polis yang kurang professional dan tidak menghormati hak asasi rakyat.

Kami berpendapat bahawa pihak polis perlu secara telus mengemukakan sebab menahan semula , tempat tahanan, adakah keluarga syaki telah dihubungi dan keluarga syaki telah berjumpa dengan syaki dan lain-lain lagi. Kami menyeru bahawa pihak polis dapat menjalankan penyiasatan secara professional terhadap syaki dengan menjalankan tugas mereka mengikut Kod Prosedure Jenayah. Kami menyeru polis supaya tidak memakai undang-undang zalim yang membenarkan tahanan tanpa bicara sebagai shortcut dalam menjalankan penyiasatan.

Pada masa yang sama, Suaram JB juga menyeru supaya semua undang-undang zalim yang membenarkan penahanan tanpa bicara dimansuhkan serta-merta. Penggunaan undang-undang itu merupakan suatu pencaburi hak asasi rakyat.

Kami turut menyeru masyarakat memberi prihatin keatas segala cara penangkapan yang mencaburi hak asasi rakyat.

Kami telah menubuh “Pusat Perkhimatan hak-hak asasi rakyat” pada 1hb Ogos 2007 yang dibuka setiap hari Khamis jam 2:00pm hingga 6:00pm di Pejabat SUARAM caw. Johor. Selain dari menerima kes-kes caburi hak asasi manusia, kami turut menyedarkan risalah-risalah di pasar malam berdekatan, tujuan untuk meningkatkan kesedaran kalangan masyarakat terhadap hak-hak asasi manusia. Sehinga sekarang, kami telah menerima dan menangani banyak kes seperti keganasan polis, kematian dalam lokap, isu-isu pekerja ditindas, isu tanah paksaan keluar dan lain-lain lagi.

Dengan itu, kami menyeru supaya keluarga mangsa atau mana-mana pihak dipercayai hak-hak asasinya dicaburi dengan bila-bila masa menghubungi kami. Kami akan cuba sedaya upaya dalam memberi bantuan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Saudara Nyam Kee Han selaku penyelaras “Pusat Perkhidmatan hak-hak asasi rakyat” di talian 016-7782707.

0 comments:

通告 Notification

人民之友对下届大选意见书
英巫文译稿将在此陆续贴出

作为坚守“独立自主”和“与民同在”的立场的一个民间组织,人民之友在上个月对即将来临的第14届全国大选投票,发表了一篇以华文书写的意见书,题为:投票支持"反对国家伊斯兰化的候选人": 反对巫统霸权统治!莫让马哈迪帮派"复辟"!。

这篇意见书的英文译稿,将在近期内在本部落格贴出。马来文译稿将在下个月内贴出。敬请关注!

我们希望,我们在意见书内所表达的对下届大选的立场和观点,能够准确而又广泛地传播到我国各民族、各阶层的人民群众中接受考验,并接受各党派在这次全国大选斗争和今后实践的检验。


The English and Malay renditions of Sahabat Rakyat’s opinions about next election will be published here consecutively

As an NGO which upholds “independent and autonomous” position and "always be with the people" principle, Sahabat Rakyat had released a Chinese-written statement of views with regard to the voting in the upcoming 14th General Election, entitled “Vote for candidates who are against State Islamisation: Oppose UMNO hegemonic rule! Prevent the return to power of Mahathir’s faction!”

The English rendition of this statement will be published in our blog in the near future whereas the Malay rendition will be published next month (November). Please stay tuned!

We hope that our position and views pertaining to the next General Election expressed in the statement will be accurately and widely disseminated and also examined by the popular masses of various ethnicities and social strata through their involvement in the struggle of the next General Election carried out by various political parties and their practices in all fields in future.


Akan datang: Penerbitan penterjemahan pendapat Sahabat Rakyat mengenai pilihan raya ke-14 dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu

Sebagai sebuah pertubuhan masyarakat yang berpendirian teguh tentang prinsip "bebas dan berautonomi" dan “sentiasa berdampingan dengan rakyat jelata”, Sahabat Rakyat telah menerbitkan kenyataan tentang pandangan kami terhadap Pilihan Raya Umum ke-14 yang akan datang yang bertajuk "Undilah calon yang menentang Pengislaman Negera: Menentang pemerintahan hegemoni UMNO! Jangan benarkan puak Mahathir kembali memerintah! "

Penterjemahan Bahasa Inggeris kenyataan tersebut akan diterbitkan dalam blog kita dalam waktu terdekat manakala penterjemahan Bahasa Melayu akan diterbitkan pada bulan hadapan.

Kami berharap pendirian dan pandangan kami berkenaan pilihan raya kali ini yang dinyatakan dalam kenyataan tersebut dapat disebarkan dengan tepat dan meluas untuk diuji dalam kalangan rakyat semua bangsa semua strata sosial melalui penglibatan mereka dalam amalan pelbagai parti politik dalam pertempuran pilihan raya umum kali ini mahupun masa depan.

Malaysia Time (GMT+8)